Veel rechtszaken gaan over de zieke werknemer en loondoorbetaling bij ziekte. Salaris Vanmorgen heeft een aantal relevante uitspraken uit het tweede halfjaar van 2023 op een rij gezet.
1 Loonopschorting zieke werknemer onterecht
Van een structureel verzaken van de controlevoorschriften door de werknemer is dan ook niet gebleken. Naar het oordeel van de kantonrechter kwam het recht van de werkgever om de loonbetaling op te schorten daardoor te vervallen.
2 Zieke werknemer houdt zich niet aan re-integratieverplichtingen
De werkgever verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden omdat hij niet bereikbaar is geweest na zijn ziekmelding in april 2023, ondanks meerdere contactpogingen van de werkgever, twee schriftelijke waarschuwingen en een loonopschorting, en zonder bericht ook niet is verschenen bij de bedrijfsarts.
3 Deskundigenverklaring van UWV nodig
De zieke werknemer wordt alsnog in de gelegenheid gesteld om een deskundigenverklaring bij het UWV aan te vragen.
Overlegging van een deskundigenverklaring is wenselijk, omdat werkgever de ziekte betwist en onvoldoende duidelijk is of werknemer ziek is. De kantonrechter wijst de loonvorderingen af.
4 Geen nalaten werkgever bij re-integratie
Dat de werkgever niet heeft voldaan aan de verplichtingen in het kader van de re-integratie is niet gebleken. Uit de rapportages van de bedrijfsarts blijkt dat de werknemer, gelet op de geconstateerde beperkingen, tot het einde van de 104 weken wachttijd niet in staat was om enig aangepast werk te verrichten of tot een re-integratie in het tweede spoor.
5 Nieuwe wachttijd na nieuwe ziekmelding?
De werkgever betaalt na het einde van de wachttijd (104 weken) geen loon meer aan de zieke werknemer. Is er na de nieuwe ziekmelding een nieuwe wachttijd ingegaan? Is werknemer hervat in (nieuw) bedongen arbeid?
6 Eindejaarsuitkering bij ziekte
De kantonrechter moet oordelen over de financiële afwikkeling van het einde dienstverband wegens arbeidsongeschiktheid waaronder de berekening van de eindejaarsuitkering.
7 Dossier met veel ziekteverzuim
Het gaat in deze zaak om een dossier met veel ziekteverzuim. De verwijten die de werkgever aan de werknemer maakt ten aanzien van diens ziekteverzuim doen denken aan de c-grond (veelvuldig ziekteverzuim).
8 Geen opzet voor slapend dienstverband
De werkgever heeft niet ernstig verwijtbaar gehandeld. Er is geen sprake van het opzettelijk slapend houden van het dienstverband.
9 Recht op loon bij ziekte
De werknemer heeft recht op loondoorbetaling vanaf de dag dat hij zich heeft ziek gemeld tot het moment dat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is beëindigd of de loondoorbetalingsplicht op basis van de wet stopt.
10 Leaseauto inleveren tijdens ziekte
De werknemer komt geen vergoeding toe voor het inleveren van zijn leaseauto tijdens ziekte.
11 Ziek voor ontslagaanvraag: opzegverbod
Tijdens het indienen van de ontslagaanvraag door de werkgever was sprake was van arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Het opzegverbod staat aan toewijzing van het ontbindingsverzoek van de werkgever in de weg.
Zie ook de uitspraken over de zieke werknemer die Salaris Vanmorgen in het eerste halfjaar van 2023 heeft gepubliceerd.