
De werkgever verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden omdat hij niet bereikbaar is geweest na zijn ziekmelding in april 2023, ondanks meerdere contactpogingen van de werkgever, twee schriftelijke waarschuwingen en een loonopschorting, en zonder bericht ook niet is verschenen bij de bedrijfsarts.
Redelijke grond
Een arbeidsovereenkomst kan alleen worden ontbonden als daar een redelijke grond voor is. Volgens de kantonrechter is er sprake van een redelijke grond, te weten: verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, waardoor het niet redelijk is om de arbeidsovereenkomst voort te laten duren (een e-grond). De arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de werknemer wordt daarom ontbonden met ingang van vandaag. Deze beslissing wordt hierna uitgelegd.
Werknemer heeft verwijtbaar gehandeld (e-grond)
De werknemer is met ingang van 6 maart 2023 in dienst getreden bij de werkgever als Warehouse Worker. Op 19 april 2023 meldt de werknemer zich ziek en, na een aantal dagen te hebben gewerkt, op 28 april 2023 opnieuw.
Een arbeidsongeschikte werknemer heeft verplichtingen die erop neerkomen dat een zieke werknemer moet meewerken aan zijn re-integratie. De kantonrechter is van oordeel dat de werknemer die verplichtingen onvoldoende is nagekomen, gelet op het volgende.
Werkgever zoekt vergeefs contact met werknemer
De werkgever probeert na de ziekmelding contact met de werknemer te krijgen, maar dat lukt niet. de werkgever geeft de werknemer daarom per brief van 25 mei 2023 een officiële waarschuwing om de verzuimregels na te komen en roept hem op om zich uiterlijk op 31 mei 2023 op het werk te melden.
De werknemer meldt zich niet en de werkgever geeft hem per brief van 31 mei 2023 een tweede officiële waarschuwing. In deze brief roept de werkgever de werknemer op om zich uiterlijk op 5 juni 2023 op het werk te melden, bij gebreke waarvan de werkgever een derde en laatste waarschuwing zal geven en het loon met onmiddellijke ingang zal opschorten.
Ook op 5 juni 2023 verschijnt de werknemer niet op het werk, waarna de werkgever hem per brief van die datum bericht dat zij per direct het loon opschort.
De werknemer is vervolgens opgeroepen voor het spreekuur van de arbo-arts op 9 juni 2023, maar ook daar verschijnt hij niet.
Deskundigenoordeel: te weinig re-integratie-inspanningen werknemer
De werkgever vraagt dan op 11 juli 2023 een deskundigenoordeel bij het UWV aan. Het UWV komt in zijn rapport van 26 juli 2023 tot het oordeel dat de re-integratie-inspanningen van de werknemer niet voldoende zijn .
Alle brieven en oproepen zijn verstuurd naar het adres dat de werknemer zelf bij zijn indiensttreding heeft opgegeven.
Ontbonden op grond van verwijtbaar handelen
Omdat de werknemer zijn re-integratieverplichtingen niet is nagekomen, wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden op grond van verwijtbaar handelen en/of nalaten. Herplaatsing van de werknemer ligt onder deze omstandigheden niet in de rede.
Het opzegverbod wegens ziekte staat niet in de weg aan ontbinding, omdat de werkgever de werknemer schriftelijk heeft aangemaand om zijn re-integratieverplichtingen na te komen en het loon heeft opgeschort.
Werknemer valt ernstig verwijt te maken
De kantonrechter houdt bij de ontbindingsdatum geen rekening met de opzegtermijn, omdat de werknemer zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen jegens de werkgever. De werknemer was immers tijdens zijn ziekte steeds niet bereikbaar en heeft de controlevoorschriften niet nageleefd, ook niet na toepassing van een loonsanctie. Er zijn geen aanwijzingen dat hier een gegronde reden voor was.
Ook in deze procedure is de werknemer niet verschenen en heeft hij geen redenen voor zijn nalaten aangevoerd. Daarom wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden met ingang van de dag na de rechtszaak (11 november 2023).
De werknemer moet de proceskosten betalen omdat hij zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen.
Uitspraak Rechtbank Rotterdam, 10 november 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:10337