Als een werknemer ziek is, moet de werkgever het loon doorbetalen en zijn er voor de werkgever en de werknemer re-integratieverplichtingen. De werkgever moet aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeven dat de werknemer ziek is. De werkgever en de werknemer moeten samen werken aan de re-integratie. Als een werknemer niet meewerkt, kan de werkgever een loonsanctie opleggen: loonopschorting of loonstop. Niet zelden leidt arbeidsongeschiktheid op de werkvoer tot een gang naar de rechter voor een oordeel. Een aantal uitspraken in de periode januari tot juli 2023 op een rij. De bovenste twee uitspraken zijn oordelen van het College voor de Rechten van de Mens.
1 Lager loon bij ziekte wegens tijdelijk contract
Een werknemer heeft het College voor de Rechten van de Mens gevraagd om te beoordelen of de werkgever verboden onderscheid jegens hem heeft gemaakt op grond van de tijdelijkheid van de arbeidsovereenkomst door hem een lager salaris uit te betalen bij ziekte dan collega’s die langer in dienst zijn.
Lager salaris bij ziekte vanwege tijdelijk contract – verboden onderscheid
2 Zomercadeau niet voor langdurig zieke werknemers
De werkgever heeft medewerkers in de zomer van 2022 een zomercadeau aangeboden. Alle medewerkers die op 1 augustus 2022 volledig actief waren, kregen een salarisverhoging van één trede in hun functieschaal. Medewerkers die wegens langdurige ziekte niet actief waren en medewerkers met een relatief kort dienstverband hebben de tredeverhoging niet gekregen.
De werkgever heeft de zwangere werkneemster de tredeverhoging niet toegekend, omdat zij op 1 augustus 2022 meer dan drie maanden arbeidsongeschikt was wegens ziekte. De werkgever heeft jegens de vrouw geen verboden onderscheid op grond van grond van geslacht gemaakt, aldus het College voor de Rechten van de Mens.
Zomercadeau niet voor zieke zwangere werkneemster: geen discriminatie
3 Verplichtingen bij ziekte niet nagekomen
Volgens de kantonrechter is sprake van verwijtbaar handelen en nalaten van de werkneemster, omdat de werkneemster haar verplichtingen bij ziekte niet is nagekomen. De werkneemster is niet verschenen op het verzuimgesprek bij de werkgever en op de vier geplande afspraken bij de bedrijfsarts.
Verplichtingen bij ziekte niet nakomen is verwijtbaar en leidt tot ontslag
4 Oordeel zieke werknemer ligt bij bedrijfsarts
De werkgever voert aan dat minstens van de zieke werknemer mocht worden verwacht dat hij contact onderhield met de werkgever. Uit de berichten van de bedrijfsarts volgt echter dat nooit is geoordeeld dat de zieke werknemer (vervangende) werkzaamheden kon verrichten en vanaf een bepaalde datum is zelfs diverse malen geadviseerd geen contact te onderhouden met de werkgever. De werknemer heeft zich hieraan gehouden. Het is niet aan de werkgever te bepalen waar een werknemer aan moet voldoen tijdens ziekte. Dat oordeel ligt bij de bedrijfsarts.
Achterstallig loon zieke werknemer: bedrijfsarts bepaalt, niet werkgever
5 Loonstop terecht toegepast?
Heeft de werkgever de loonstop terecht toegepast? Volgens de werkgever is dat het geval aangezien de werknemer niet voldeed aan haar re-integratieverplichtingen nu zij haar werkzaamheden niet overeenkomstig het door de bedrijfsarts voorgestelde opbouwschema heeft hervat. De werknemer betwist dat de loonstop terecht is toegepast.
Recht op loondoorbetaling tijdens ziekte – loon ten onrechte stopgezet
6 Re-integratieverplichtingen niet nagekomen
De zieke werkneemster werd in staat geacht te re-integreren maar heeft dit nagelaten. Ze was niet goed bereikbaar en heeft ook geen deskundigenoordeel aangevraagd.
Zieke werkneemster komt re-integratieverplichtingen niet na: ontslag
7 Loon staken vanwege ziekte
De werkgever heeft aan de werkneemster een beëindigingsovereenkomst voorgehouden. De werkneemster heeft deze overeenkomst niet getekend en zich een dag later ziekgemeld. Diezelfde dag heeft de werkgever de uitbetaling van het loon gestaakt. De werkneemster heeft recht op doorbetaling van het loon, aldus de kantonrechter.
Werkgever mag uitbetaling loon niet staken vanwege ziekte werknemer
8 Leaseauto innemen bij arbeidsongeschiktheid
De werkgever heeft volgens de werkneemster ten onrechte de bedrijfsauto ingenomen. De bedrijfsauto is een arbeidsvoorwaarde zodat de werkneemster ook tijdens ziekte daarover de beschikking moet hebben.
Volgens de werkgever mocht hij vanwege de arbeidsongeschiktheid van de werkneemster de bedrijfsauto innemen. Hij heeft daarbij een beroep gedaan op de bruikleenovereenkomst. Daarin staat dat de werknemer gehouden is de auto in te leveren als deze de functie niet langer uitoefent wegens arbeidsongeschiktheid.
9 Werkgever mag min-uren niet verrekenen
De werkneemster heeft zich – anders dan de werkgever zegt – niet hersteld gemeld. Nu zij arbeidsongeschikt was, heeft zij recht op doorbetaling van haar loon. Daarnaast moet de werkgever de werkneemster aanspreken op het maken van te weinig uren. Dat heeft hij niet gedaan. Dat de werkneemster ziek is geworden en daardoor de uren niet in de zomer heeft kunnen inhalen, behoort tot het ondernemersrisico. Daarom mag de werkgever de min-uren niet verrekenen.
Recht op loondoorbetaling bij ziekte – min-uren niet verrekenen
10 Dertiende maand vast loonbestanddeel?
Een arbeidsongeschikte werknemer heeft gedurende maximaal 104 weken recht op doorbetaling van 70% van het naar tijdruimte vastgestelde loon. Hiervan mag niet ten nadele, maar wel ten voordele van de werknemer worden afgeweken.
Tussen partijen is in geschil of de dertiende maand een vast loonbestanddeel is geweest in het loon van de werknemer.
Dertiende maand vast loonbestanddeel in loon (zieke) werknemer
11 Opheffing loonstop en loonopschorting
De kantonrechter stelt vast dat de werkgever het loon van de werknemer om twee redenen niet heeft uitbetaald. Het gaat in de eerste plaats om een loonopschorting omdat de werknemer niet kon verschijnen op een afspraak bij de bedrijfsarts van de arbodienst, aangezien hij op medische gronden verhinderd was en hij zonder bericht van verhindering niet is verschenen op de nieuwe afspraak. In de tweede plaats is een loonstop opgelegd omdat de werknemer volgens de werkgever niet voldoet aan de re-integratieverplichtingen zoals medewerking verlenen aan het opstellen, evalueren en bijstellen van een plan van aanpak.
12 Adviezen bedrijfsarts niet opgevolgd
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer heeft de adviezen van de bedrijfsarts om met zijn werkgever in gesprek te gaan na zijn ziekmelding niet opgevolgd terwijl hij daartoe door de bedrijfsarts medisch gezien wel in staat werd geacht.
Zieke werknemer volgt adviezen bedrijfsarts niet op: ontslag