We zien dat het kabinet al veel plannen en maatregelen bekend heeft gemaakt. Zo krijgen we alvast een goed overzicht ten aanzien van de nieuwe wet- en regelgeving voor 2023.
Op 20 september 2022 is het Prinsjesdag. Op deze derde dinsdag in september begint het nieuwe werkjaar van de regering en biedt minister Kaag van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting en het pakket Belastingplan aan de Tweede Kamer aan.
De Miljoenennota 2023, het Belastingplan 2023, begrotingen en alle bijbehorende stukken zijn beschikbaar vanaf 20 september 2022 om 15.15 uur.
Koopkrachtpakket
Het kabinet en coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben op 31 augustus 2022 een omvangrijk koopkrachtpakket afgesproken. Zo gaat het minimumloon per 1 januari 2023 met 10 procent omhoog. Ook de arbeidskorting stijgt. De inkomstenbelasting in de eerste schijf wordt verlaagd. Dit zijn een aantal maatregelen uit het pakket die op Prinsjesdag officieel bekend worden gemaakt.
Maatregelen koopkrachtakkoord per 2023 voor salarisadministrateurs
Prinsjesdag valt dit jaar op dinsdag 20 september 2022. Dan worden ook de precieze maatregelen uit het pakket Belastingplan 2023 openbaar. In juni 2022 is echter al een matrix met fiscale wetgeving gedeeld met daarin de voorgenomen maatregelen uit het wetsvoorstel Belastingplan 2023.
Belastingplan 2023
Een aantal voor salarisadministrateurs relevante maatregelen uit het Belastingplan:
- Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog. Het gaat om een verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding van 1 à 1,5 cent per 2023
- 30%-regeling wordt beperkt tot Balkenendenorm
- Afbouw algemene heffingskorting (AHK) met het verzamelinkomen
- Doelmatigheidsmarge bij gebruikelijk loon aanmerkelijkbelanghouders
- Gebruikelijkloonregeling innovatieve start-ups vervalt (tenzij…).
Belastingplan 2023 en verwachte maatregelen voor salarisadministrateurs
Wat staat er nog meer op de planning?
Over de volgende relevante maatregelen voor salarisadministrateurs is ook al eerder informatie verschenen. Deze wijzigingen treden (zover wij nu weten) per 1 januari 2023 in werking.
Minimumloon omhoog
Het kabinet wil werken lonender maken en voert voor het eerst sinds de invoering in 1969 een extra verhoging door van het minimumloon vanaf 1 januari 2023.
De bijzondere verhoging bedraagt 2,5 procent op 1 januari 2023, 2,5 procent op 1 januari 2024 en 2,32 procent op 1 januari 2025.
Extra voorwaarde voor lage WW-premie en definitie oproepovereenkomst
Met de wijzigingen in het Besluit Wfsv en het Besluit nadere regels oproepovereenkomsten (gepubliceerd op internetconsultatie.nl) worden nadere regels gesteld over in welke gevallen de hoge WW-premie moet worden afgedragen. Daarnaast wordt de definitie van de oproepovereenkomst verduidelijkt.
De wijzigingen treden volgens de nota van toelichting in werking per 1 januari 2023.
Extra voorwaarde voor lage WW-premie en definitie oproepovereenkomst
Werkgevers mogen nog tot 1 januari 2023 een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd tijdelijk uitbreiden, zonder dat dit een tweede arbeidsovereenkomst of oproepovereenkomst wordt en de lage WW-premie blijven betalen.
Wab: hoge en lage WW-premie, oproepcontract en tijdelijke urenuitbreiding
Loondoorbetaling zieke AOW-werknemer naar zes weken
Voor werknemers met de AOW-gerechtigde leeftijd die ziek worden vanaf 1 juli 2023 gaat een termijn van zes in plaats van dertien weken gelden voor het recht op ziekengeld, loondoorbetaling bij ziekte en het opzegverbod bij ziekte. Dat staat in de Verzamelwet SZW 2023 op internetconsultatie.nl.
Loondoorbetaling zieke werkende AOW-er per 2023: eerst 13 dan 6 weken
Collectiviteitskorting zorgverzekering afgeschaft
De collectiviteitskorting voor zorgverzekeringen wordt met ingang van het jaar 2023 afgeschaft.
Premiekorting voor collectieve zorgverzekering per 2023 afgeschaft
CO2-uitstoot werknemers registreren
Grote werkgevers rapporteren vanaf 1 januari 2023 verplicht en jaarlijks, uiterlijk op 30 juni, over de werkgerelateerde personenmobiliteit in het voorafgaande kalenderjaar. Daarbij gaat het om woon-werkverkeer en alle zakelijke ritten waarvoor de werknemer een financiële vergoeding ontvangt of waarvoor aan de werknemer een vervoermiddel ter beschikking is gesteld.
Wetsvoorstel Werken waar je wilt
in dit wetsvoorstel wordt voorgesteld om een verzoek van de werknemer om de arbeidsplaats aan te passen op eenzelfde wijze te behandelen als een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur of werktijd. Hierdoor hebben werknemers meer vrijheid in hoe zij de balans tussen het werken op werklocatie en het werken thuis willen inrichten.
Wetsvoorstel Wet werken waar je wilt akkoord in Tweede Kamer
Bijtelling elektrische auto
Het bijtellingspercentage voor privégebruik van een zakelijke emissievrije personenauto (EV) wordt afgebouwd, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. In 2023 blijft de korting net zoals in 2022 6%. De bijtelling blijft 16% (normaal tarief is 22%).
De catalogusprijs waarover de korting op het bijtellingspercentage voor EV’s geldt, wordt verlaagd. In 2022 is dit € 35.000 en vanaf 2023 € 30.000.
Auto van de zaak: hoe zit het met bijtelling en eigen bijdrage?
Kinderopvangtoeslag per 2023 niet meer afhankelijk van gewerkte uren
De hoogte van de kinderopvangtoeslag is per 2023 niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte uren. De koppeling gewerkte uren (KGU) wordt dan losgelaten.
Kinderopvangtoeslag wijzigt – loslaten koppeling gewerkte uren
Opgave Uitbetaalde bedragen aan derden wijzigt
Doe je weleens uitbetalingen voor werkzaamheden of diensten aan personen die niet bij u in dienst zijn en geen ondernemer zijn? Bijvoorbeeld aan sprekers voor een bijeenkomst of personen die kleine klusjes uitvoeren. Je moet de gegevens over Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD) op een nieuwe manier aanleveren.
Het maakt vanaf nu uit of je een inhoudingsplichtige uitbetaler of een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler bent.
Opgave aan Belastingdienst van uitbetaalde bedragen aan derden wijzigt
Wetsvoorstel uitvoeren Breed offensief
Dit wetsvoorstel wijzigt de Participatiewet en enkele andere wetten en bevat de uitwerking van het breed offensief om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen en te houden.
Wetsvoorstel uitvoeren breed offensief aangenomen door Tweede Kamer
Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten per 2023
Werkgevers bieden werknemers soms aandelenopties als loon in plaats van een (volledig) regulier salaris. Over de aandelenopties moet wel belasting worden betaald. De werknemer kan vanaf 2023 kiezen wanneer de belastingheffing plaatsvindt: in principe pas zodra de aandelen verhandelbaar zijn of op het moment zoals het was (als de aandelenopties worden omgezet in aandelen).
Aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten akkoord in Tweede Kamer
Hybride werken grenswerkers
Het kabinet zet zich in om de negatieve gevolgen van thuiswerken voor de socialezekerheids- en fiscale posities van grensarbeiders weg te nemen of te verminderen.
Voor de sociale zekerheid wordt gedacht aan:
- aanpassing van Verordening 883/2004;
- multilaterale overeenkomsten (multi-state of bilaterale artikel 16- overeenkomst).
Grensarbeiders kunnen overigens tot 1 januari 2023 nog thuiswerken zonder dat dit gevolgen heeft voor waar ze sociaal verzekerd zijn.
Op fiscaal gebied wordt samen met België en Duitsland overlegd over een mogelijke thuiswerkregeling.
Thuiswerkende grensarbeiders: Kamerbrief over voortgang en vervolgstappen
Wet toekomst pensioenen
Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, wijzigt ons pensioenstelsel vanaf 1 januari 2023.
Bij de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel stappen we over op een vlakke premie: iedereen binnen een pensioenregeling betaalt eenzelfde premiepercentage, ongeacht de leeftijd.
Als gevolg van de stelselwijziging zullen alle pensioenregelingen in Nederland worden aangepast.
Wet toekomst pensioenen gepubliceerd – nieuw pensioenstelsel
In afwachting van…
Het kabinet praat de komende twee weken over de begroting voor 2023, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Het reces van de Tweede Kamer duurt officieel nog tot en met 5 september 2022.
We wachten de nieuwe informatie van het kabinet en de Prinsjesdagplannen op de derde dinsdag van september verder af. Als salarisadministrateur weet je echter nu al dat er weer genoeg actiepunten liggen voor het komende jaar.
Behandelschema Belastingplan 2023
Eind mei is overigens ingestemd met het behandelschema voor het Belastingplan 2023.
Het behandelschema voorziet in de volgende stappen:
- Indiening Belastingplan 2023: Prinsjesdag di 20 september 2022
- Technische briefing ambtenaren ministerie van Financiën/Belastingdienst: ma 26 september 2022
- Inbreng verslag: ma 3 oktober 2022
- Nota naar aanleiding van het Verslag: wo 12 oktober 2022
- Eerste wetgevingsoverleg (eerste termijn Kamer): ma 17 oktober 2022
- Schriftelijke antwoorden op deel vragen eerste wetgevingsoverleg: vr 21 oktober 2022
- Tweede wetgevingsoverleg (eerste termijn regering en tweede termijn): ma 31 oktober 2022 (laatste dag herfstreces)
- Plenaire behandeling in twee termijnen: di 8 en wo 9 november 2022
- Brief regering beoordeling moties en amendementen: do 10 november 2022
- Stemmingen: do 10 november 2022
Daarna moet de Eerste Kamer het Belastingplan 2023 nog behandelen. Vorig jaar is de Eerste Kamer op 21 december 2021 akkoord gegaan met het Belastingplan 2022.
Laat je volledig bijpraten over alle wijzigingen en kabinetsplannen voor 2023 op de Nationale Salarisdag.