In Nederland groeit het aantal zzp’ers in elke branche snel. Veel mensen kiezen ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan, maar ook platformen zoals Deliveroo, Young Ones, Temper etc. hebben ervoor gezorgd dat er een grote opmars is in zelfstandige medewerkers.
Omdat deze groei steeds verder doorzet, worden ook de regels met betrekking tot het handhaven van dit soort dienstverbanden steeds verder aangescherpt. Als zzp’er heb je vaak zelf een stuk meer flexibiliteit, heb je meer invloed op het aantal uren dat je werkt, wat elke week kan veranderen, en kun je een hoger uurloon vragen. Hiertegenover staat dat je geen vakantiegeld, pensioen of betaald ziekteverlof krijgt en dus altijd zelf financieel aansprakelijk bent. Deze laatste punten zijn voor bedrijven juist weer voordelig.
Deze manier van werken is al zo’n 40 jaar bekend binnen onze maatschappij, maar steeds vaker worden er vraagtekens gezet bij de zelfstandigheid van sommige ‘zelfstandige’ ondernemers. Zo is er vorig jaar een rechtszaak geweest, waar de FNV Deliveroo aanklaagde.
De FNV stelde dat de bezorgers van Deliveroo al jarenlang werkte als zzp’ers, maar eigenlijk volgens de arbeidsovereenkomst vaste medewerkers waren. De FNV won deze zaak. De Hoge Raad bepaalde dat de zzp’ers van Deliveroo te weinig inspraak hadden over het tarief wat ze ontvingen, de uren die ze werkten en de taken die uitgevoerd moesten worden. Eigenlijk waren het gewoon werknemers, die elke maand loon ontvingen.
Vanaf 1 januari 2025 wil ook de Belastingdienst strenger gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Daarnaast ligt er nu een voorstel in de tweede kamer voor een Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden. Hierin zijn 3 criteria beschreven die moeten bepalen of iemand echt een zelfstandige is:
- Krijgt iemand werkinstructies?
- Is iemand/zijn de werkzaamheden ‘ingebed’?
- Is er sprake van ondernemerschap (binnen de opdracht)?
Het is de vraag of er bij invoering van deze wet een terugloop te zien is in zzp’ers in Nederland. Het zal in ieder geval van groot belang zijn deze drie bovenstaande vragen continu aan jezelf te blijven stellen.
Ook in de salarisadministratie is de toename van zzp’ers goed zichtbaar. Over het algemeen is binnen deze doelgroep nog veel vrijheid in het bepalen van een uurtarief en de gewenste werkzaamheden. Het helpt om bemiddeld te worden door een bureau, omdat de Belastingdienst dit al ziet als een extra paar ogen die controleren of alles naar behoren geregeld is. Ik voorzie in de nabije toekomst dus geen cruciale veranderingen voor zzp’ers in de markt van de salarisadministratie, zolang je bij jezelf blijft nagaan of je de vrijheid en flexibiliteit hebt die horen bij de keuze die je hebt gemaakt om voor jezelf te beginnen.
Hoe zie jij dit? Laat het me weten via mijn post op LinkedIn, of stuur me een mailtje met je ideeën!
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.