
De Wet verbetering poortwachter heeft als doel om langdurig zieke werknemers zo snel mogelijk te laten terugkeren naar het werk. Hierbij zijn overleg met de werkgever en een bedrijfsarts van groot belang.
In het re-integratieproces heeft de werkgever naast de werknemer een actieve rol, bijvoorbeeld door te zoeken naar passend werk binnen het bedrijf en geregeld met de werknemer te bespreken hoe het gaat.
De belangrijkste stappen van de Wet verbetering poortwachter:
- ziekmelding;
- probleemanalyse opstellen;
- voortgangsgesprekken voeren;
- re-integratie uitvoeren.
Belangrijke rol bedrijfsarts
De bedrijfsarts speelt daarnaast een belangrijke rol bij het re-integratietraject. De bedrijfsarts stelt samen met de werknemer de probleemanalyse op. Dit gesprek is de basis van het beoogde re-integratietraject. Ook kan de bedrijfsarts tijdens het proces nieuwe adviezen geven over het traject. Het is goed als een werknemer dit bespreekt met de werkgever. Open en transparante communicatie tussen werkgever en werknemer (en bedrijfsarts) geeft duidelijkheid rondom het re-integratieproces, zodat het proces goed zal verlopen. Let op: de werknemer hoeft geen inzage te geven in de medische gegevens, en je mag hier ook niet naar vragen.
Verplichtingen voor werkgever
Binnen de wet gelden meerdere verplichtingen voor de werkgever. De werkgever is verantwoordelijk voor de begeleiding van de werknemer tijdens de re-integratie. Je laat je hierin bijstaan door een bedrijfsarts. Bij re-integratie wordt eerst gekeken of een werknemer terug kan in zijn eigen functie. Vaak is aangepast werk nodig om weer te wennen aan het werk.
Is dit niet mogelijk, dan kijk je met je werknemer of er een andere functie past binnen het bedrijf. Dit is re-integratie in het eerste spoor en duurt maximaal een jaar. Als een werknemer zelf met suggesties komt voor passend werk, mag de werkgever dit niet zomaar afwijzen.
Lukt het niet om de werknemer op de een oude of een andere functie binnen de organisatie te laten re-integreren, dan wordt er gekeken naar een re-integratieplek buiten de organisatie. Dat is re-integreren in het tweede spoor vanaf het tweede jaar van de ziekte.
Het is niet altijd eenvoudig om een plek buiten de organisatie te vinden. Het is dan verstandig als werkgever om een re-integratiebureau in te schakelen. Maar let op: ook re-integratie in het tweede spoor is nog steeds de verantwoordelijkheid van de werkgever!
Loonsanctie
Als de werkgever de verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter niet nakomt, kan dit leiden tot een boete van UWV of een loonsanctie. Bij een loonsanctie moet de werkgever het loon van de werknemer maximaal een jaar langer doorbetalen. Ook als de werknemer niet of alleen deels kan werken. De strafmaat hangt af van de ernst van de overtreding.
Bron: UWV.nl