
Een loonbeslag is een belangrijk signaal dat de werknemer financiële problemen heeft. Aan een loonbeslag gaat een traject van betalingsherinneringen en aanmaningen vooraf, waaraan de werknemer niet heeft kunnen voldoen. Ga daarom bij de eerste signalen van een loonbeslag in gesprek. Daarmee kun je de geldzorgen helpen beperken.
Informatieverzoek
Voordat een deurwaarder loonbeslag legt, krijgt de werkgever een informatieverzoek. Dit is een goed moment om met de werknemer te bespreken dat:
- er een loonbeslag aankomt, waardoor de werknemer maandelijks minder geld overhoudt (en extra kosten maakt). Zo voorkom je dat de werknemer verrast wordt;
- de werknemer het loonbeslag mogelijk kan voorkomen, door een betalingsregeling te treffen met de schuldeiser;
- het verstandig is dat de werknemer de hoogte van het loonbeslag en de beslagvrije voet controleert en de gegevens die daarvoor zijn gebruikt door de deurwaarder;
- het aan te raden is om hulp te zoeken, bijvoorbeeld als er meer betalingsachterstanden zijn. Of als er nieuwe betalingsachterstanden ontstaan, omdat door het loonbeslag minder geld overblijft voor andere uitgaven. Daardoor is de kans op langdurige of herhaalde loonbeslagen groot, en blijkt het vaak moeilijk om het zelf op te lossen. Geef ook aan welke hulpmogelijkheden er bestaan;
- je de informatie vertrouwelijk zult behandelen.
Op de website uwbeslagvrijevoet.nl vindt de werknemer veel uitleg over loonbeslagen. Op de website juridischloket.nl/loonbeslag staat veel informatie over de juridische kant.
Verplicht mee werken
Een loonbeslag betekent extra administratie voor de organisatie en heeft ook juridische gevolgen. Je bent verplicht om aan het loonbeslag en het informatieverzoek daarvoor mee te werken.
Als je de vragenlijst van de deurwaarder niet of niet correct invult en terugstuurt, kun je worden veroordeeld tot betaling van het bedrag waarvoor het beslag op het inkomen van de medewerker is gelegd. Ook kun je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele aanvullende schade.
Meer informatie over de gevolgen voor werkgevers vind je op de website van de KBVG en in de Sammen factsheet loonbeslag voor werkgevers.
Beslagvrije voet
Bij loonbeslag berekent de beslaglegger/deurwaarder de beslagvrije voet. Dit is het bedrag dat de werknemer overhoudt van het salaris voor de noodzakelijke kosten van levensonderhoud. Alles boven de beslagvrije voet houdt de deurwaarder in op het salaris; dit wordt betaald aan de schuldeiser die het loonbeslag heeft laten leggen.
Laat de werknemer de beslagvrije voet controleren. Op de website uwbeslagvrijevoet.nl staat een tool om de beslagvrije voet na te rekenen. Als de berekening niet klopt, moet de werknemer dit doorgeven aan de deurwaarder. Ook als het inkomen of de leefsituatie van de medewerkers (tijdelijk) verandert, moet hij dit direct doorgeven aan de beslaglegger/deurwaarder. Deze berekent de beslagvrije voet dan opnieuw.
Let op de AVG
Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mag je alleen persoonsgegevens verwerken en delen als dat echt niet anders kan.
Deel de informatie over het loonbeslag daarom zo beperkt mogelijk in de organisatie. Laat degene die het loonbeslag (of informatieverzoek of CAK-melding) in ontvangst neemt contact opnemen met de werknemer. Deel de informatie niet verder, tenzij de werknemer daarvoor toestemming geeft. Zorg ervoor dat de documenten over het loonbeslag goed zijn opgeborgen, zodat ze niet voor iedereen zichtbaar zijn en vernietig alle gegevens als het loonbeslag is opgeheven.
Signalen
Bij loonbeslag raakt de werkgever direct betrokken bij de schuldenproblematiek. De geldproblemen zijn dan vaak al redelijk vergevorderd. Maar er zijn meer signalen waar je alert op kunt zijn:
- werknemer leent geld van collega’s;
- verzoek om lening of voorschot;
- toename van ziekteverzuim;
- werknemer belt met schuldeisers en/of deurwaarders;
- verzoek om hulp bij oplossen van problemen;
- fraude of diefstal;
- werknemer is stressgevoelig of heeft concentratieproblemen;
- verzoek om extra werkuren.
Het gesprek aangaan en doorverwijzen
Heb je een of meerdere signalen herkend, dan is het voor beide partijen verstandig om in gesprek te gaan. Je hoeft geen groot bedrijf te zijn om de werknemer te ondersteunen in het oplossen van zijn schulden. Als je hulp namelijk intern niet kan bieden, is doorverwijzen naar de juiste hulp belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld via de Nederlandse Schuldenroute. Op die manier kan de werknemer deskundige hulp in de buurt vinden.
Preventie van geldproblemen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Preventie van geldproblemen kan concreet een plek krijgen in je HR-beleid. Denk hierbij aan financiële fitheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers.
Bronnen: Nibud en Financieel fitte werknemers