
Hoe gaat het verder met de hervorming van de arbeidsmarkt? Komt er een einde aan nulurencontracten? Wat gebeurt er met de wetgeving rondom zzp’ers? En wat staat er al definitief vast voor 1 januari 2024?
Er zijn in juli op internetconsultatie.nl één belangrijk wetsvoorstel en twee relevante wijzigingsbesluiten ingediend:
- Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten
- Wijziging Besluit Wfsv om uitzondering op herzieningssituatie voor lage AWf-premie te verbreden
- Besluit tot wijziging Besluit IKV
Of er wat met deze wetgeving wordt gedaan of dat de wetgeving straks wordt ‘geparkeerd’, is de grote vraag.
Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten gepubliceerd
Bij de Eerste Kamer zijn de wetsvoorstellen Verplichtstelling vertrouwenspersoon ongewenst gedrag op de werkvloer en Wet werken waar je wilt in behandeling. De kans is aanwezig dat ook deze wetsvoorstellen voorlopig ook in de ijskast worden gezet.
Kabinet-Rutte-IV
De vorige Tweede Kamerverkiezingen vonden plaats op 17 maart 2021. Het coalitieakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie werd op 15 december 2021 gepresenteerd. Het kabinet-Rutte-IV werd op 10 januari 2022 beëdigd en is sinds 7 juli 2023 demissionair.
Coalitieakkoord 2021-2025 – minimumloon stijgt en minimumuurloon
Controversieel
Demissionaire ministers en staatssecretarissen mogen niet zomaar met wetten en regels komen. De dossiers die de Tweede Kamer na het zomerreces ‘controversieel’ verklaart, schuiven door naar een volgende regering. ‘Rutte IV’ mag daar dan niet meer mee verder. De verkiezingen zijn 22 november. En voordat er een nieuw kabinet is, ben je zo een jaar verder. Gevolg is dat er stagnatie komt in de aanpak van onder meer de arbeidsmarkt, stikstof, klimaat en woningmarkt.
Oproep SER aan Tweede Kamer: werk door aan dossier arbeidsmarkt
Geen belangrijke politieke beslissingen
Totdat er een nieuw kabinet aantreedt, behandelen de bewindslieden in principe alleen de lopende zaken. Het demissionaire kabinet wordt niet geacht om belangrijke politieke beslissingen te nemen. Het zal bijvoorbeeld geen belangrijke wetsvoorstellen voor behandeling naar de Kamer sturen en wetsvoorstellen die daar al in behandeling zijn, worden niet behandeld tot na de verkiezingen en de kabinetsformatie.
De Tweede Kamerleden kunnen onderwerpen aanwijzen waarvan zij vinden dat die niet kunnen worden behandeld. Zij verklaren deze onderwerpen dan controversieel.
De lijst van controversieelverklaringen wordt eind augustus ambtelijk voorbereid, zodat deze in de eerste week na het zomerreces kunnen worden besproken. De stemmingen hierover vinden plaats in de week van 12 september tijdens de plenaire vergadering.
Tijdslijn
Een tijdslijn:
- Het kabinet is op vrijdag 7 juli 2023 gevallen.
- Het zomerreces is van vrijdag 7 juli 2023 t/m maandag 4 september.
- Augustusbesluitvorming: laatste twee weken van augustus.
- Extra procedurevergadering commissie SZW (groslijst controversieel verklaren) op dinsdag 5 september.
- Extra procedurevergadering commissie Financiën (groslijst controversieel verklaren) op woensdag 6 september.
- Stemmingen over controversieel verklaren van wetgeving: dinsdag 12 september.
- Prinsjesdag: dinsdag 19 september.
- Verkiezingen: woensdag 22 november.
- Nieuw kabinet: … 2024?
Definitief in werking
Er is al wat wetgeving definitief. Zo is net voor de val van het kabinet de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Daarnaast gaat er vanaf 1 januari 2024 een minimumuurloon gelden, komt er een CO2-registratieplicht voor grote werkgevers, wordt het jeugd-LIV afgeschaft, eindigt het STAP-budget en volgt een aftopping van de 30%-regeling.
Minimumuurloon per 1 januari 2024 – antwoorden op veelgestelde vragen
Prinsjesdag
Verwacht dit jaar weinig nieuwe wet- en regelgeving met Prinsjesdag. Het wordt waarschijnlijk een beperkt pakket en een klein Belastingplan. Wat weten we al op salarisgebied?
Het percentage van de eerste schijf voor de berekening van de vrije ruimte van de werkkostenregeling is met ingang van 1 januari 2023 aangepast van 1,7% naar 3% en gaat met ingang van 1 januari 2024 van 3% naar 1,92%.
De huidige twee regelingen voor het onbelast verstrekken van OV-abonnementen door werkgevers worden vervangen door één vrijstelling.
Staatssecretaris Van Rij informeert over inhoud pakket Belastingplan 2024
Voorlopige inhoud maatregelen pakket Belastingplan 2024 gepubliceerd
Koopkrachtmaatregelen
Het demissionaire kabinet had nog geen beslissing genomen over de opvolging van de vorig jaar getroffen koopkrachtmaatregelen. Dit zou onderdeel worden van de nieuwe begroting die met Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De vraag is wat het kabinet en de Tweede Kamer hierin gaan besluiten. Voor wie komt er compensatie? En wordt de compensatie gerichter ingezet?
Afwachten maar…
Het leven als salarisprofessional gaat ‘gewoon’ door ondanks de val van het kabinet. Er is altijd genoeg te doen. Salarissen moeten nog steeds op tijd worden betaald en je moet nog steeds salarisgerelateerd advies aan werknemers en werkgevers geven. Je hoeft voorlopig alleen niet zoveel rekening te houden met nieuwe wet- en regelgeving, ook al wijzigt er natuurlijk altijd wel wat per 1 januari (en per 1 juli). Pas na de gang naar de stembus in november, weten we of er een verschuiving in het politiek landschap heeft plaatsgevonden. En dan is het nog afwachten welke politieke partijen samen de coalitie gaan vormen en wanneer er een nieuw kabinet is. In 2024 weten we meer. Wordt vervolgd.
Bronnen: tweedekamer.nl, AWVN.nl