De leden van de Tweede Kamer kunnen met de voorgenomen inhoud van het pakket Belastingplan 2024 beter geïnformeerd in overweging nemen welke wetsvoorstellen zij na Prinsjesdag in behandeling wensen te nemen. Het gaat naar verwachting om twaalf wetsvoorstellen.
Val kabinet
Ieder jaar op Prinsjesdag wordt het pakket Belastingplan door de Koning ingediend bij de Tweede Kamer. Dat is dit jaar niet anders, maar er is wel sprake van de unieke situatie dat dit kabinet vlak voor het zomerreces haar ontslag heeft aangeboden en nog niet in de gelegenheid is geweest om nader met de leden van de Kamer te spreken over de beleidsvoornemens die dit kabinet in het pakket Belastingplan zal uitwerken.
Prinsjesdag
Het is aan de Tweede Kamerleden welke wetsvoorstellen van het pakket Belastingplan 2024 zij wensen te behandelen.
Veel van de wetsvoorstellen die onderdeel uitmaken van dit pakket zijn nauw verbonden met de begroting van het aansluitende begrotingsjaar en moeten naar het oordeel van het kabinet op 1 januari van het betreffende jaar in werking treden. en. Een voorbeeld hiervan is het inkomensbeleid van het komende jaar. Ook Europeesrechtelijke verplichtingen, gerechtelijke uitspraken of andere
urgente zaken kunnen aanleiding zijn om wetgeving op te nemen in het pakket Belastingplan.
Op Prinsjesdag zal dit kabinet deze plannen, tezamen met de Miljoenennota 2024, in detail kenbaar maken.
Controversieel
De vaste commissie van Financiën van de Tweede Kamer zal op 6 september spreken over de diverse beleidsvoorstellen die met de Kamer gedeeld zijn. Vervolgens zal de Tweede Kamer in de week van 12 september besluiten welke beleidsvoorstellen controversieel worden verklaard en welke niet.
Ondanks de demissionaire status van het kabinet, zijn er uiteenlopende doelen en doelgroepen waarvoor aanpassingen in het fiscale stelsel noodzakelijk zijn. Deze diversiteit uit zich in de samenstelling van het pakket Belastingplan 2024 waarbij het kabinet ervoor heeft gekozen om maatregelen zoveel mogelijk als zelfstandig wetsvoorstel in dienen of thematisch te bundelen in een verzamelwetsvoorstel.
Dit leidt ertoe dat het kabinet van plan is om 12 wetsvoorstellen in te dienen.
In de brief van de staatssecretaris vind je per wetsvoorstel een omschrijving en de overwegingen voor het kabinet om deze in te dienen en te streven naar inwerkingtreding per 1 januari 2024.
Twaalf wetsvoorstellen
Dit jaar bestaat het pakket Belastingplan naar verwachting uit de volgende twaalf
wetsvoorstellen:
- Wetsvoorstel Belastingplan 2024;
- Wetsvoorstel Belastingplan BES Eilanden 2024;
- Wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2024;
- Wetsvoorstel Fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw;
- Wetsvoorstel Fiscale klimaatmaatregelen elektriciteit en industrie;
- Wetsvoorstel Wet aanpassing fonds voor gemene rekening en vrijgestelde
beleggingsinstelling; - Wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale beleggingsinstelling;
- Wetsvoorstel Fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen;
- Wetsvoorstel Wet compensatie selectie aan de poort;
- Wetsvoorstel Wet herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en bpm;
- Wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2024;
- Wetsvoorstel Wet tijdelijke regeling herzien aangifte Inkomstenbelasting.
Ad 1. Wetsvoorstel Belastingplan 2024
Dit wetsvoorstel bevat beleid met betrekking tot het lastenkader voor het komende jaar en fiscale maatregelen met (budgettaire) gevolgen die samenhangen met de begroting voor het jaar 2024 alsmede een noodzakelijke aanvulling op het Belastingplan 2023.
In dit wetsvoorstel zijn o.a. de koopkrachtmaatregelen opgenomen. Gezien het belang van het ondersteunen van een grote groep Nederlanders in deze moeilijke tijden, is het zeer wenselijk dat
dit wetsvoorstel per 1 januari 2024 in werking treedt.
Ad 3. Wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2024
De fiscale wetgeving vergt voortdurend technisch onderhoud om het voor burgers en bedrijven begrijpelijk te houden. In lijn met eerdere jaren bevat het pakket Belastingplan 2024 om die reden een wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen.
De maatregelen in dit wetsvoorstel hebben geen gevolgen voor het budgettaire beeld, maar zijn bijvoorbeeld bedoeld om fouten in wetgeving te herstellen en gerechtelijke uitspraken te codificeren.
Ad 12. Wetsvoorstel Wet tijdelijke regeling herzien aangifte IB
Een wettelijke grondslag is nodig voor de huidige gedeformaliseerde werkwijze van de Belastingdienst. Deze werkwijze zorgt ervoor dat belastingplichtigen en de Belastingdienst niet onnodig juridisch en formeel (onderling) hoeven te communiceren om de aanslag inkomstenbelasting aan te (laten) passen. Hiermee zijn bezwaar- en beroepsprocedure, inclusief de daarmee gemoeide inzet van tijd en kosten voor zowel burgers als de Belastingdienst, minder vaak nodig.
Het kabinet is van mening dat deze huidige werkwijze voldoet aan de maatstaven van eenvoud, menselijke maat en uitvoerbaarheid en acht het in het belang van zowel de Belastingdienst als burgers om deze werkwijze te continueren. Daarnaast wordt voorzien in een aanvullende waarborg ten behoeve van de rechtsbescherming van belastingplichtigen.
Het kabinet acht inwerkingtreding van de voorgestelde maatregelen per 1 januari 2024 van groot belang.
Welke wetsvoorstellen in behandeling nemen?
De staatssecretaris hoopt met deze brief de Tweede Kamer een goed eerste beeld te geven van het pakket dat het kabinet op Prinsjesdag indient, zodat de leden van de Tweede Kamer beter in overweging kunnen nemen welke wetsvoorstellen zij na Prinsjesdag in behandeling wensen te nemen.
Kamerbrief Inhoud pakket Belastingplan 2024
Voorlopige inhoud maatregelen pakket Belastingplan 2024 gepubliceerd