
Zoals Marianne van der Meijde, salarisprofessional van het jaar 2024 (accountancy) al opmerkte: “als kind komt het niet in je op om salarisadviseur te worden. Dan denk je aan brandweerman of prinses terwijl het zo’n mooi beroep is.”
Daarom is het volgens Marianne ook heel belangrijk om de leuke kanten van het vak goed te belichten, ook om zo weer een nieuwe groep salarisprofessionals aan te trekken.
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) constateerde dat er in 2021 19.000 salarisadministrateurs werkzaam waren. Als we naar de gemiddelde leeftijd kijken, zien we dat de meeste salarisprofessionals 45 jaar of ouder zijn, waarvan ruim een kwart van de salarisprofessionals richting de pensioenleeftijd gaat.

Visma YouServe voegt hieraan toe:
“Naast de vergrijzing is er sprake van een lage instroom van jonge mensen. In 2021 lieten de cijfers van het CBS zien dat nog slechts eenderde (33,4%) van de salarisadministrateurs jonger is dan 45 jaar. In 2015 was dit nog de helft (49,6%). Dit verschil is nog groter onder salarisadministrateurs tot 35 jaar: respectievelijk 11,4% en 21,4% in 2021 en 2015.
Daardoor zal het gebrek aan jonge instroom om openstaande posities in te vullen de komende jaren alleen maar groter worden.“
Er moet dus wel degelijk nieuwe aanwas bij, zo merkt ook Monique Schoenmakers op.
“Ik zeg niet dat het een mission impossible is, maar het wordt echt lastig om iemand in loondienst te krijgen.” Vergrijzing is volgens Monique een van de oorzaken.
Het nieuwe Beroepscompetentieprofiel Salarisadministrateur en Payroll professional 2025-2027 van het NIRPA schrijft eveneens over de vergrijzing:
“Ook in het vakgebied van de salarisadministratie is sprake van vergrijzing. Naar verwachting zal de komende 10 jaar een grote uitstroom van ervaren salarisadministrateurs plaatsvinden, waarmee veel inhoudelijke kennis verloren dreigt te gaan.”
Daarnaast stipte Eva Boschman van Strictly People in 2024 al de vergrijzing in de salarisadministratie aan. Zij merkt op dat veel salarisadministrateurs het vak zijn ingerold en vraagt zich het volgende af:
“Is het behalen van een opleiding nodig om je te ontwikkelen als goede salarisadministrateur? En wat zijn andere maatregelen die genomen kunnen worden om de consequenties van de vergrijzing te verzachten?”
De instroom van nieuwe salarisadministrateurs wordt, zeker met de vergrijzing in het achterhoofd, steeds belangrijker. Daar is Saskia Bresser-Stein, accountmanager bij de Associatie voor Examinering het ook mee eens. “Het vak van salarisadministratie is vaak niet iets waar jongeren van jongs af aan van dromen. Veel mensen ontdekken dit beroep pas later en rollen er dan in. Daarom is het zo belangrijk om het beroep meer bekendheid te geven, zodat jongeren al eerder kunnen denken: ‘hé, dit is iets voor mij!’, dat zou geweldig zijn!”.
Daan Naus, interim-salarisprofessional van het jaar 2024, vindt het ook belangrijk om het salarisvak toekomstbestendig te maken en te houden. Vernieuwing en verjonging zijn hierbij cruciaal. Alle aandacht voor het vak is daarom belangrijk, zeker omdat we te maken hebben met een vergrijsde doelgroep. “Er zouden juist aan de onderkant veel meer jonge mensen moeten instromen.”
Het zou ook mooi zijn als we jongeren al in een vroeg stadium kunnen enthousiasmeren voor het boeiende vakgebied. “Als scholieren al op de middelbare school een bewuste keuze gaan maken om salarisprofessional te worden, is de missie pas echt geslaagd.”
Matthijs Koppelaar, leidinggevende salarisprofessional van het jaar 2024, pleit voor een mbo-opleiding, bijvoorbeeld bedrijfsadministratie, met een PDL-onderdeel. Ook gastlessen, banenmarkten en video en andere promo’s op sociale media lijken hem goed om de jongere generatie aan boord te krijgen.
Met initiatieven als de verkiezing Salarisprofessional van het jaar en traineeships bij onder meer accountantskantoren komt het vakgebied salarisadministratie meer onder de aandacht van jongeren, ook als je eerst iets heel anders hebt gedaan. Zo kwam junior salarisprofessional van het jaar 2024 (accountancy) Arno Verlijsdonk die de studie Japanse Taal en Cultuur heeft gedaan, via zijn vader in het salarisvak terecht en volgde een HR & Payroll Program bij het accountantskantoor waar hij nu als payroll professional werkt.
Marisca de Graaf, junior salarisprofessional van het jaar 2024 (Corporate), werkte als filiaalmanager in de retail maar kwam erachter dat ze veel liever met cijfers werkte. Ze heeft een traineeship HR en salarisadministratie gevolgd en werkt nu als salarisadministrateur.
Op donderdag 10 april aanstaande tijdens een gala-avond worden de zeven winnaars bekendgemaakt van de verkiezing Salarisprofessional van het jaar 2025. Hopelijk draagt dit event ook weer bij aan meer aandacht en enthousiasme onder jongeren voor het salarisvak en brengt het nieuwe instroom op gang.