Iedereen in Nederland die een Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®) en/of Vakopleiding Payroll Services (VPS ®) heeft gehaald, is vast bekend met de Associatie voor Examinering, onderdeel van Stichting eX:plain . Zij zijn de enige organisatie in Nederland die deze examens ontwikkelen en afnemen. Hier komt veel bij kijken, want de markt van salarisadministratie is constant in beweging. Dit vraagt om voortdurende vernieuwing en aanpassing van de examens om up-to-date te blijven.
In deze blog ga ik in gesprek met Isabel van Wijk, adviseur Leren en Beoordelen, en Saskia Bresser-Stein, accountmanager bij de Associatie voor Examinering.
Beiden zetten zich dagelijks in om de examens te optimaliseren en zorgen ervoor dat deze opleidingen bekend zijn in de markt van salarisadministrateurs maar ook daarbuiten. De instroom van nieuwe salarisadministrateurs wordt immers, zeker met de vergrijzing in het achterhoofd, steeds belangrijker. Lees in dit gesprek over de meest recente ontwikkelingen, en toekomstvisies van deze stichting!
Leuk dat jullie het gesprek met mij aan willen gaan. Kunnen jullie jezelf even voorstellen?
Ik ben Isabel van Wijk en ik ben adviseur Leren en Beoordelen. Dit doe ik nu iets meer dan drie jaar. Ik ben dagelijks bezig met de inhoud van onze examens. We werken veel samen met inhoudsdeskundigen, dus ook mensen die binnen de salarisadministratie werken. In samenwerking met de inhoudsdeskundigen komen we tot examenvragen. We kijken ook continu naar hoe we de examens kunnen vernieuwen. Sluiten we nog aan op de praktijk? Waar is vraag naar? En dat vertaal ik naar leerdoelen en een examenprogramma.
Ik ben Saskia Bresser-Stein en werk al 4 jaar als accountmanager bij de Associatie voor Examinering. In mijn rol ben ik verantwoordelijk voor het vergroten van onze zichtbaarheid. Dit betekent dat je me vaak tegenkomt op beurzen, waar ik in gesprek ga met opleiders en voortdurend de nieuwste ontwikkelingen en trends in de markt volg. Mijn doel is om goed in te spelen op de behoeften van de markt. Het vak van salarisadministratie is vaak niet iets waar jongeren van jongs af aan van dromen. Veel mensen ontdekken dit beroep pas later en rollen er dan in. Daarom is het zo belangrijk om het beroep meer bekendheid te geven, zodat jongeren al eerder kunnen denken: “hé, dit is iets voor mij!”, dat zou geweldig zijn!
Mee eens. Hoe zorgen jullie er als stichting voor dat jullie zichtbaar zijn onder die jongere doelgroep?
Voor de zichtbaarheid van onze examens doen we bij de Associatie veel om het vakgebied te promoten. Zo bieden we geslaagde kandidaten van het PDL® of VPS®-examen een podium om hun verhaal te delen. Ze schrijven blogs over hun ervaringen, die we vervolgens delen via onze socialmediakanalen zoals LinkedIn en Instagram, én op onze website. De blogs worden geschreven door kandidaten uit diverse branches en leeftijdsgroepen, en we hopen dat toekomstige studenten zich hierdoor geïnspireerd voelen om ook deze stap te zetten.
Daarnaast bouwen we actief aan een community van onze geslaagde kandidaten. We organiseren kennissessies en webinars om hen te helpen hun kennis op peil te houden. Hoewel dit niet direct onze corebusiness is, vinden we het belangrijk om deze verbinding te behouden en de continuïteit in het vakgebied te waarborgen.
Denken jullie dat het feit dat het PDL®-examen minder bekend is in het reguliere hbo-onderwijs, invloed heeft op de instroom van kandidaten?”
Absoluut, dit heeft zeker invloed. We zijn echter actief bezig om de PDL® te introduceren in die wereld. Een optie zou kunnen zijn om salarisadministratie aan te bieden als minor binnen opleidingen zoals Finance en Control. Dit is een interessante mogelijkheid.
Het is essentieel dat we als sector samenwerken om te zorgen dat het vak van salarisadministrateur blijft groeien. Daarom blijf ik actief in gesprek met docenten en scholen om de mogelijkheden te verkennen. Het kost tijd, maar door aanwezig te zijn op open dagen en beurzen kom je in contact met enthousiaste vakdocenten die openstaan voor nieuwe ideeën.
Er gebeurt gelukkig al steeds meer om het vak van salarisadministrateur zichtbaarder te maken en meer waardering te geven. Wij dragen ons steentje bij met onze blogs van geslaagden, jullie met de verkiezing van de salarisprofessional van het jaar, en ook veel bedrijven denken actief mee. Dit is een mooie stap in de goede richting!
Terwijl Saskia zich richt op het vergroten van de zichtbaarheid van de opleiding en het aantrekken van nieuwe instroom van salarisadministrateurs, onderhoudt ze ook actief contact met werkgevers, salarisadministrateurs, recruitmentbureaus, en anderen die betrokken zijn bij het vakgebied. Isabel focust zich op de inhoudelijke ontwikkeling van de examens en opleidingen.
In mijn volgende blog, die over twee weken online komt, bespreken we de meest recente veranderingen in de examens. We duiken dieper in op de nieuwe module ‘Beroepscommunicatie,’ de vertaling van het materiaal naar het Engels, en de innovatieve inzet van AI en Virtual Reality.
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.