
Monique is een enthousiaste en energieke salarisprofessional, ze noemt zich ‘Loonkoningin’, is ondernemer en heeft een eigen administratiekantoor in Venray via Goedoporde.nl. Zij is NIRPA-geregistreerd (RPP) en Nmbrs Certified Payroll Profesional (NCPP).
Monique heeft het vorig jaar bij de Verkiezing Salarisprofessional van het jaar 2024 tot de top 3 geschopt in de categorie interim salarisprofessional. Dit jaar staat ze weer in de top 10 in dezelfde categorie. Hoever ze het dit jaar brengt, is nog niet bekend.

Als je aan het vak salarisadministratie denkt, denk je aan Monique. Dat is het streven van Monique. Ze wil mensen warm maken voor het vak, ‘zieltjes winnen’ en van betekenis zijn in het boeiende salarisvak, kijken of je zaken kunt veranderen, zoals bij een softwareleverancier of de PAWW.
Monique Schoenmakers zet zich daar heel actief voor in. Zo post ze geregeld op LinkedIn, heeft ze payroll podcasts gedaan en onderhoudt ze een Whatsapp-groep met inmiddels 1.000 collega-salarisadministrateurs met als doel te sparren over alles wat in de salarispraktijk speelt (waar loop je tegenaan?), softwareproblemen, opleidingen, vacatures en opdrachten en nog veel meer.
Er zijn allemaal communities op salarisgebied, maar deze zijn niet zo laagdrempelig als zo’n Whatsapp-groep, aldus Monique. Inmiddels heeft Monique ook een aantal collega-vakgenoten beheerder van de groep gemaakt, zodat ze niet meer alles zelf in de gaten hoeft te houden.
Veel mensen zijn onder de indruk van wat Monique allemaal naast haar werk doet om de salarisadministratie onder de aandacht te brengen. “Maar ik doe ook maar wat, ik heb geen marketingstudie gehad of zoiets”.
En met alle initiatieven die Monique onderneemt, wil ze vooral benadrukken dat het niet om haar gaat. “Het is leuk dat je opvalt, maar het gaat om de beroepsgroep. Dat we er met z’n allen wat aan hebben. Ja, en als ik dan de kartrekker moet zijn, prima. Mijn agenda hiermee is: dat we serieus genomen worden als vakgroep, af en toe merk ik toch dat we nog een bijproduct zijn, bijvoorbeeld bij accountantskantoren. Maar ze komen er wel steeds meer op terug. En daarnaast wil ik nieuwe aanwas creëren.”
Steeds meer kantoren moeten hun salarissen ergens kwijt en kunnen zelf geen personeel vinden.
Monique wordt geregeld gebeld door accountancy- en administratiekantoren om tijdelijk bij te springen, “maar ik ben echt geen type voor uren schrijven. En het is niet alleen maar simpel salarisstrookjes draaien, maar ook het hele circus eromheen.” Ze zit helemaal vol. “Het is nu het moment dat ik echt ‘nee’ moet gaan zeggen.”
“Ik zeg niet dat het een mission impossible is, maar het wordt echt lastig om iemand in loondienst te krijgen.”
Waar ligt dat aan? “Vergrijzing, maar toch ook dat het goed gaat met de economie. De nieuwe werkgevers vliegen je om de oren.”
De salarissen voor salarisprofessionals moeten ook echt omhoog. En bied goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarvan is Monique overtuigd. Werkgevers die zeggen: “Ik snap niet waarom geen mensen kan vinden”, moeten volgens haar de hand in eigen boezem steken. Haar advies: verwacht niet in deze tijd dat mensen alleen maar op kantoor zitten, maak thuiswerken, remote werken en workations mogelijk. Geef geen 40 vakantiedagen, maar liever een winstdelingsregeling.
“Bij veel kantoren is de tariefstelling niet goed. Het werk wordt echt te laag ingeschaald voor alles wat er van je verwacht wordt. Een eerlijkere beloning is op zijn plaats.”

Monique die een achtergrond heeft als register mkb belastingadviseur betrapte zichzelf er ook op toen ze als ondernemer begon dat ze een goedkope tariefstelling voor salarisadministratie had. Zij hield zich in eerste instantie vooral bezig met de boekhouding en fiscale aangiften van ondernemers maar kreeg steeds meer salarisadministratieklussen onder haar hoede. Nu doet ze alleen nog de salarisadministratie en heeft ze ook aanzienlijk hogere tarieven die veel realistischer zijn.
De salarisopleiding moet volgens Monique ook echt op de schop. “En ik zeg niet dat het een vierjarige voltijdsopleiding moet worden, maar we moeten de opleiding steviger neerzetten waardoor het vak misschien ook serieuzer wordt genomen.”
Als je PDL klaar hebt, dat is net zoiets als je theorie-examen voor de auto halen, daarna begint het pas. Je leert het vak volgens Monique pas echt in de praktijk.
Er komt ook een heel verhaal na de salarisrun, aldus Monique. Zij zou graag zien dat daar meer aandacht aan wordt besteed, zoals wat is een loonjournaalpost en wat moet je ermee? Veel salarisadministrateurs hebben daar geen idee van.
Wat betreft vaardigheden, is het volgens Monique vooral belangrijk dat je grenzen trekt. “Ik heb één hele duidelijke regel voor mijn klanten: ‘ik wil dat je uiterlijk de eerste maandag van de nieuwe maand de gegevens aanlevert voor de komende maand’. Het is toch heel raar dat je pas op 20 maart hoort dat er op 1 maart een nieuwe medewerker in dienst is gekomen.”

Monique wil met haar posts en foto’s op de socials ook uitstralen dat de salarisadministratie een leuk en veelzijdig vak is met enthousiaste en gepassioneerde salarisprofessionals. Het is niet saai maar sexy! En Monique zit ook altijd weer vol nieuwe ideeën. Zo denkt ze nu bijvoorbeeld aan het opnemen van ludieke sketches over de salarisadministratie.
Wat Martin Gaus is voor de hondenwereld, wil Monique Schoenmakers zijn voor de salariswereld.
“Ik zou de Martin Gaus van onze beroepsgroep willen worden. Iedereen kent Martin Gaus, de hondenkenner. Uiteindelijk wil ik als bijvoorbeeld op RTL4 een item wordt gemaakt over de salarisstrook, dat ze dan meteen denken: we bellen Monique Schoenmakers. Mijn achterliggende gedachte is dat onze beroepsgroep zo positief mogelijk in beeld komt. Het mooiste zou zijn als ik dan op RTL4 voorbijkom, dat dan mensen denken: ‘dat is een vet beroep, daar heb ik nog helemaal niet aan gedacht’.”