De vergrijzing van de bevolking is een probleem in onze maatschappij, vooral in het bedrijfsleven. Ook in de salarisadministratie is nu steeds meer zichtbaar dat de uitstroom van medewerkers groter is dan de instroom. Dit wordt alleen maar meer.
In 2021 lieten cijfers van het CBS zien dat 33,4% van de salarisadministrateurs jonger dan 45 is. Onder de 35 jaar spreken we zelfs van 11,4%. De grootste categorie bevindt zich in de groep van 45 tot 55 jaar, namelijk 36,2%. Het duurt nog een hele tijd voordat deze gehele doelgroep met pensioen is, maar als er niks verandert aan de kant van instromende vakgenoten, hebben we over een paar jaar een echt probleem.
In veel gesprekken met ervaren salarisadministrateurs (20/30 jaar in het vak), hoor ik vaak vergelijkbare verhalen over het begin van hun carrière. Ze besloten nooit bewust om de salarisadministratie in te gaan, maar rolde er vaak in via secretariële rollen, de financiële administratie, de boekhouding, of vanuit een HR-functie. Een PDL hadden ze niet op zak, dat kwam later. Veel (senior-)salarisadministrateurs zijn zonder ervaring begonnen en hebben in de praktijk alles geleerd. Van collega’s en leidinggevenden, maar ook door simpelweg de ruimte te hebben fouten te maken, te vallen en weer op te staan.
Het is nu bijna onmogelijk voor jonge mensen of zij-instromers om via soortgelijke rollen de salarisadministratie binnen te komen. Er wordt verwacht dat iemand al wat ervaring met zich meebrengt en op zijn minst een PDL-diploma. Is dit onzekerheid? Hebben hiring managers een behoefte aan een stok achter de deur? Of is de ruimte er simpelweg niet om mensen op te leiden? Maar hoe komt het dat die ruimte er dan vroeger wel was?
Kijk naar enthousiaste starters die het salarisvak bij jouw bedrijf willen leren!
In een markt die zo krap is, denk ik dat er meer gekeken kan worden naar enthousiaste starters, die met alle plezier het vak bij jouw bedrijf willen leren. Elke drempel die de mogelijkheid op solliciteren moeilijker maakt is er een te veel. Momenteel weet iedereen dat de vergrijzing eraan zit te komen. De markt wordt alleen maar krapper en er zijn minder jongeren dan de ouderen die uit het vak vertrekken.
Er zijn al een aantal bedrijven die de mogelijkheid bieden om trainees op te leiden, senior-medewerkers in te zetten om junior-medewerkers te coachen en begeleiden, en starters stappen laten zetten binnen het bedrijf. Dit creëert loyaliteit, en maakt het een stuk makkelijker om gedreven mensen te vinden.
Ik ben benieuwd: hoe zie jij dit? Is het behalen van een opleiding nodig om je te ontwikkelen als goede salarisadministrateur? En wat zijn andere maatregelen die genomen kunnen worden om de consequenties van de vergrijzing te verzachten?
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.