
Minister Van Hijum van SZW informeert de Tweede Kamer in hoeverre de motie Patijn en anderen, met het idee dat werkgevers die veel met arbeidsmigranten werken te verplichten op loonstroken een verwijzing naar de website workinnl.nl op te nemen, uitvoerbaar is.
Www.workinnl.nl
Sinds 2020 bestaat www.workinnl.nl. Met die site krijgen arbeidsmigranten in meerdere talen informatie over rechten en plichten ten aanzien van het wonen en werken in Nederland. Begin 2023 heeft het ministerie van SZW in nauwe afstemming met betrokken partijen de conclusie getrokken dat de website alleen niet voldoende is. Om die reden is een breder project gestart.
Informatieverplichtingen werkgever en eisen loonstrook
In de aangehouden motie verzoekt de Tweede Kamer om additionele informatieverplichtingen van de werkgever, specifiek op de loonstrook. Op dit moment bestaan er verschillende informatieverplichtingen voor werkgevers.
Artikel 7:655 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) schrijft voor dat de werkgever verplicht is om een schriftelijke of elektronische opgave te verstrekken met onder andere gegevens over:
- het loon, bestaande uit onder meer: het aanvangsbedrag, de afzonderlijke bestanddelen ervan, de wijze en frequentie van uitbetaling;
- de aanspraak op vakantie of ander betaald verlof waarop de werknemer recht heeft; de procedure, zoals de opzegtermijn, die gevolgd moet worden als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd;
- de arbeidstijden, zowel als deze voorspelbaar zijn als onvoorspelbaar;
- of een werknemer gaat deelnemen aan een pensioenregeling en de toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst;
- wat voor soort arbeidsovereenkomst het is, zoals een payrollovereenkomst, een oproepovereenkomst of een uitzendovereenkomst. Bij een uitzendovereenkomst moet de identiteit van de inlenende onderneming ook opgenomen worden, als deze bekend is.
Als de werkgever de opgave weigert te verstrekken of onjuiste mededelingen opneemt, is de werkgever aansprakelijk jegens de werknemer voor de daardoor veroorzaakte schade. Daarnaast schrijft art. 7:626 BW voor wat er in ieder geval op een loonstrook vermeld moet staan. Dit betreft het loonbedrag, de gespecificeerde bedragen waaruit dit is samengesteld, inhoudingen op dat loon (zoals de pensioenpremie) en het wettelijk minimumloonbedrag waar de werknemer op basis van zijn leeftijd recht heeft.
Geen andere verplichtingen opleggen
De loonstrook mag alleen elektronisch worden verstrekt als hiervoor uitdrukkelijke toestemming is gegeven door de werknemer. Het past niet goed om andere verplichtingen op te leggen ten aanzien van het loonstrookje, zeker ook gelet op de bredere verplichtingen die werkgevers al hebben ten aanzien van het informeren van hun medewerkers.
Wetswijziging BW voor toevoegen QR-code
De indieners van de motie stellen voor dat de maatregel wordt afgebakend richting arbeidsmigranten. Een dergelijke afbakening is echter lastig uitvoerbaar. Voor het toevoegen van een QR-code op het loonstrookje moet een wetswijziging van het BW plaatsvinden. Dit betekent een substantiële tijdsinvestering, aangezien een gemiddeld wetstraject twee jaar duurt.
Rol Arbeidsinspectie
De aangehouden motie Patijn c.s. dicht een rol toe aan de Arbeidsinspectie om op een eventuele verplichting van een QR-code toe te zien. De Arbeidsinspectie geeft aan ook te kijken naar de mogelijke effectiviteit van zo’n verplichting voor werkgevers.
Het lijkt effectiever om gerichte voorlichting aan arbeidsmigranten over Work in NL te geven dan om extra informatie op de loonstrook van alle werknemers in Nederland op te nemen. De wet maakt immers geen onderscheid naar de herkomst van werknemers.
Daarnaast draagt de Arbeidsinspectie nu ook al bij aan het vergroten van de bekendheid van de website en de regionale informatiepunten onder arbeidsmigranten. De inspecteurs zijn hierover geïnformeerd, zodat zij tijdens hun inspecties arbeidsmigranten waar nodig en mogelijk kunnen doorverwijzen.