• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
Home » Inhoudsloze arbeidsovereenkomst ontbonden, geen doorbetaling loon

Inhoudsloze arbeidsovereenkomst ontbonden, geen doorbetaling loon

Nieuws

De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden omdat de arbeidsovereenkomst inhoudsloos is. Geen recht op loondoorbetaling omdat de werknemer passende arbeid weigerde.

22 juli 2024 door Salaris Vanmorgen

Of de arbeidsovereenkomst ook schriftelijk is overeengekomen kan in het midden blijven, omdat het beroep van werkgever op de ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst uit niets blijkt en partijen verder niet twisten over het bestaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.

Tijdelijk contract

Tussen partijen is niet in geschil dat zij een arbeidsovereenkomst zijn overeengekomen voor bepaalde tijd van 1 oktober 2023 tot en met 31 juli 2024. Ook hebben partijen geen verschil van inzicht in de functie van de werknemer (docent economie), de arbeidsomvang (6,8 uur per week) en het salaris (€ 876,62 bruto per maand, exclusief vakantiegeld).

Op de achtergrond speelt nog wel de vraag of en in hoeverre partijen zouden zijn overeengekomen dat de werknemer op een andere locatie van de werkgever nog lessen zou geven op basis van een zzp-constructie. Dat punt komt later nog aan de orde.

Contract schriftelijk aangegaan?

Waar partijen het niet over eens zijn is of de arbeidsovereenkomst ook schriftelijk is aangegaan. De werkgever stelt dat de werknemer een digitale versie van de arbeidsovereenkomst is toegezonden en dat de werknemer via digitale weg deze arbeidsovereenkomst heeft ondertekend, maar de werknemer ontkent dat. Gelet op het navolgende kan echter in het midden blijven of de arbeidsovereenkomst schriftelijk is vastgelegd.

Ontbindende voorwaarde

Als meest verstrekkende standpunt heeft de werkgever de positie ingenomen dat de arbeidsovereenkomst als gevolg van het intreden van de ontbindende voorwaarde dat de werknemer niet binnen acht weken na aanvang van het dienstverband een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) heeft overgelegd al per 1 december 2023 is geëindigd. Deze ontbindende voorwaarde is opgenomen in de schriftelijke arbeidsovereenkomst, waarvan de werknemer ontkent dat hij die ooit heeft ingezien en waarop de werkgever volgens de werknemer daarom geen beroep kan doen.

Wat er ook zij van de bekendheid van de werknemer met deze ontbindende voorwaarde, uit niets blijkt dat de werkgever op of omstreeks 1 december 2023 al aan de werknemer heeft laten weten een beroep te doen op deze ontbindende voorwaarde. Uit de overgelegde stukken blijkt dat de werkgever nog op 14 december 2023 ervan melding maakt dat de werknemer nog een VOG moet aa leveren, maar zij verbindt daar op dat moment niet de consequentie aan dat bij gebreke daarvan de arbeidsovereenkomst zou eindigen.

Arbeidsovereenkomst duurt nog voort

Ook uit de daaropvolgende correspondentie tussen partijen blijkt niet dat de werkgever de arbeidsovereenkomst als ontbonden beschouwde. Gelet daarop verwerpt de kantonrechter dat standpunt van de werkgever en voor het vervolg van de beoordeling van het verzoek van de werknemer zal daarom als uitgangspunt gelden dat de arbeidsovereenkomst tussen partijen nog voortduurt.

Arbeidsovereenkomst inhoudsloos, geen salaris

Weliswaar bestaat nu de tussen partijen gesloten arbeidsovereenkomst nog wel, maar deze is inhoudsloos geworden. De werknemer heeft al sinds eind vorig jaar geen werkzaamheden meer verricht en sinds 8 januari 2024 ontvangt de werknemer ook geen salaris meer, omdat hij zich op het standpunt stelt dat het geven van steunlessen geen passende arbeid betreft. De werkgever vindt dat wel en heeft daarom per 8 januari 2024 de salarisbetaling stopgezet.

Dat beide partijen vinden dat de arbeidsovereenkomst inhoudsloos is geworden blijkt wel uit het feit dat de werknemer als verzoekende partij in deze procedure ontbinding van de arbeidsovereenkomst nastreeft en ook de werkgever dat bij wijze van tegenverzoek ontbinding van de arbeidsovereenkomst doet. Partijen verschillen alleen van mening welke financiële gevolgen ontbinding van de arbeidsovereenkomst moet hebben.

Mag werknemer passende arbeid weigeren?

Teruggebracht naar de kern is het de vraag of de werkgever redelijkerwijs van de werknemer mag verlangen dat hij in plaats van klassikaal onderwijs, steunlessen aan leerlingen van de werkgever geeft en/of de werknemer dat redelijkerwijs mag weigeren.

Als de werkgever van de werknemer mag verlangen dat hij steunlessen in plaats van klassikaal onderwijs geeft, geldt de hoofdregel uit het arbeidsrecht dat geen recht op salaris bestaat indien de bedongen arbeid niet wordt verricht. Als de werknemer het geven van steunlessen mag weigeren dat heeft de werknemer tenminste recht op doorbetaling van zijn salaris. Een afzonderlijke vraag is dan nog of de werknemer bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst recht heeft op een billijke vergoeding, want daarvoor zou tenminste sprake moeten zijn van ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van de werkgever.

Twee argumenten

De schriftelijke arbeidsovereenkomst kan geen steun bieden voor het antwoord op de vraag of het geven van steunlessen passende arbeid is. Voor de kantonrechter zijn echter twee argumenten doorslaggevend voor de beantwoording van deze vraag.

1 Intensieve begeleiding

In de eerste plaats is dat het gegeven dat het onderwijs dat de werkgever biedt particulier onderwijs is, waarbij leerlingen in het voortgezet onderwijs door middel van intensieve begeleiding worden voorbereid op het eindexamen. Deze intensieve begeleiding vindt plaats in kleine klassen en door middel van individuele ondersteuning, waar nodig. Dit uitgangspunt was voor de werknemer bekend toen hij zich aan de werkgever als docent verbond. Hij wist dus dat van hem intensieve begeleiding van leerlingen verwacht kon worden.

2 Al eerder steunlessen gegeven, dus passende arbeid

In de tweede plaats heeft de werkgever onbetwist gesteld dat de werknemer in de periode dat hij nog werkzaam was, ook al steunlessen had gegeven en daar toen kennelijk geen bezwaar tegen had. Deze twee argumenten bijeen genomen brengen de kantonrechter tot de conclusie dat het geven van steunlessen passende arbeid is, dat de werkgever terecht van de werknemer mocht verlangen.

Geen recht op doorbetaling salaris

Uit het voorgaande vloeit voort dat de werknemer in ieder geval geen recht heeft op doorbetaling van zijn salaris. In beginsel zou de werknemer nog recht kunnen hebben op betaling van zijn salaris indien hij zich alsnog bereid had verklaard steunlessen te geven, maar van die bereidheid heeft de werknemer geen blijk gegeven. In dat licht is de arbeidsovereenkomst, waarvan al eerder is overwogen dat deze inhoudsloos was geworden, ook voor de toekomst inhoudsloos. Daarom ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang.

Recht op billijke vergoeding?

Dan rest nog de vraag of de werknemer recht heeft op een billijke vergoeding. Zoals al tijdens de mondelinge behandeling aan de orde is geweest ziet een deel van de verzochte billijke vergoeding, een bedrag van € 19.152 bruto, op de afspraken die de werknemer zegt gemaakt te hebben voor zijn inzet als zzp’er op een andere locatie van de werkgever.

Geen ernstige verwijtbaarheid

Tijdens de mondelinge behandeling is ook van de kant van de werknemer erkend dat een en ander geen verband houdt met de onderhavige arbeidsovereenkomst en daarom al niet voor toewijzing in aanmerking kan komen. Voor het overige wijst de kantonrechter het verzoek tot een billijke vergoeding af op de grond dat niet is gebleken dat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst van de werknemer in verband staat met enige ernstige verwijtbaarheid aan de zijde van de werkgever.

Integendeel, de werkgever heeft de werknemer, ook nadat tussen partijen al rimpelingen in hun onderlinge relatie waren ontstaan, de mogelijkheid geboden tot het einde van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd werkzaamheden te blijven verrichten en de werknemer een inkomstenbron te verschaffen.

Uit het voorgaande volgt dus dat alle verzoeken van de werknemer zullen worden afgewezen en het tegenverzoek van de werkgever tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst zal worden toegewezen.

Als de in het ongelijk gestelde partij zal de werknemer worden veroordeeld in de proceskosten.

Uitspraak Rechtbank Den Haag, 19 april 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:10545

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsovereenkomst, billijke vergoeding, loondoorbetaling

Tags: arbeidsovereenkomst, billijke vergoeding, loondoorbetaling

Gerelateerde artikelen

18 juni 2025

Loon opgebouwde verlofdagen telt mee bij dubbele belasting voorkomen

16 juni 2025

Werknemer mocht arbeidscontract opzeggen voordat hij bij werkgever was gestart

13 juni 2025

Niet geparkeerd tot pensioen, onvrede niet besproken: geen recht op billijke vergoeding

10 juni 2025

Onveilige en ziekmakende werkomgeving: ernstig verwijtbaar handelen werkgever

Hoofdsponsor

Loket.nl en Personio werken samen aan geïntegreerde HR- en payrolloplossing

Kennispartner

Fiscale voorjaarsstorm op komst, ben jij voorbereid?

Partners

Salarisadministratie in Nederland: knelpunten, verschillen en trends
Automatisering lost veel op — maar niet alles
Doe jij ook mee aan het AV-padeltoernooi op 26 juni?
Wat is de impact van AI op HR en toekomst van werk?
Zaken voor elkaar
Werkgeverslasten berekenen: verzuimspecialist Sazas beantwoordt 5 vragen

Meest gelezen berichten

  • Onrechtmatig: valse handtekening werknemer plaatsen om zo arbeidscontract te eindigen 11.8k weergaven

  • Werknemer mocht arbeidscontract opzeggen voordat hij bij werkgever was gestart 11.3k weergaven

  • Vaststellingsovereenkomst terecht door bewindvoerder vernietigd, geen recht op salaris 7.8k weergaven

  • Gemiddelde salarisadministrateur in 2025: vrouw, 48 jaar, met PDL en in loondienst 2.6k weergaven

  • Grootste uitdagingen binnen salarisadministratie: kennis wet- en regelgeving en mutaties 1.3k weergaven

NIRPA

Opleidingen

18
jun
Online cursus De positie van de zieke werknemer
MOCuitgevers
19
jun
Online Excel training voor de salarisadministrateur (specialisatie)
MOCuitgevers
20
jun
Module Loonheffingen PDL
Markus Verbeek Praehep
23
jun
Module Loonheffingen VPS
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Opfriscursus PDL (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Online cursus Wet bedrag ineens en de Regeling vervroegde uittreding
MOCuitgevers
30
jun
Opfriscursus VPS (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
02
jul
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
04
jul
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
08
jul
Prinsjesdagupdate Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
Module Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
17
jul
Training Salarisadministratie
Markus Verbeek Praehep
21
jul
Updatesessie Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jul
Updatesessie Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jul
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
25
aug
Summercourse Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
27
aug
Summercourse Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
28
aug
Summercourse Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
09
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
09
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
09
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
11
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
sep
Online cursus Disfunctionerende werknemer: wat nu?
MOCuitgevers
18
sep
Online cursus Auto, fiets en OV in de salarisadministratie
MOCuitgevers
23
sep
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
23
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
24
sep
Cursus Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Hoe voorkom je loonbeslag bij je werknemer?
MOCuitgevers
30
sep
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
02
okt
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
02
okt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
03
okt
Online cursus omtrent pensioenactualiteiten
MOCuitgevers
06
okt
Online cursus Groene arbeidsvoorwaarden en de gevolgen voor de loonheffingen
MOCuitgevers
07
okt
Samen Sterk: Efficiënte Samenwerking tussen HR en Salarisadministratie
MOCuitgevers
08
okt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
09
okt
Cursus Wwft en AI
MOCuitgevers
09
okt
Online cursus Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
27
okt
Online cursus Ontslag van A tot Z, voorkom fouten en kosten
MOCuitgevers
28
okt
Cafetariaregelingen/uitruilen arbeidsvoorwaarden
MOCuitgevers
30
okt
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
03
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
04
nov
Online cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst
MOCuitgevers
06
nov
Online cursus Werknemers duurzaam binden vanuit juridisch en fiscaal perspectief
MOCuitgevers
18
nov
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
25
nov
Online training Power Pivot (SUPER Draaitabel)
MOCuitgevers
27
nov
Cursus Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
02
dec
Cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst, incl. proeftijd, concurrentie- en relatiebeding
MOCuitgevers
03
dec
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers

Vacatures

Traineeship Salarisadministratie – Utrecht
VvAA
Salarisadministrateur – Utrecht
VvAA
Manager Payroll Accounting
Forvis Mazars
Salarisprofessional – Groningen
aaff
Manager Loonadministratie en Personeelsadvies
Scab
Salarisadministrateur
Practical accounting
Salarisadviseur
PIA Group
Zelfstandig Salarisadministrateur
Baat accountants & adviseurs
Salarisadministrateur
Visser & Visser
Salarisadministrateur
DAS
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Salarisadministrateur bij a·s WORKS
a•s WORKS
Salarisadministrateur – Humens Bussum
Strictly People
Traineeship loonadministratie en advies  
Scab
Consultant HR & Payroll – FITZ
Strictly People
Salarisadviseur
PIA Group
Salarisadministrateur – 28 uur per week – Deventer
JP van den Bent
(Senior) Salarisprofessional met expertise van AFAS
Scab
Salarisadviseur – Naaldwijk
Transport People
Compensation & Benefits Officer
Vencomatic Group
Manager International Payroll
Forvis Mazars

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV