
Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. De werknemer kan dan een transitievergoeding krijgen. Je kunt compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding.
Je kunt de compensatie van de betaalde transitievergoeding aanvragen binnen zes maanden nadat de werkgever de transitievergoeding volledig heeft betaald.
Voorwaarden compensatie aanvragen
Voor het aanvragen van de compensatie gelden alle volgende voorwaarden:
- De arbeidsovereenkomst is (gedeeltelijk) geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid nadat het opzegverbod wegens ziekte van twee jaar is verlopen. Of nadat het loon 104 weken is doorbetaald wegens ziekte.
- De werknemer was bij het eindigen van het dienstverband nog ziek.
- De werkgever betaalde de werknemer een volledige transitievergoeding. De transitievergoeding is een brutobedrag, berekend met onder andere het brutosalaris. Heeft de werkgever alleen de nettovergoeding aan de werknemer betaald, zonder een afdracht aan de Belastingdienst? Dan is dit een gedeeltelijke betaling en wijst UWV de aanvraag voor compensatie af.
Drie stappen
De drie stappen voor het aanvragen van compensatie transitievergoeding zijn:
- Controleer de instellingen voor eHerkenning.
- Zorg dat je de benodigde documenten hebt.
- Vraag de compensatie aan.
Stap 1: instellingen voor eHerkenning checken
Voor je start met de aanvraag, controleer je de instellingen in eHerkenning. Om de aanvraag compensatie transitievergoeding te kunnen doen, heb je een machtiging nodig voor de dienst ‘Ontslag/Indienen ontslagaanvraag’.
Stap 2: benodigde documenten
Voor de beoordeling van de aanvraag voor compensatie van de transitievergoeding heeft UWV naast het ingevulde aanvraagformulier ook bewijsstukken nodig. Die kun je als bijlage in het werkgeversportaal uploaden en meesturen.
Met de informatie die UWV van jou ontvangt, moet UWV kunnen vaststellen:
- dat er een arbeidsovereenkomst was;
- wat de duur van de arbeidsovereenkomst was;
- dat de werknemer ziek uit dienst is gegaan;
- op welke datum de twee jaar ziekte is bereikt;
- dat er een transitievergoeding is betaald;
- hoe de transitievergoeding is berekend.
Verplichte documenten
De volgende documenten heeft UWV altijd nodig als bijlagen bij de aanvraag compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid:
- De arbeidsovereenkomst.
- Bewijs van einde van de arbeidsovereenkomst.
- Het berekening van de hoogte van de transitievergoeding en loonstroken.
- Bewijs dat de volledige transitievergoeding is betaald en op welke datum.
Geen arbeidsovereenkomst
Als je geen arbeidsovereenkomst meer hebt, is een document waarop de begindatum van de arbeidsovereenkomst staat ook goed. Bijvoorbeeld een loonstrook waarop de datum staat waarop de werknemer in dienst trad.
Bewijs einde arbeidsovereenkomst
Een bewijs van einde van de arbeidsovereenkomst is:
- de beëindigings- of vaststellingsovereenkomst;
- een uitspraak van de rechter;
- de opzeggingsbrief.
Berekening hoogte transitievergoeding
UWV heeft de berekening van de transitievergoeding nodig om de hoogte van de compensatie te bepalen. Het gaat dan om de transitievergoeding waar de werknemer recht op had op de einddatum van het opzegverbod wegens ziekte. Dit kan een ander bedrag zijn dan het bedrag dat de werkgever heeft afgesproken met de werknemer.
Loonstroken
UWV heeft ook de volgende loonstroken nodig:
- de loonstrook van de periode voor de datum waarop de werknemer 1 jaar ziek was;
- de loonstrook van de periode waarin het opzegverbod wegens ziekte voorbij is.
Bewijs dat volledige transitievergoeding is betaald
Dit kan bijvoorbeeld een loonstrook zijn. Als de vergoeding in delen is betaald, stuur dan van alle betalingen een betaalbewijs. De transitievergoeding is pas volledig betaald na een afdracht aan de Belastingdienst.
Aanvullende documenten in bijzondere situaties
UWV heeft in sommige situaties nog extra documenten nodig voor de aanvraag van compensatie van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid.
Bij inzetbaarheidskosten en/of transitiekosten
Zijn er van de transitievergoeding inzetbaarheidskosten en/of transitiekosten afgetrokken? Dan heeft UWV daarvoor de volgende bijlagen nodig:
- Een schriftelijke instemming van de werknemer tot verlaging van de transitievergoeding door inzetbaarheidskosten en/of transitiekosten.
- Het betaalbewijs van de gemaakte inzetbaarheidskosten en/of transitiekosten.
Eerder transitievergoeding betaald
Heeft de werkgever of het bedrijf dat de werkgever heeft overgenomen eerder een transitievergoeding aan de werknemer betaald? Bijvoorbeeld omdat de werknemer eerder een tijdelijk contract had bij de werkgever? Dan vraagt UWV om een betaalbewijs van deze transitievergoeding, zoals een bankafschrift.
Werknemer was dienstverlener aan huis
Was de werknemer dienstverlener aan huis in dienst bij een particulier? Dan vraagt UWV om een loonstrook van de laatste maand waarin loon is betaald. Het gaat hier om iemand die minder dan 4 dagen per week onder andere huishoudelijk werk heeft verricht.
Werknemer jonger dan 18 jaar
Was de werknemer tijdens de duur van het contract volledig of voor een deel jonger dan 18 jaar? Dan vraagt UWV om een overzicht van de gewerkte uren in de maanden waarin de werknemer jonger was dan 18 jaar.
Werknemer heeft ploegen- of overwerktoeslag ontvangen
Heeft de werknemer tijdens het opzegverbod wegens ziekte, wisselende ploegentoeslag of overwerktoeslag ontvangen? Dan vraagt UWV om alle loonstroken waarop de ploegentoeslag of de overwerktoeslag staat. Dit geldt voor de laatste 12 maanden van dit opzegverbod.
Bij winstuitkering of bonus(sen)
Heeft de werknemer tijdens het opzegverbod wegens ziekte, (wisselende) winstuitkering of bonus(sen) ontvangen? Dan vraagt UWV om alle loonstroken waarop de opbouw van de winstuitkering of bonus(sen) staat van de laatste 3 kalenderjaren vóór het kalenderjaar waarin het opzegverbod eindigt.
Werknemer had nul-uren- of min-maxcontract
Had de werknemer tijdens de laatste 12 maanden voor het einde van het opzegverbod wegens ziekte een nul-urencontract of een min-maxcontract? Dan vraagt UWV om alle loonstroken van de laatste 12 maanden voor het einde van het opzegverbod.
Inschrijving bij Kamer van Koophandel beëindigd
Is het bedrijf uitgeschreven uit het register van de Kamer van Koophandel? Dan kan UWV vragen om een bewijs dat je bevoegd bent om namens het bedrijf de compensatie aan te vragen.
3 Compensatie aanvragen
Heb je eHerkenning? En heb je alle bewijsstukken die nodig zijn voor de aanvraag?
Log dan in met eHerkenning op het werkgeversportaal. Daar kun je de aanvraag doen met het formulier ‘Aanvraag compensatie voor transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid‘.
Voordat je begint met jouw online aanvraag kun je de vragen inzien en de uitleg daarbij. Dat kan in ‘Tekst en uitleg Aanvraag compensatie voor transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid‘.
Beoordeling aanvraag
UWV behandelt de aanvraag binnen acht weken. Heeft UWV extra informatie van de werkgever nodig? Dan kan het langer dan acht weken duren voordat UWV een beslissing neemt. UWV stuurt een brief met de beslissing. Staat in de brief dat de werkgever compensatie krijgt? Dan krijgt de werkgever binnen vijf werkdagen het bedrag op de rekening.
Compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid op UWV.nl