• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Geen dwaling voor werkneemster die vaststellingsovereenkomst tekende

Geen dwaling voor werkneemster die vaststellingsovereenkomst tekende

Nieuws

De werkneemster stelt dat zij bij het aangaan van de vaststellingsovereenkomst, door toedoen van de werkgever, ten aanzien van haar arbeidsongeschiktheid heeft gedwaald.

24 maart 2023 door Salaris Vanmorgen

De werkneemster raakt arbeidsongeschikt en tekent een jaar later een vaststellingsovereenkomst. Daarin verklaart zij arbeidsgeschikt te zijn. Na einde dienstverband raakt de werkneemster wederom arbeidsongeschikt. UWV weigert een uitkering omdat wordt geoordeeld dat de werkneemster doorlopend ziek is geweest en tijdens ziekte afstand heeft gedaan van rechten door de vaststellingsovereenkomst te tekenen.

De werkneemster vindt dat werkgever is tekortgeschoten bij de re-integratie, dat de werkgever druk op haar heeft uitgeoefend om de vaststellingsovereenkomst te tekenen en stelt dat zij bij het aangaan van de vaststellingsovereenkomst, door toedoen van de werkgever, ten aanzien van haar arbeidsongeschiktheid heeft gedwaald. De kantonrechter wijst de vordering af.

Van dwaling is geen sprake geweest, aangezien werknemer tijdens de onderhandelingen met betrekking tot de vaststellingsovereenkomst is bijgestaan door een in het arbeidsrecht gespecialiseerde jurist. Daarnaast is niet gebleken dat de werkgever ongeoorloofde druk heeft uitgeoefend op werknemer.

De werkgever valt weliswaar een verwijt te maken ten aanzien van de re-integratie, maar dat traject was door partijen inmiddels verlaten omdat werd onderhandeld over een vaststellingsovereenkomst.

Disfunctioneren

Ter zitting is gebleken dat de werkneemster door de werkgever al in 2015 op haar functioneren is aangesproken. De werkneemster heeft hierover verklaard dat zij als gevolg van een reorganisatie steeds meer taken kreeg toebedeeld en dat zij daardoor wel eens fouten heeft gemaakt. Op die fouten is zij door de werkgever aangesproken. Vervolgens kwam in januari 2018 de val van de trap. Door partijen is daarna in eerste instantie ingezet op re-integratie.

Vanaf het moment dat de werkneemster daadwerkelijk kon gaan re-integreren heeft de werkgever de werkneemster echter weer aangesproken op haar eerdere disfunctioneren.

Geen interne bezwaar- en beroepsprocedure

De werkneemster heeft aangevoerd dat zij niet weg wilde bij de werkgever en dus wilde re-integreren, en dat zij daarom is gaan uitzoeken wat haar rechten waren bij een eventueel ontslag door de werkgever. De werkneemster is er op dat moment achter gekomen dat de werkgever in dat kader geen interne bezwaar- en beroepsprocedure had.

Door stress gekozen voor einde arbeidsovereenkomst

Ter zitting heeft de werkneemster verklaard dat zij daarom een afweging heeft gemaakt tussen enerzijds een ontslag aanvechten, en anderzijds instemmen met een gezamenlijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De werkneemster heeft aangevoerd dat zij door stress geen andere optie zag dan voor het laatste te kiezen.

Vaststellingsovereenkomst ondertekend

Partijen zijn vervolgens in gesprek gegaan over een vaststellingsovereenkomst, waarbij de werkneemster vanaf half augustus 2018 is bijgestaan door een in het arbeidsrecht gespecialiseerde jurist. Die gesprekken hebben, na een eerder concept, geresulteerd in de vaststellingsovereenkomst die door partijen is ondertekend.

Hoezo gedwaald t.a.v. arbeidsongeschiktheid?

De kantonrechter volgt de werkneemster niet in haar stelling dat zij ten aanzien van haar arbeidsongeschiktheid heeft gedwaald vanwege onvoldoende voorlichting en medewerking van de werkgever. Voor dit oordeel is allereerst van belang dat het re-integratietraject door partijen was verlaten, en dat de gesprekken zich vanaf augustus 2018 hebben gericht op een gezamenlijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Aan de beterende hand

Gelet daarop kan de werkneemster niet worden gevolgd in haar stelling dat zij op dat moment nog door een bedrijfsarts had moeten worden beoordeeld. Dat traject was immers verlaten. Bovendien heeft de werkneemster aangevoerd dat zij zelf in de veronderstelling verkeerde weer aan de beterende hand te zijn.

Bepaling arbeidsgeschikt te zijn

Verder is van belang dat de werkneemster over artikel 5 van de vaststellingsovereenkomst, de bepaling waarin zij verklaart arbeidsgeschikt te zijn, een vraag heeft gesteld aan de arbeidsrechtjurist, die haar tijdens de gesprekken over de vaststellingsovereenkomst bijstond.

Geen ongebruikelijke bepaling

Daarop heeft de jurist geantwoord dat een dergelijke bepaling geen ongebruikelijke bepaling is in een vaststellingsovereenkomst. de werkneemster is vervolgens met de vaststellingsovereenkomst akkoord gegaan.

Geen dwaling

Onder die omstandigheden mocht de werkgever erop vertrouwen dat de werkneemster wist waarmee zij akkoord ging en dat zij voldoende was voorgelicht over de gevolgen daarvan. Van dwaling is naar het oordeel van de kantonrechter dan ook geen sprake.

Ongeoorloofde druk onvoldoende onderbouwd

Dat de werkgever ongeoorloofde druk op de werkneemster heeft uitgeoefend heeft de werkneemster volgens de kantonrechter onvoldoende onderbouwd. Ter zitting heeft de werkneemster verklaard dat zij een afweging heeft gemaakt over haar toekomst bij de werkgever en dat zij vervolgens in gesprek is gegaan over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst door middel van een vaststellingsovereenkomst. Hoewel de werkneemster dat wel wilde was terugkeren op de werkvloer voor haar geen optie, zo is tijdens de zitting gebleken.

Al eerder op functioneren aangesproken

Bovendien is gebleken dat de werkgever de werkneemster al veel eerder, namelijk in 2015, op haar functioneren heeft aangesproken. Mede gelet hierop heeft de werkneemster onvoldoende onderbouwd dat de werkgever ongeoorloofde druk op haar heeft uitgeoefend om tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen. De opmerking dat zij veel stress ervoer, en de enkele verwijzing naar een gesprek met een medewerker van personeelszaken waarin zich onder druk gezet voelde, zijn daarvoor onvoldoende. Aan deze stelling gaat de kantonrechter dan ook voorbij.

Bijgestaan door arbeidsrechtjurist

Zo er al sprake is geweest van enige druk, dan moet aangenomen worden dat de werkneemster daaraan eenvoudig het hoofd had kunnen bieden: zij wist goed voor welke keuze zij stond en de besluitvorming vond over een periode van enkele maanden en met bijstand van een in het arbeidsrecht gespecialiseerde jurist plaats.

Bewust gekozen voor einde arbeidsovereenkomst

Dat later is vastgesteld dat de werkgever in het kader van de re-integratie een verwijt kan worden gemaakt, maakt het voorgaande niet anders. Zoals hiervoor is overwogen was het re-integratietraject door partijen inmiddels verlaten en heeft de werkneemster bewust de keuze gemaakt om tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen door middel van een vaststellingsovereenkomst. Gelet hierop heeft de werkneemster volgens de kantonrechter onvoldoende onderbouwd dat zij bij een betere begeleiding door de werkgever tot een andere keuze zou zijn gekomen.

Eigenrisicodrager voor Ziektewet

Gelet op het voorgaande volgt de kantonrechter de werkneemster evenmin in haar stelling dat de werkgever haar had moeten inlichten over het feit dat de werkgever eigenrisicodrager is voor de Ziektewet.

De werkneemster is met de vaststellingsovereenkomst akkoord gegaan terwijl zij werd bijgestaan door een jurist. Onder die omstandigheden is de kantonrechter van oordeel dat de werkgever niet hoefde te twijfelen dat de werkneemster hiervan op de hoogte was en de werkneemster daarover dan ook niet hoefde in te lichten. De werkneemster heeft ook op dit punt niet goed toegelicht waarom dat tot een ander resultaat zou hebben geleid.

Geen misbruik van omstandigheden

Evenmin is sprake van misbruik van omstandigheden dan wel dat er omstandigheden zijn die maken dat de vaststellingsovereenkomst op grond van de redelijkheid en billijkheid terzijde moet worden gesteld.

Vaststellingsovereenkomst blijft in stand

De slotsom is dat er onvoldoende grond bestaat om de vaststellingsovereenkomst aan te tasten. Dit betekent dat de buitengerechtelijke gedeeltelijke vernietiging van de werkneemster geen rechtsgevolg heeft gehad en de vaststellingsovereenkomst ongewijzigd in stand is gebleven. De primaire vordering van de werkneemster wijst de kantonrechter daarom af.

Geen slecht werkgever

De werkneemster heeft subsidiair aangevoerd dat de werkgever zich als een slecht werkgever heeft gedragen. Daarin volgt de kantonrechter de werkneemster, gelet op voorgaande, evenmin.

Gebleken is dat de werkgever de werkneemster aansprak op disfunctioneren dat al veel eerder, geruime tijd voor het ongeval, plaatsvond. De werkneemster heeft uiteindelijk haar opties afgewogen en heeft gekozen voor de vaststellingsovereenkomst. Dat de werkgever daarbij ongeoorloofde druk heeft uitgeoefend is niet gebleken. Daarin kan de werkgever dan ook geen slecht werkgeverschap worden verweten. Dat kan evenmin ten aanzien van de re-integratie. Partijen hebben dat traject op enig moment verlaten en daarnaast is het oordeel van het UWV over het handelen van de werkgever niet uitgesproken kritisch en in ieder geval weinig specifiek.

Tegen de achtergrond van alle andere omstandigheden van dit geval is het onvoldoende om het verwijt van slecht werkgeverschap te kunnen dragen. De subsidiaire vordering van de werkneemster wijst de kantonrechter daarom ook af.

Uitspraak Rechtbank Overijssel, 7 maart 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:1007


Kom ook naar de Cursus Dossieropbouw bij disfunctioneren en alles over de zieke werknemer met Stephanie Profijt op 1 juni 2023 bij BCN Utrecht

Cursus Dossieropbouw bij disfunctioneren en alles over de zieke werknemer

 

Categorie: Nieuws Tags: disfunctioneren, einde dienstverband, re-integratie, zieke werknemers

Tags: disfunctioneren, einde dienstverband, re-integratie, zieke werknemers

Gerelateerde artikelen

6 juni 2023

Werknemer niet (meer) in dienst en Ziektewet-uitkering: hoe zit het?

5 juni 2023

Geen tijdige opzegging contract maar onterecht ontslag op staande voet

2 juni 2023

Ontslag van werknemer via WhatsApp blijkt geen opzegging: recht op loon

1 juni 2023

Werkgever heeft te voortvarend opleiding beëindigd: geen ontslagreden

Hoofdsponsor

Flexibele krachten inzetten tijdens de drukke zomerperiode

Partners

KANS-klachten door beeldschermwerk voorkomen
Deadline-drama: hoe ga jij om met de maandelijkse aanleverdatum?
Vier salarissoftware trends voor 2023

CONTENT MARKETING VOOR DE FINANCIËLE SECTOR Maak je …  

Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Salarisadministrateur: wees alert op salarisfraude
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Verlies je niet in de verschillende WAZO-verlofvormen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023: vragen en antwoorden
  • Minimumloon stijgt per 1 juli 2023 met 3,13 procent
  • Wet toekomst pensioenen aangenomen door Eerste Kamer
  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Loondoorbetaling zieke AOW-werknemer definitief naar 6 weken per 1 juli

NIRPA

Opleidingen

06
jun
Optimalisatietraining gebruikers GearSoft (rapportage en data-analyse)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
08
jun
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
08
jun
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
08
jun
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
08
jun
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
12
jun
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
12
jun
Update Arbeidsrecht voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
14
jun
Update Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
16
jun
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
20
jun
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jun
Basiskennis Loonadministratie (BKL®)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Basistraining Boekhouden voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jun
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
29
jun
Online cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
MOCuitgevers
29
jun
Casemanagement (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jun
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
03
jul
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep
05
jul
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
07
jul
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
17
jul
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
20
jul
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
24
jul
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jul
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
28
jul
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
31
aug
Summercourse Aantrekken, binden, boeien en behouden van accountants en adviseurs
MOCuitgevers
14
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
21
sep
Cursus Ontslag van A tot Z
MOCuitgevers
26
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
27
sep
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
03
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
04
okt
Online cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
10
okt
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
11
okt
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
01
nov
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
07
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
08
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
13
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
14
nov
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
20
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers

Vacatures

Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur
Flynth
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salarisadministrateur – MCB Valkenswaard
Strictly People
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Medior Salarisspecialist
Infacto
Senior Payroll Officer
Mazars
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadministrateur
Ruigrok
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur
Waterschap de Dommel
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisspecialist
Gemeente Coevorden
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
(senior) Loonadministrateur
Scab
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Manager Salarisadministratie – Tentoo Amsterdam
Strictly People
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Senior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Salarisadviseur met HR vaardigheden of junior salarisadviseur
Financeplus
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Senior Salarisadministrateur
Flynth
(senior) Loonadviseur
Scab
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Salarisadministrateur
Flynth
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
HR adviseur (extern)
Scab
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV