
Als in een maand sprake is van betaald ouderschapsverlof waarvoor een WAZO-uitkering geldt en onbetaald ouderschapsverlof, gebruik je code incidentele inkomstenvermindering ‘K’.
Code ‘O’ mag je namelijk niet gebruiken bij betaald ouderschapsverlof waarvoor een WAZO-uitkering geldt.
Toelichting
De Code incidentele inkomstenvermindering is een code die aangeeft dat het loon in het aangiftetijdvak lager is dan het loon dat je met de werknemer overeen bent gekomen. Op grond van deze code zal UWV met dit lagere loon geen rekening houden bij het vaststellen van een uitkering. De code geldt voor de volgende situaties:
- K Kindverlof
- O Onbetaald verlof
- S Stakingsdagen
- Z Ziekte
Let op:
Je vult deze rubriek niet in als je 100% loon doorbetaalt, ook al is sprake van een genoemde situatie.
Bij een uitkering op grond van de Wet arbeid en zorg (WAZO) wegens zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- of pleegzorgverlof mag je de codes K en O niet gebruiken.
Code ‘K’
Je gebruikt deze code voor de volgende twee regelingen (waartegenover een uitkering op grond van de WAZO staat:
1 Aanvullend geboorteverlof
‘Aanvullend geboorteverlof’ is een tussen de werkgever en werknemer overeengekomen periode van (onbetaald) verlof na bevalling van de partner. Dit aanvullend geboorteverlof geldt voor werknemers die verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen én voor niet-verzekerde werknemers.
2 Betaald ouderschapsverlof
Deze regeling geldt sinds 2 augustus 2022. ‘Betaald ouderschapverlof’ is een tussen de werkgever en werknemer overeengekomen periode van verlof (voor een gedeelte of het geheel van de arbeidstijd). Deze regeling geldt voor verzekerde en niet-verzekerde werknemers.
Loon lager dan overeengekomen loon
Je vult de code ‘K’ alleen in als het totaal van het loon van de werknemer in het aangiftetijdvak lager is dan het overeengekomen loon. Met ‘loon’ wordt bedoeld het totaal van:
- het reguliere loon;
- de WAZO-uitkering die je namens UWV doorbetaalt (voor aanvullend geboorteverlof of voor betaald ouderschapsverlof)’;
- een eventueel door jou verstrekte aanvulling op de WAZO-uitkering. Als je een aanvulling verstrekt, moet je deze ook vermelden in de rubriek ‘Verstrekte aanvulling op uitkering werknemersverzekeringen’.
Let op:
Heb je een ouderschapsverlofregeling waarvoor geen WAZO-uitkering geldt, maar waarmee je de werknemer ‘gewoon’ doorbetaalt voor een deel van zijn loon? Dan heeft de werknemer wel een lager loon dan gebruikelijk. Dat is dan een vorm van ‘onbetaald verlof’ waarvoor je code ‘O’ moet gebruiken.
Code ‘O’ (Onbetaald verlof)
‘Onbetaald verlof’ in dit kader is een tussen de werkgever en werknemer voor een gedeelte of het geheel van de arbeidstijd overeengekomen periode van verlof, waarin de werknemer geen arbeid voor de werkgever verricht, zoals: onbetaald ouderschapsverlof, zorgverlof en de Duurzame Inzetbaarheidsregeling voor ouderen in het onderwijs.
Let op:
Je vult geen code ‘O’ in:
- als tegenover het lagere loon van de werknemer een uitkering op grond van de WAZO staat bij zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- en pleegzorgverlof;
- als tegenover het lagere loon van de werknemer een uitkering op grond van de WAZO staat bij aanvullend geboorteverlof of onbetaald ouderschapsverlof waarvoor een WAZO-uitkering geldt: je gebruikt code ‘K’;
- bij verlof wegens vakantie als in het loon over de vakantieperiode volledig is voorzien door een regeling voor tijdsparen; er geldt geen code. Je vult dan wel de rubriek ‘Indicatie vakantiebonnen toegepast’ in.
Bron: Forum Salaris en Handboek Loonheffingen, paragraaf 29.7 Code incidentele inkomstenvermindering
Zie ook: