• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig vernietigd vanwege dwaling

Arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig vernietigd vanwege dwaling

Nieuws

Het door werkgever gedane beroep op dwaling gaat niet op. Geen sprake van informatie die de werkneemster bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst had moeten melden.

9 februari 2023 door Salaris Vanmorgen

De werkgever heeft ten onrechte de arbeidsovereenkomst buitengerechtelijk vernietigd. Er is geen sprake van verstoorde arbeidsverhouding.

Een arbeidsovereenkomst is rechtsgeldig buitengerechtelijk vernietigd op grond van dwaling, als ten tijde van het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst een werknemer over zodanige informatie met betrekking tot zijn gezondheid beschikte, dat hij daarvan mededeling aan de werkgever had behoren te doen.

Van dergelijke informatie is sprake als een werknemer ten tijde van het sluiten van de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk wist dat zijn gezondheidstoestand zodanig was dat dit hem ingrijpend en langdurig zou belemmeren in de uitoefening van de overeengekomen werkzaamheden.

Stelplicht en bewijslast

De kantonrechter stelt verder voorop dat de werkgever – anders dan hij meent – de stelplicht en bewijslast draagt ten aanzien van de feiten en omstandigheden waaruit volgt dat de werkneemster in verband met wat zij omtrent de dwaling wist of behoorde te weten, de werkgever had behoren in te lichten. De werkgever roept namelijk de buitengerechtelijke vernietiging wegens dwaling in.

Het beroep van de werkgever op dwaling gaat niet op.

Mededeling over gezondheid hoefde niet

In deze zaak is onvoldoende gebleken dat de werkneemster bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst met de werkgever over zodanige informatie over haar gezondheid beschikte dat zij daarvan mededeling aan de werkgever had behoren te doen. Uit niets blijkt dat de werkneemster daadwerkelijk wist dat haar gezondheidstoestand zodanig was dat dit haar ingrijpend en langdurig zou belemmeren in de uitoefening van de overeengekomen werkzaamheden.

Psychische klachten

Weliswaar staat het vast dat de werkneemster te maken heeft gehad met bepaalde psychische klachten, door de huisarts naar een psycholoog is verwezen en ten tijde van het aangaan van de arbeidsovereenkomst in afwachting van een afspraak bij en behandeling door de psycholoog was, maar daaruit volgt niet dat de werkneemster wist of hoorde te begrijpen wat de ernst van haar gezondheidssituatie en de gevolgen daarvan voor de uitoefening van haar werkzaamheden zouden zijn en zij de werkgever daarvan daarom op de hoogte had behoren te stellen. Dat volgt ook niet uit haar whatsapp van 3 oktober 2022 aan de directeur van de werkgever.

Klachten niet eerder tot ziekteverzuim geleid

Hierbij is van belang dat de psychische klachten van de werkneemster niet eerder tot ziekteverzuim hebben geleid of haar op een andere wijze hebben belet haar werkzaamheden naar behoren uit te voeren.

De werkgever voert aan dat de werkneemster is uitgevallen als gevolg van dezelfde klachten als de eerdere en dat deze klachten haar verhinderen om haar functie uit te oefenen op de wijze waartoe zij het dienstverband met de werkgever is aangegaan, namelijk in het pand van de werkgever, in een kantooromgeving en in samenwerking met collega’s.

Tot aan ziekmelding goed gefunctioneerd

Maar het staat vast dat de werkneemster tijdens de eerste twee maanden van haar dienstverband tot aan de ziekmelding goed heeft gefunctioneerd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de whatsapp van de directeur van de werkgever aan de werkneemster van 2 september 2022 om 10:59 uur dat ze het goed doet en uit de whatsapp van 6 september 2022 om 20:47 uur dat ze blij met haar zijn. En uit het feit dat haar salaris met terugwerkende kracht vanaf de ingangsdatum van de arbeidsovereenkomst is verhoogd met € 400 per maand.

Depressief

Ook is van belang dat de werkneemster pas voor het eerst op 16 september 2022 een intake bij de psycholoog heeft gehad en de diagnose “depressieve stoornis” pas daarna (in het tweede gesprek op 28 september 2022) is meegedeeld, zoals zij onweersproken heeft gesteld. Het is onvoldoende gebleken dat de werkneemster bij voortzetting van het dienstverband de bedongen arbeid niet meer zou kunnen verrichten. Dat zij op dit moment daartoe niet in staat is wegens ziekte, betekent niet dat zij dat in de toekomst niet zal kunnen zijn.

Beoordeling bedrijfsarts

Het is bovendien aan de bedrijfsarts om te beoordelen of de werkneemster geschikt is voor de bedongen arbeid. Dat de werkneemster wordt buitengesloten door collega’s en de werksituatie/-sfeer bij de werkgever niet prettig vindt, zoals zij stelt, maakt dat niet anders.

Geen bewust verzwijgen

De werkgever voert nog aan dat sprake is van bedrog, omdat de werkneemster bewust ziektes en/of gebreken die de uitoefening van de functie kunnen hinderen, verzwegen heeft met het doel het verkrijgen van een arbeidsovereenkomst. Uit het voorgaande volgt dat van bewust verzwijgen geen sprake is, nog daargelaten dat de buitengerechtelijke vernietiging niet is gegrond op bedrog. Dit verweer van de werkgever faalt dan ook.

Ontslagbescherming bij ziekte

Toen de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werkneemster buitengerechtelijk vernietigde, had de werkneemster zich al ziek gemeld in verband met depressieve klachten. Op dat moment had zij dus ontslagbescherming (bij ziekte).

Ook om die reden kan een vernietiging wegens dwaling niet aan de orde zijn. Daarmee zou het opzegverbod tijdens ziekte namelijk op onaanvaardbare wijze worden doorkruist. Dit geldt te meer omdat de door de werkgever via het beroep op dwaling ingeroepen beëindiging van de arbeidsovereenkomst verband houdt met omstandigheden waarop het opzegverbod tijdens ziekte betrekking heeft.

Ten onrechte buitengerechtelijk vernietigd

De conclusie is dat de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werkneemster ten onrechte buitengerechtelijk heeft vernietigd wegens dwaling. Tussen partijen is een rechtsgeldige arbeidsovereenkomst tot stand gekomen.

De kantonrechter wijst de door de werkneemster primair gevraagde verklaring voor recht en de vordering tot betaling van het loon vanaf 3 oktober 2022 daarom toe.

Achterstallig loon

Omdat de buitengerechtelijke vernietiging niet rechtsgeldig is, duurt de arbeidsovereenkomst voort en heeft de werkneemster recht op loon. Ten aanzien van de nevenvordering van de werkneemster tot betaling van het (achterstallig) loon over de maand oktober 2022 geldt dat de vordering tot betaling van het loon vanaf 3 oktober 2022 wordt toegewezen.

Wettelijke verhoging

De gevorderde wettelijke verhoging van 50% over dat loon en de wettelijke rente over het loon en over de wettelijke verhoging worden ook toegewezen, omdat de werkgever te laat heeft betaald. De kantonrechter ziet geen aanleiding om de wettelijke verhoging te beperken.

Buitengerechtelijke incassokosten

De door de werkneemster gevorderde buitengerechtelijke incassokosten zijn ook toewijsbaar. De werkneemster heeft voldoende gesteld en onderbouwd dat buitengerechtelijke incassowerkzaamheden zijn verricht.

Proceskosten

De proceskosten komen voor rekening van de werkgever, omdat hij ongelijk krijgt. De wettelijke rente over de proceskosten wordt toegewezen zoals gevorderd.

Ontbinding arbeidsovereenkomst

Voor het geval de kantonrechter oordeelt dat de buitengerechtelijke vernietiging geen stand houdt, verzoekt de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werkneemster te ontbinden.

Deze zaak gaat om de vraag of de arbeidsovereenkomst tussen partijen moet worden ontbonden wegens verwijtbaar handelen van de werkneemster (de e-grond) of een verstoorde arbeidsverhouding (de g-grond), omdat de werkneemster bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst haar medische klachten heeft verzwegen, artikel 18 lid 1 van de arbeidsovereenkomst heeft overtreden en ernstige verwijten aan het adres van de werkgever heeft gemaakt waardoor de werkgever geen vertrouwen meer heeft in een vruchtbare voortzetting van het dienstverband.

De kantonrechter oordeelt dat dit niet het geval is op grond van het volgende.

Opzegverbod tijdens ziekte

In het verweerschrift heeft de werkgever niet weersproken dat de werkneemster ziek (arbeidsongeschikt) is en op basis van de gestelde psychische klachten aangevoerd dat de arbeidsovereenkomst wegens dwaling buitengerechtelijk is vernietigd.

Voor het eerst op de zitting heeft de werkgever betwist dat de werkneemster arbeidsongeschikt is. Maar deze betwisting staat haaks op het standpunt dat de werkgever bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst heeft gedwaald wegens het verzwijgen van de psychische klachten / ziekte door de werkneemster. De kantonrechter vindt dit – net als de werkneemster – op z’n minst merkwaardig.

Niet onderbouwd

Omdat het niet aan de werkgever maar aan een bedrijfsarts is om te beoordelen of de werkneemster arbeidsongeschikt is, had het op de weg van de werkgever gelegen dit tegenstrijdige standpunt te onderbouwen, maar dat heeft ze niet gedaan.

De kantonrechter houdt het er daarom voor, als onvoldoende weersproken, dat de werkneemster op het moment van het indienen van het tegenverzoek arbeidsongeschikt was en nog is.

Opzegverbod

De kantonrechter stelt verder vast dat sprake is van een opzegverbod, omdat de werkneemster ongeschikt is tot het verrichten van haar arbeid wegens ziekte.

De kantonrechter kan een verzoek om ontbinding desondanks toewijzen als het verzoek geen verband houdt met omstandigheden waarop het opzegverbod betrekking heeft (de ziekte).

Betwisting niet toegelicht

De werkgever weerspreekt niet dat het opzegverbod van toepassing is, maar betwist dat hij onrechtmatig heeft gehandeld door de werkneemster te hebben ontslagen wegens ziekte. De werkgever licht deze betwisting echter niet toe. Dat had hij wel moeten doen omdat uit de whatsapp van 3 oktober 2022 om 20:31 uur en de e-mail van 4 oktober 2022 blijkt dat de primaire ontslaggrond (het verzwijgen van de medische klachten en overtreding van artikel 18 lid 1 van de arbeidsovereenkomst) verband houdt met de ziekmelding door de werkneemster.

Voor zover de werkgever bedoelt dat het verzoek om ontbinding geen verband houdt met de ziekte van de werkneemster, gaat die stelling dus niet op. Het opzegverbod staat in zoverre dus in de weg aan ontbinding.

Beroep op dringende reden

Het opzegverbod staat niet in de weg aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst als sprake is van een dringende reden. De kantonrechter begrijpt dat de werkgever zich beroept op een dringende reden bestaande uit een bewuste misleiding door de werkneemster, omdat zij bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst haar medische klachten heeft verzwegen en artikel 18 lid 1 van de arbeidsovereenkomst heeft overtreden.

Geen dringende reden

Het verzwijgen van medische klachten kan een dringende reden voor ontslag of ontbinding zijn, als de werknemer wist of had moeten begrijpen dat hij vanwege die klachten ongeschikt was voor de dienstbetrekking.

Uit het oordeel van de kantonrechter in de zaak van het verzoek volgt dat niet is komen vast te staan dat de werkneemster bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst met de werkgever wist of behoorde te weten dat zij ongeschikt was voor het verrichten van de overeengekomen werkzaamheden.

Dat de werkneemster een mededelingsplicht of artikel 18 lid 1 van de arbeidsovereenkomst heeft geschonden of anderszins verwijtbaar heeft gehandeld, is niet gebleken. Er is in zoverre dus geen sprake van een dringende reden.

Verstoorde arbeidsverhouding

De door de werkgever gestelde verstoorde arbeidsverhouding is (mede) gebaseerd op “de ernstige verwijten die door de werkneemster aan het adres van de werkgever zijn gemaakt”. Welke verwijten het precies betreft en waarom deze zo ernstig zijn dat van de werkgever redelijkerwijs niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren, heeft de werkgever niet gesteld.

Voor zover de werkgever doelt op het door de werkneemster geschetste beeld van de organisatie en de door de werkneemster genoemde wijze van bejegening door collega’s, geldt dat de werkneemster haar stellingen daarover heeft onderbouwd met twee gerechtelijke uitspraken en met groeps-whatsappberichten en een schriftelijke getuigenverklaring van een oud-collega.

Onvoldoende gesteld en onderbouwd

Hiertegenover heeft de werkgever onvoldoende gesteld en onderbouwd dat sprake is van zodanige daden, eigenschappen of gedragingen van de werkneemster dat van de werkgever redelijkerwijs niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Er is ook in zoverre geen sprake van een dringende reden.

Conclusie

De kantonrechter concludeert dat het verzoek om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verband houdt met de ziekte van de werkneemster, terwijl geen sprake is van een dringende reden. Het opzegverbod staat dus aan ontbinding in de weg. Dit betekent dat het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst moet worden afgewezen.

De proceskosten komen voor rekening van de werkgever, omdat hij ongelijk krijgt. Daarbij zal het salaris van de gemachtigde van de werkneemster worden vastgesteld op € 747.

Uitspraak Rechtbank Noord-Holland, 16 januari 2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:333

 

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsovereenkomst, ontslag, opzegverbod, zieke werknemers

Tags: arbeidsovereenkomst, ontslag, opzegverbod, zieke werknemers

Gerelateerde artikelen

30 maart 2023

Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen – update

30 maart 2023

Medewerkers helpen bij stoppen met roken: wat kan de werkgever doen?

29 maart 2023

Welke stappen moet werkgever zetten bij disfunctionerende werknemer?

28 maart 2023

Loonstop vanwege niet voldoen aan re-integratieverplichtingen onterecht

Hoofdsponsor

Optimaal gebruikmaken van de vrije ruimte doe je zo

Partners

Ontwikkelingen binnen de salarisadministratie: een uitdaging van alle tijden
Medewerkers helpen bij stoppen met roken: wat kan de werkgever doen?
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Werkgever moet flink betalen voor ernstige privacyschending werknemer
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Aanvullend geboorteverlof en werknemer uit dienst of ziek: hoe zit dat?
  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Persoonsgegevens werknemers, personeelsdossier en regels AVG
  • Jubileumuitkering onbelast: hoe zit het precies?
  • Ook recht op arbeidskorting bij WGA-uitkering ontvangen via UWV

NIRPA

Opleidingen

30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
31
mrt
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
03
apr
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
03
apr
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
03
apr
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
06
apr
Basiskennis Loonadministratie (BKL®)
Markus Verbeek Praehep
10
apr
Basistraining Boekhouden voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
12
apr
Casemanagement (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
apr
Optimalisatietraining gebruikers GearSoft (rapportage en data-analyse)
MOCuitgevers
14
apr
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
18
apr
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
21
apr
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
24
apr
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
26
apr
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
01
mei
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
08
mei
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
15
mei
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Ontslag van A tot Z
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
23
mei
Introductie in Power BI voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
01
jun
Cursus Dossieropbouw bij disfunctioneren en alles over de zieke werknemer
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
08
jun
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
jun
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
jun
Cursus Wijzigingen arbeidsvoorwaarden en bijzondere bedingen
MOCuitgevers
29
jun
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
29
jun
Online cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
MOCuitgevers
14
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
27
sep
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
03
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
okt
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
11
okt
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers

Vacatures

Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Medior Salarisspecialist
Infacto
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Payroll Professional
CROP
Salarisspecialist
Gemeente Coevorden
(senior) Loonadviseur
Scab
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadministrateur – Koskamp Den Ham
Strictly People
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Salarisadministrateur
Ruigrok
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
HR adviseur (extern)
Scab
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur
Flynth
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Senior Salarisadministrateur
Flynth
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur – Wortell Lijnden (Amsterdam)
Strictly People
Senior Salarisspecialist
Infacto
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur – DNHK Den Haag
Strictly People
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Senior Payroll Officer
Mazars
Salarisadviseur met HR vaardigheden of junior salarisadviseur
Financeplus
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
(senior) Loonadministrateur
Scab
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV