• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
Home » Geen schijnontslag CEO om optierechten buiten boedelverdeling echtscheiding te houden

Geen schijnontslag CEO om optierechten buiten boedelverdeling echtscheiding te houden

Nieuws

Een pharmabedrijf had de CEO optierechten toegekend. De vrouw zegde de arbeidsovereenkomst op, waarna ze op basis van een managementovereenkomst CEO bleef. De door Deloitte op nihil gewaardeerde optierechten kwamen daardoor te vervallen. Was er sprake van een schijnconstructie bij het ontslag en werd er doelbewust op aangestuurd dat Deloitte een onjuiste waardebepaling van de aandelen zou opstellen?

22 juli 2022 door Salaris Vanmorgen

Over die vragen boog de rechtbank Amsterdam zich onlangs, nadat de voormalige echtgenoot van de CEO haar werkgever aanklaagde.

De man en vrouw waren in gemeenschap van goederen getrouwd. In september 2009 werd de echtscheiding uitgesproken. Tijdens het huwelijk was de vrouw CEO van pharmabedrijf Kiadis. Deloitte Financial Advisory Services heeft in opdracht van Kiadis een rapport opgesteld, dat betrekking had op de waarde van aan het management van Kiadis toegekende optierechten. Deloitte heeft haar rapport uitgebracht op 10 augustus 2009. Het accountantskantoor is tot de conclusie gekomen dat de waarde van de opties nihil was. De twee lukte het daarna niet om afspraken te maken over de aandelen en opties van de vrouw.

Arbeidsovereenkomst opgezegd

De vrouw heeft op 30 augustus 2009 haar arbeidsovereenkomst met Kiadis opgezegd. De opzegging is door Kiadis bij brief van 31 augustus 2009 bevestigd en door haar geaccepteerd. Kiadis heeft de vrouw laten weten dat haar dienstverband per 6 september 2009 zal eindigen en dat ook haar optierechten per die datum komen te vervallen. De rvc-voorzitter heeft de brief namens de rvc ondertekend. Kiadis en de vrouw hebben op 4 september 2009 een managementovereenkomst gesloten. Zij hebben afgesproken dat de vrouw tegen betaling management- en consultancydiensten aan Kiadis zou verlenen. Ze zou optreden als CEO van Kiadis.

Rechtszaken

De man was kennelijk van mening dat de optierechten erg veel waard waren, want er volgden jarenlange procedures over. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft uiteindelijk in 2021 de man verboden om in enige vanaf de datum van het arrest te starten procedure, de stelling in te nemen dat de vrouw optierechten heeft uitgeoefend en dat de opties een waarde van miljoenen hadden. Ook is hem verboden te stellen dat de vrouw met betrekking tot de optierechten heeft bedrogen, gefraudeerd of verduisterd. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft (onder meer) geoordeeld:

Over de opties is definitief beslist in de beschikking van 19 april 2012. Gelet op de evidente ongegrondheid van verdere procedures op het punt van de opties, weegt het belang van de vrouw om verder niet geconfronteerd te worden met (de kosten van) die procedures zwaarder. Het aanspannen van verdere procedures over de opties, levert onder deze omstandigheden misbruik van procesrecht op. Een procedeerverbod is daarom toewijsbaar en de incidentele grief tegen het afwijzen ervan slaagt.

Rechtszaak tegen werkgever over ‘schijnontslag’

De man besloot daarop dan maar te procederen tegen Kiadis en de rvc-voorzitter. Het bedrijf zou onrechtmatig hebben gehandeld. De man baseert zijn vordering op het volgende. De vrouw heeft op 30 augustus 2009 ontslag genomen bij Kiadis. Kiadis heeft dit ontslag geaccepteerd. Op 4 september 2009 heeft ze met Kiadis een overeenkomst van opdracht gesloten. Op basis van deze overeenkomst is de vrouw hetzelfde werk gaan doen, dat zij deed toen zij in loondienst van Kiadis werkte. Ook het salaris dat ze voor haar werk ontving bleef hetzelfde. Deze constructie is enkel opgezet om ervoor te zorgen dat de opties die ze gedurende haar tijd bij Kiadis toekwamen, zouden vervallen. Als gevolg hiervan hoefde de vrouw de waarde van de opties dan niet in de boedelverdeling in te brengen. Kiadis c.s. heeft willens en wetens aan deze constructie meegewerkt en daarmee de vrouw in een nadelige positie gebracht. Kiadis heeft hiermee onrechtmatig tegenover de man gehandeld. De rvc-voorzitter is hoofdelijk naast Kiadis aansprakelijk op grond van artikel 2:9 BW.

Door toedoen van Kiadis, in de persoon van de vrouw, en de rvc-voorzitter is verder doelbewust erop aangestuurd dat Deloitte een onjuiste waardebepaling van de aandelen zou opstellen, waardoor de waarde van de aan de vrouw toekomende opties op nihil werd gewaardeerd. Doel hiervan was te voorkomen dat de werkelijke waarde van de opties werd betrokken bij de boedelverdeling. Kiadis heeft hiermee onrechtmatig gehandeld tegenover de man. De rvc-voorzitter is op grond van artikel 2:9 BW, naast Kiadis, hoofdelijk aansprakelijk voor de door de man geleden schade.

Oordeel rechtbank: ontslag een schijnconstructie?

In de hoofdzaak moet de vraag worden beantwoord of Kiadis c.s. heeft meegewerkt aan een schijnconstructie, met als doel te zorgen dat de aan de man toekomende optierechten zouden komen te vervallen, en aldus te voorkomen dat deze door haar moesten worden ingebracht in de boedelverdeling die tussen hem en de vrouw moest plaatsvinden. Als dat komt vast te staan, moet verder worden beoordeeld of Kiadis, in de persoon van de vrouw, onjuiste informatie aan Deloitte heeft verstrekt waardoor de waarde van de optierechten (volgens de man ten onrechte) op nihil werd gewaardeerd.

In de procedures tussen de man en vrouw zijn de vragen naar het blijven bestaan van de optierechten en het ontslag van de vrouw bij Kiadis onderwerp van geschil geweest. In die procedures is geoordeeld dat de vrouw ontslag heeft genomen bij Kiadis, dat de optierechten als gevolg van het ontslag zijn vervallen en dat niet aannemelijk is dat de vrouw daarvoor is gecompenseerd. De uitspraken waarbij dit is geoordeeld zijn in kracht van gewijsde gegaan. Zij hebben daardoor gezag van gewijsde tussen de man en de vrouw. Met andere woorden, deze feiten staan tussen de man en vrouw vast.

Hoewel de hiervoor weergegeven oordelen zijn gegeven in procedures die speelden tussen de man en de vrouw, zijn ze ook in deze procedure tussen de man en Kiadis c.s. van belang. De partijen bij de door de man veronderstelde schijnconstructie zijn immers enerzijds Kiadis c.s. en anderzijds de man.

Voor aansprakelijkheid van Kiadis moet vast komen te staan dat zij met de vrouw heeft samengespannen, in die zin dat haar ontslag slechts schijn was met het doel de man bij de boedelverdeling te benadelen. Dit is niet gebleken. Hiervoor is het volgende van belang.

De man heeft ter onderbouwing van zijn stelling dat het ontslag een schijnontslag was erop gewezen dat de vrouw kort nadat zij ontslag had genomen weer voor Kiadis is gaan werken, dit maal op basis van een managementovereenkomst. Zij zou daarbij dezelfde functie hebben uitgeoefend en hetzelfde salaris hebben ontvangen. Maar uit die omstandigheden volgt op zichzelf niet – en is ook door Kiadis c.s. gemotiveerd weersproken – dat het ontslag een schijnontslag was, zo oordeelde ook het gerechtshof Arnhem in het arrest van 19 april 2012. En uit die omstandigheden volgt al helemaal niet dat Kiadis met het ontslag heeft ingestemd, met het doel de man te benadelen.

De man heeft als bijkomende omstandigheid gesteld dat de vrouw hem op 2 augustus 2009 een voorstel heeft gedaan dat onder meer betrekking had op de optierechten, dat hij heeft verworpen. Ook heeft de man gesteld dat de vrouw, in haar hoedanigheid van CEO van Kiadis, op 10 augustus 2009 het rapport van Deloitte heeft ondertekend, waarbij de waarde van de optierechten op nihil werd gewaardeerd. Maar deze omstandigheden zeggen niets over de vraag of Kiadis c.s. heeft meegewerkt aan een schijnontslag, met het doel de man te benadelen. Zij kunnen daarom ook niet tot dat oordeel leiden (ook niet wanneer zij in samenhang worden bezien met de besproken omstandigheden).

Uit het voorgaande volgt dat niet is komen vast te staan dat Kiadis c.s. onrechtmatig tegenover de man heeft gehandeld. Dit betekent dat het tweede verwijt aan het adres van Kiadis c.s., dat zij (in de persoon van de vrouw) onjuiste informatie aan Deloitte heeft gegeven, niet hoeft te worden beoordeeld. De man heeft namelijk alleen belang bij die beoordeling als vaststaat dat Kiadis c.s. heeft meegewerkt aan een schijnontslag. Dat is niet het geval.

De vorderingen van de man worden afgewezen.

Rechtbank Amsterdam, ECLI:NL:RBAMS:2022:3673

Categorie: Nieuws Tags: aandelenopties, arbeidsovereenkomst, managementovereenkomst, ontslag, overeenkomst van opdracht, scheidingen, schijnconstructies

Tags: aandelenopties, arbeidsovereenkomst, managementovereenkomst, ontslag, overeenkomst van opdracht, scheidingen, schijnconstructies

Gerelateerde artikelen

16 juni 2025

Werknemer mocht arbeidscontract opzeggen voordat hij bij werkgever was gestart

10 juni 2025

Tijdelijk contract verlengd of geëindigd? Onherroepelijk aanbod gedaan

30 mei 2025

Te vaak te laat op werk komen: geen ontslag op staande voet, wel ontbinding op e-grond

28 mei 2025

Opdrachtnemers hebben arbeidsovereenkomsten – recht op achterstallig loon

Hoofdsponsor

Loket.nl en Personio werken samen aan geïntegreerde HR- en payrolloplossing

Kennispartner

Fiscale voorjaarsstorm op komst, ben jij voorbereid?

Partners

Salarisadministratie in Nederland: knelpunten, verschillen en trends
Automatisering lost veel op — maar niet alles
Doe jij ook mee aan het AV-padeltoernooi op 26 juni?
Wat is de impact van AI op HR en toekomst van werk?
Zaken voor elkaar
Werkgeverslasten berekenen: verzuimspecialist Sazas beantwoordt 5 vragen

Meest gelezen berichten

  • Onrechtmatig: valse handtekening werknemer plaatsen om zo arbeidscontract te eindigen 11.4k weergaven

  • Werknemer mocht arbeidscontract opzeggen voordat hij bij werkgever was gestart 11.2k weergaven

  • Vaststellingsovereenkomst terecht door bewindvoerder vernietigd, geen recht op salaris 7.4k weergaven

  • Gemiddelde salarisadministrateur in 2025: vrouw, 48 jaar, met PDL en in loondienst 2.6k weergaven

  • Grootste uitdagingen binnen salarisadministratie: kennis wet- en regelgeving en mutaties 1.3k weergaven

NIRPA

Opleidingen

18
jun
Online cursus De positie van de zieke werknemer
MOCuitgevers
19
jun
Online Excel training voor de salarisadministrateur (specialisatie)
MOCuitgevers
20
jun
Module Loonheffingen PDL
Markus Verbeek Praehep
23
jun
Module Loonheffingen VPS
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Opfriscursus PDL (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Online cursus Wet bedrag ineens en de Regeling vervroegde uittreding
MOCuitgevers
30
jun
Opfriscursus VPS (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
02
jul
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
04
jul
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
08
jul
Prinsjesdagupdate Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
Module Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
17
jul
Training Salarisadministratie
Markus Verbeek Praehep
21
jul
Updatesessie Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jul
Updatesessie Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jul
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
25
aug
Summercourse Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
27
aug
Summercourse Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
28
aug
Summercourse Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
09
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
09
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
09
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
11
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
sep
Online cursus Disfunctionerende werknemer: wat nu?
MOCuitgevers
18
sep
Online cursus Auto, fiets en OV in de salarisadministratie
MOCuitgevers
23
sep
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
23
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
24
sep
Cursus Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Hoe voorkom je loonbeslag bij je werknemer?
MOCuitgevers
30
sep
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
02
okt
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
02
okt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
03
okt
Online cursus omtrent pensioenactualiteiten
MOCuitgevers
06
okt
Online cursus Groene arbeidsvoorwaarden en de gevolgen voor de loonheffingen
MOCuitgevers
07
okt
Samen Sterk: Efficiënte Samenwerking tussen HR en Salarisadministratie
MOCuitgevers
08
okt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
09
okt
Cursus Wwft en AI
MOCuitgevers
09
okt
Online cursus Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
27
okt
Online cursus Ontslag van A tot Z, voorkom fouten en kosten
MOCuitgevers
28
okt
Cafetariaregelingen/uitruilen arbeidsvoorwaarden
MOCuitgevers
30
okt
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
03
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
04
nov
Online cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst
MOCuitgevers
06
nov
Online cursus Werknemers duurzaam binden vanuit juridisch en fiscaal perspectief
MOCuitgevers
18
nov
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
25
nov
Online training Power Pivot (SUPER Draaitabel)
MOCuitgevers
27
nov
Cursus Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
02
dec
Cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst, incl. proeftijd, concurrentie- en relatiebeding
MOCuitgevers
03
dec
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers

Vacatures

Traineeship loonadministratie en advies  
Scab
Salarisadviseur
PIA Group
Zelfstandig Salarisadministrateur
Baat accountants & adviseurs
Salarisadviseur – Naaldwijk
Transport People
Salarisadministrateur
DAS
Traineeship Salarisadministratie – Utrecht
VvAA
Manager International Payroll
Forvis Mazars
Salarisadministrateur – 28 uur per week – Deventer
JP van den Bent
Salarisadviseur
PIA Group
Salarisadministrateur – Humens Bussum
Strictly People
Manager Loonadministratie en Personeelsadvies
Scab
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Compensation & Benefits Officer
Vencomatic Group
Consultant HR & Payroll – FITZ
Strictly People
Salarisadministrateur
Visser & Visser
Manager Payroll Accounting
Forvis Mazars
Salarisprofessional – Groningen
aaff
Salarisadministrateur bij a·s WORKS
a•s WORKS
Salarisadministrateur – Utrecht
VvAA
(Senior) Salarisprofessional met expertise van AFAS
Scab
Salarisadministrateur
Practical accounting

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV