• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Loonvordering afgewezen vanwege weigeren passende arbeid 2e spoor

Loonvordering afgewezen vanwege weigeren passende arbeid 2e spoor

Nieuws

Een werknemer weigert passend werk bij een ander bedrijf (2e spoor) uit te voeren. Niet is vast te stellen, gezien de adviezen van bedrijfsarts en arbeidsdeskundige, dat hiervoor een deugdelijke grond is.

19 april 2022 door Salaris Vanmorgen

De kantonrechter wijst de loonvordering van de werknemer af.

De man is op 24 oktober 2019 in dienst gekomen bij de werkgever als vrachtwagenchauffeur, voor 40 uur per week. De arbeidsovereenkomst geldt met ingang van 2 maart 2020 voor onbepaalde tijd.

De werknemer heeft zich op 20 mei 2021 ziekgemeld met klachten aan zijn voet, knie en onderrug.

Loonstop terecht toegepast?

Tussen partijen is in geschil of de werkgever gerechtigd is vanaf 4 oktober 2021 een loonstop toe te passen en deze te handhaven op basis van de stelling dat de werknemer niet voldoet aan zijn re-integratieverplichtingen.

De werknemer heeft niet voldoende aannemelijk gemaakt dat in een eventuele bodemprocedure wordt geoordeeld dat de werkgever onterecht een loonstop toepast en dat de werknemer recht heeft op doorbetaling van het loon vanaf 4 oktober 2021. Dit wordt hierna uitgelegd.

Recht op loon bij ziekte

Partijen zijn het erover eens dat de werknemer wegens ziekte ongeschikt is om zijn eigen werkzaamheden uit te voeren. Artikel 7:629 BW bepaalt dat een werknemer tijdens ziekte recht heeft op loon, tenzij de in lid 3 van dit artikel genoemde uitzonderingen van toepassing zijn.

Geen recht op loon

Lid 3 onder d van artikel 7:629 BW bepaalt dat de werknemer geen recht op loon heeft tijdens de periode waarin hij zonder deugdelijke grond weigert passende arbeid te verrichten. Deze uitsluitingsgrond correspondeert met de re-integratieverplichtingen van de werknemer: de werknemer is verplicht gevolg te geven aan redelijke voorschriften en mee te werken aan maatregelen die erop zijn gericht hem zijn eigen of andere passende arbeid te laten verrichten.

Passende arbeid

Passende arbeid is alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemer is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van hem kan worden gevergd.

De werkgever stelt dat de werknemer passende arbeid kan verrichten bij een ander bedrijf (SSI) en baseert zich hierbij op het re-integratieadvies van de bedrijfsarts van 6 september 2021, herhaald in de terugkoppeling van 27 september 2021, de BML (benutbare mogelijkheden lijst) die de bedrijfsarts heeft opgesteld en de bevindingen van de arbeidsdeskundige naar aanleiding van het werkplekonderzoek bij SSI op 30 september 2021.

Loonstop 4 tot 18 oktober 2021

De werknemer heeft geen gehoor gegeven aan de oproep van de werkgever van 30 september 2021 om op 4 oktober 2021 re-integratiewerkzaamheden te gaan uitvoeren bij SSI.

De werknemer voert hierover aan dat hij op het moment van de oproep nog niet bekend was met de visie van de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige over zijn benutbare mogelijkheden en het werkplekonderzoek.

Ongeschikt voor eigen werk

De bedrijfsarts schrijft in zijn re-integratieadvies van 2 juni 2021 dat de werknemer ongeschikt is voor het eigen werk vanwege forse beperkingen ten aanzien van het dynamisch handelen maar dat hij wel kan hervatten in vervangende werkzaamheden waarbij rekening wordt gehouden met deze beperkingen.

Niet bij huidige werkgever

De bedrijfsarts blijft hierbij in zijn re-integratieadvies van 6 september 2021 en zijn terugkoppeling van 27 september 2021, met dien verstande dat de bedrijfsarts in deze stukken ook de psychosociale problemen van de werknemer benoemt en concludeert dat de re-integratie niet (meer) bij de huidige werkgever zou moeten plaatsvinden, gelet op de verstoorde verhoudingen.

Passende arbeid bij andere werkgever

Op basis van de adviezen van de bedrijfsarts moet er daarom van uit worden gegaan dat de werknemer op 4 oktober 2021 geschikt was om passende werkzaamheden bij een ander bedrijf dan de werkgever uit te voeren en dat de werknemer hiervan op de hoogte was, ook als hij de BML op dat moment nog niet op schrift had ontvangen.

Standpunten lijnrecht tegenover elkaar

De werknemer stelt dat hij pas bekend is geworden met de uitkomsten van het werkplekonderzoek na ontvangst van de Rapportage arbeidsdeskundig onderzoek van 12 oktober 2021 die de werkgever bij het e-mailbericht van 14 oktober 2021 heeft gevoegd.

De werkgever voert hiertegen aan dat de uitkomsten van het onderzoek al op 30 september 2021 met de werknemer zijn besproken.

De werkgever wijst ter onderbouwing hiervan naar de zinsnede in de rapportage dat het rapport tot stand is gekomen na gesprekken met werkgever en werknemer en de bevestiging hiervan van het UWV.

Aangezien de standpunten van partijen op dit punt lijnrecht tegenover elkaar staan, zou bewijslevering nodig zijn om vast te kunnen stellen wanneer de werknemer op de hoogte is geraakt van de uitkomsten van het werkplekonderzoek. Voor bewijslevering is in kort geding geen ruimte, zodat in deze procedure niet kan worden vastgesteld dat de werknemer pas na ontvangst van het rapport van 12 oktober 2021 kennis heeft genomen van de uitkomsten van het werkplekonderzoek bij SSI.

Niet vast te stellen

Gelet op het voorgaande kan in het kader van dit kort geding niet worden vastgesteld dat de werknemer op het moment dat hij werd opgeroepen voor de werkzaamheden bij SSI niet bekend was met de visie van de bedrijfsarts en de uitkomsten van het werkplekonderzoek en dat hem dus niet kan worden verweten dat hij op 4 oktober 2021 niet aan de slag is gegaan bij SSI.

Loonstop onterecht?

De werknemer voert ook nog aan dat het UWV van oordeel is dat de loonstop op 13 september 2021 onterecht is gegeven, zodat de werkgever hierop ten onrechte voortborduurt in haar brief van 30 september 2021.

Het enkele feit dat de loonstop per 13 september 2021 volgens het UWV niet terecht was, betekent echter niet dat die loonstop er op dat moment feitelijk niet meer was. Uit de brief van 30 september 2021 is af te leiden dat de werkgever de loonstop zou beëindigen als de werknemer op 4 oktober 2021 vervangende werkzaamheden bij SSI zou gaan uitvoeren. De vergelijking die de werknemer maakt met de situatie waarin de werkgever de werknemer niet waarschuwt voor een (nieuwe) loonstop gaat dan ook niet op.

Loonstop vanaf 18 oktober 2021

De werknemer heeft ook geen gehoor gegeven aan de tweede oproep van de werkgever om
re-integratiewerkzaamheden bij SSI te gaan uitvoeren per 18 oktober 2021.

Uit hetgeen de werknemer aanvoert, leidt de kantonrechter af dat hij het niet eens is met het advies van de bedrijfsarts en met de uitkomsten van het werkplekonderzoek van 30 september 2021.

Vervangende werkzaamheden mogelijk

De bedrijfsarts oordeelt dat de werknemer in staat is vervangende werkzaamheden uit te voeren, waarbij rekening wordt gehouden met zijn beperkingen, zowel op fysiek als op psychisch gebied. Het UWV onderschrijft in zijn deskundigenoordeel van 2 februari 2022 dat het vervangende werk bij SSI passend is en dat er geen medische redenen zijn waarom de werknemer het aangeboden werk niet zou kunnen verrichten.

Informatie neuroloog en psycholoog

Volgens de werknemer heeft de bedrijfsarts nagelaten bepaalde medische informatie op te vragen bij de behandelaars. De werknemer heeft in deze procedure nog een brief van een neuroloog en een brief van een psycholoog overgelegd.

De neuroloog schrijft in zijn brief dat sprake is van een al langer bestaande uitval van (onder andere) de n. tibialis (scheenbeenzenuw) en dat ondanks uitgebreid aanvullend onderzoek hiervoor geen verklaring is gevonden.

De psycholoog schrijft dat de werknemer spanningsklachten heeft die leiden tot stemmingsklachten en dat het oriënterend onderzoek naar onderliggende factoren die de werknemer mogelijk belemmeren in de omgang met de opeenstapeling van belastende factoren nog niet is afgerond.

De nadere medische stukken die de werknemer overlegt, leiden niet tot het oordeel dat de werknemer zich terecht op het standpunt stelt dat hij niet in staat is vervangende werkzaamheden bij SSI te gaan verrichten, in afwijking van de adviezen van de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige.

Ernstige fysieke en psychische beperkingen

De werkgever betwist niet dat de werknemer ernstige fysieke en psychische beperkingen heeft. Uit de adviezen van de bedrijfsarts, de BML en de arbeidsdeskundige rapportage volgt ook dat de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige dit onderkennen en hiermee rekening houden bij hun adviezen. de werknemer heeft gelet hierop onvoldoende onderbouwd dat de bedrijfsarts en vervolgens de arbeidsdeskundige tot andere adviezen zouden zijn gekomen als zij bekend zouden zijn geweest met deze nadere stukken.

Te stressvol

Tijdens de mondelinge behandeling heeft de werknemer nog aangevoerd dat hij bij SSI het risico loopt dat hij (oud-)collega’s en één van de directeuren van de werkgever tegen zal komen en dat hij dit te stressvol vindt. Niet gebleken is dat de werknemer dit met de bedrijfsarts en/of de arbeidsdeskundige heeft besproken en ook in de eerdere correspondentie is dit niet aan de orde gekomen.

Geen nadere onderbouwing

Zonder nadere onderbouwing kan in het kader van dit kort geding dan ook niet worden beoordeeld of dit een omstandigheid is die maakt dat van de werknemer niet gevergd kan worden dat hij de voorgestelde re-integratiewerkzaamheden bij SSI gaat uitvoeren, ondanks de adviezen van de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige.

Vorderingen afgewezen

Gelet op het voorgaande wijst de kantonrechter de vordering van de werknemer tot doorbetaling van het loon en de bijkomende vorderingen tot betaling van wettelijke verhoging en wettelijke rente af.

De werknemer wordt als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten veroordeeld.

Uitspraak Rechtbank Rotterdam, 7 april 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:2619

Categorie: Nieuws Tags: loondoorbetaling, loonstop, re-integratie, zieke werknemers

Tags: loondoorbetaling, loonstop, re-integratie, zieke werknemers

Gerelateerde artikelen

22 september 2023

Steeds meer formulieren en brieven op werkgeversportaal UWV

21 september 2023

Wet verbetering poortwachter in de praktijk: 3 aandachtspunten

20 september 2023

Checklist: Wet verbetering poortwachter

18 september 2023

Meld voortdurende ziekte na zwangerschapsverlof werknemer bij UWV

Hoofdsponsor

Een nieuwe medewerker zoeken, selecteren én behouden

Kennispartner

Fiscount Loonservice is nu Fiscaris

Partners

Checklist: Wet verbetering poortwachter
Technologische ontwikkelingen binnen de salarisadministratie
Veelvoorkomende frustraties in HR-vak en de oplossing in de software
Geen zelfreflectie werknemer en dossieropbouw bij verstoorde arbeidsrelatie

CONTENT MARKETING VOOR DE FINANCIËLE SECTOR Maak je …  

Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Valk Service Center structureert HR-administratie met Exact Online HR
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Terug naar het tijdperk van de VAR?
Prinsjesdagpodcast: ‘Regels versimpeld, maar gewoon betalen’

Meest gelezen berichten

  • Forse stijging wettelijk minimumloon vanaf 2024: 30% bij 40-urige werkweek 5k weergaven
  • Koopkrachtwijzigingen in 2024 – berekeningen Nibud 2.2k weergaven
  • Belastingplan 2024: overzicht belangrijkste maatregelen 2.1k weergaven
  • Netto maandsalaris werknemer met modaal inkomen stijgt zo’n 2,5 procent per 2024 2.1k weergaven
  • Minimumuurloon per 1 januari 2024: hoe zit het precies? 1.5k weergaven

NIRPA

Opleidingen

26
sep
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
26
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
27
sep
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
sep
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
29
sep
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
02
okt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
03
okt
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
03
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
04
okt
Online cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
04
okt
Arbeid en Recht (3)
Fiscount
05
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
06
okt
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
09
okt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
10
okt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
10
okt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
10
okt
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
11
okt
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
12
okt
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
12
okt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
12
okt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
16
okt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
18
okt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
okt
Update Arbeidsrecht voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
24
okt
Update Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
okt
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
30
okt
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
nov
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
06
nov
Kennismarathon Arbeidsrecht
Fiscount
06
nov
Kennismarathon Loonheffingen
Fiscount
07
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
08
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
13
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
13
nov
Arbeid en Recht (4)
Fiscount
14
nov
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
20
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
27
nov
Online training Power Pivot (SUPER Draaitabel)
MOCuitgevers
04
dec
Online cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
MOCuitgevers

Vacatures

(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Medewerker personeel en salaris. (32-40 uur per week)- Schagen
Jongejan & Partners Accountants & Belastingadviseurs
Salarisadministrateur – Lochem
Flynth
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Senior Salarisadministrateur – House Of Talents. Utrecht
Strictly People
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Traineeship Salarisadministrateur voor zorgprofessionals
Vvaa
Medior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur
Flynth
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur – Breda
Flynth
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadministrateur
Flynth
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur (detachering) – Strictly People
Strictly People
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur voor Zorgprofessionals
VvAA
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Vacature Salarisadministrateur INTERIM
WEA Deltaland
Salarisadministrateur
Ruigrok
Salarisadministrateur Abin accountants- Noordwijk e/o Voorburg
Abin
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadministrateur
Waterschap de Dommel
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Adviseur Werkgeversadvies
Vvaa
Senior Salarisadministrateur / Functioneel Beheerder AFAS
Vvvaa
Salarisadministrateur Veenendaal
Flynth
Salarisadministrateur – Schagen
Flynth
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Salarisadministrateur – Zwolle
Flynth
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Senior Salarisspecialist
Infacto
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Salarisadministrateur – Gorinchem
Flynth

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV