Wat is er per 1 januari 2020 gewijzigd aan de inhuur van personeel door de Wet arbeidsmarkt in balans en wat betekent dit voor de inlener?
De inlener is sinds 1 januari 2020 verplicht het uitzend- of payrollbedrijf te informeren over zijn arbeidsvoorwaarden voordat de payrollwerknemer in dienst komt. Maak hierover goede afspraken met het payrollbedrijf.
Tot 2020 viel de payrollovereenkomst volledig onder de regels van de uitzendovereenkomst. Met ingang van 2020 staan in de wet aparte regels voor payrollovereenkomsten.
Wat is payrolling?
Het payrollbedrijf is werkgever van de payrollwerknemers, maar deze werken bij de inlener. De payrollwerkgever neemt hierdoor alle werkgeverslasten op zich, waardoor de inlener wordt ontzorgd.
Als aan de volgende twee elementen is voldaan, is sprake van een payrollovereenkomst:
- De inlener heeft bij payrolling zelf de werving en selectie van de werknemer gedaan of door een derde (niet de payrollwerkgever) laten doen.
- De arbeidskracht wordt exclusief aan de inlener ter beschikking gesteld.
Rechtspositie
Bij payrollwerknemers is het vanaf 1 januari 2020 niet meer mogelijk om gebruik te maken van de bijzondere regels die gelden voor uitzendkrachten.
Let op:
- Overgangsrecht gaat gelden als een tijdelijke arbeidsovereenkomst met een payrollwerknemer is aangegaan vóór 1 januari 2020. De regels voor tijdelijke contracten (de ketenregeling) die voor 1 januari 2020 golden blijven gelden tot afloop van het tijdelijk contract.
- Een in de arbeidsovereenkomst van de payrollwerknemer opgenomen uitzendbeding komt direct per 1 januari 2020 te vervallen.
Arbeidsvoorwaarden
Werknemers die op payrollbasis werken, krijgen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn in vergelijkbare functies bij de inlener. Deze voorwaarden kunnen in een cao staan of een arbeidsvoorwaardenreglement. Denk aan vakantiegeld, 13e maand, vakantiedagen, scholingsregelingen en verlofregelingen.
Let op:
- Als een arbeidsvoorwaarde bij de inlener als fonds – bijvoorbeeld scholings- of ww-fonds – is vormgegeven waar de payrollwerkgever niet aan kan deelnemen, dan moet de payrollwerkgever dit geldbedrag reserveren en minimaal jaarlijks of bij uitdiensttreding uit te betalen. Bijdragen aan een fonds waar de payrollwerkgever zelf onder valt kan hij hierop in mindering brengen.
- Als de inlener geen vergelijkbaar personeel in dienst heeft, gelden de vergelijkbare arbeidsvoorwaarden van de sector waar de inlener werkt.
Pensioen
Een payrollkracht heeft vanaf 1 januari 2021 recht op een ‘adequate pensioenregeling’.
De werkgever kan hier op twee manieren voor zorgen:
- Payrollkrachten gaan meedoen met de pensioenregeling van de inlener.
- Het payrollbedrijf treft een eigen pensioenregeling.
Als het payrollbedrijf kiest voor een eigen pensioenregeling, dan moet deze voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Lees meer in de Factsheet WAB: payrolling – informatie voor inleners