De minister heeft in december 2018 afspraken gemaakt met werkgevers en werknemers over het alternatieve pakket voor de Regeerakkoordmaatregelen Loondoorbetaling bij ziekte en WIA. De voortgang van de uitwerking van onder meer de maatregelen die bij wet worden geregeld komen hierna aan de orde.
De drie maatregelen uit het pakket loondoorbetaling bij ziekte en WIA die wetswijziging vergen, zijn 18 juni 2019 voor uitvoeringstoetsen en internetconsultatie uitgezet. Het betreft:
- de financiële tegemoetkoming aan werkgevers van in totaal € 450 miljoen per jaar;
- het leidend maken van het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer bij de toets op re-integratie-inspanningen (RIV-toets) door UWV; en
- het gedurende vijf jaar niet verlagen van het arbeidsongeschiktheidspercentage van WIA-gerechtigden vanwege werkhervatting.
Minister Koolmees wil het wetsvoorstel eind dit jaar naar de Tweede Kamer te sturen.
Zie ook: Maatregelen loondoorbetaling bij ziekte in wet
Advies bedrijfsarts leidend
Met het wetsvoorstel wordt geregeld dat vanaf 2021 het advies van een bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer leidend wordt bij de RIV-toets door UWV.
De RIV-toets is per 2021 gebaseerd op een arbeidskundige beoordeling van het re-integratieverslag, terwijl de sociaal-medische beoordeling voor het recht op een WIA-uitkering (ongewijzigd) uitgevoerd blijft worden door de verzekeringsarts van UWV.
Mogelijke verschillen tussen het oordeel van de verzekeringsarts bij de WIA-claimbeoordeling en het actueel oordeel van de bedrijfsarts in het re-integratieverslag gaat de minister zorgvuldig monitoren.
Deze maatregel neemt de onzekerheid van werkgevers weg dat zij een loonsanctie opgelegd kunnen krijgen vanwege een verschil in oordeel van de door hen ingehuurde professional (bedrijfsarts) en de verzekeringsarts van UWV.
Experimenten tweede spoor re-integratie
Dit najaar werkt de minister de kaders voor experimenten tweede spoor re-integratie nader uit. Door die experimenten wil hij inzicht krijgen in de wijze waarop werkgevers en werknemers de mogelijkheden voor re-integratie bij andere werkgevers optimaal kunnen benutten.
In september organiseert Koolmees een brede brainstorm om te inventariseren welke ideeën, ervaringen en belemmeringen er zijn op dit gebied. Op basis van de uitkomsten daarvan gaat hij samen met alle betrokkenen vervolgstappen zetten.
Communicatietraject
Voor het einde van dit jaar wil de bewindsman starten met een meerjarig communicatietraject richting werkgevers en werknemers om hen bewust te maken van de keuzes die ze hebben als het gaat om re-integratie bij langdurige ziekte.
Brief stand van zaken Loondoorbetaling bij ziekte en WIA
Zie ook MKB-verzuimontzorgverzekering per 2020: hoe dan precies?