Werkgevers hebben de verplichting om aan zieke werknemers twee jaar lang het loon door te betalen. Kleine werkgevers hebben de behoefte om meer ontzorgd te worden bij de begeleiding van langdurig zieke werknemers.
Verzuimverzekering
De meeste kleine werkgevers hebben zich verzekerd tegen de financiële risico’s van de loondoorbetalingsverplichting. Naast de dekking van het financiële risico van loondoorbetaling, kan een verzuimverzekering ook andere diensten omvatten, zoals arbo– en re-integratie-dienstverlening. Kleine werkgevers zijn onzeker door onduidelijkheid en wensen goede ontzorging.
Optimaal ontzorgen
De minister heeft met MKB Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland en de Verbond van Verzekeraars afspraken gemaakt waardoor kleine werkgevers optimaal ontzorgd worden. Deze afspraken zijn vastgesteld in een kaderconvenant over een verzekeringsaanbod dat ontzorgt: een MKB-verzuimontzorgverzekering.
Werkgeversorganisaties hebben daarnaast met verzekeraars een productconvenant gesloten dat ingaat op de minimumeisen van het verzekeringsproduct ‘MKB-verzuimontzorgverzekering’ per 1 januari 2020.
Hulp bieden
Intentie van een MKB-verzuimontzorgverzekering is, naast de dekking van het financiële risico, het helpen van de kleine werkgever bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte, inclusief een transparant, goed en betaalbaar dienstverleningspakket voor die twee jaar en zodoende de werkgever helpen met het beperken van (langdurig) verzuim van zijn werknemers.
Poortwachterproof
De verzekering is ‘Poortwachterproof’, waardoor een eventuele loonsanctie (bij het opvolgen van de adviezen van de verzekeraar) niet voor rekening van de werkgever komt.
Door de ondersteuning van professionals binnen een dergelijke verzekering wordt de werkgever bij begeleiding van de langdurig zieke werknemer ontzorgd en worden de totale kosten van het pakket van loondoorbetaling, dienstverlening en interventies duidelijker.
Werkgeversorganisaties en verzekeraars evalueren de afspraken zoals overeengekomen in het productconvenant jaarlijks en informeren de minister over de uitkomsten.
Voortgang
Minister Koolmees laat in een brief weten dat verzekeraars op schema liggen om per 1 januari 2020 een MKB verzuimontzorgverzekering aan te bieden. Dit betekent dat de precieze polisvoorwaarden van
deze verzekering bij verschillende aanbieders in september van dit jaar duidelijk worden.
Werkgevers hebben dus vanaf september de kans om het nieuwe verzekeringsproduct met ingang van het nieuwe jaar af te sluiten. De minister verwacht dat dit product met name kleine werkgevers zal helpen om te voldoen aan de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte.
Werkgeversloket
De minister is met de werkgeversorganisaties en het Verbond van Verzekeraars in gesprek over de inrichting van een loket voor werkgevers. Dat wordt deze zomer nader vormgegeven.
Dit loket, voortkomend uit het kaderconvenant, heeft twee taken:
- Het loket moet werkgevers duidelijkheid bieden door te toetsen of verzekeringen die als MKB-verzuimontzorgverzekering op de markt gezet worden ook daadwerkelijk voldoen aan de eisen die worden gesteld in de twee convenanten van december 2018.
- Werkgevers kunnen daarna, als het toch nodig blijkt, met klachten over de MKB verzuim-ontzorgverzekering bij dit loket terecht.
Communicatiecampagne
Werkgeversorganisaties zijn van plan direct na de zomer een communicatiecampagne te lanceren over de mogelijkheden voor werkgevers zich te verzekeren voor de verplichtingen die samenhangen met langdurige ziekte van werknemers. Ze sluiten daarmee qua timing aan op het moment waarop werkgevers kunnen en moeten beslissen over het afsluiten van een nieuw verzekeringsproduct per 1 januari 2020.
Kaderconvenant MKB-verzuimontzorgverzekering
Productconvenant MKB-verzuimontzorgverzekering