
De uitspraak van de Hoge Raad van 4 april 2025 gaat niet alleen over de regels rond excessieve vertrekvergoedingen: ook bij veel andere regelingen in de loonheffingen komt het begrip ‘loon’ terug. Dat laten Armand Lahaije en Hans de Vries van AWVN weten.
Excessieve vertrekvergoedingen
Een werkgever moet 75% belasting afdragen (bovenop de belasting die de werknemer betaalt) als hij een excessieve vertrekvergoeding betaalt aan een werknemer die meer verdient dan het toetsloon.
De excessieve vertrekvergoeding heeft als doel werkgevers te ontmoedigen een ontslagvergoeding van meer dan een jaarsalaris te betalen. Bij het bepalen van het toetsloon én bij het berekenen van de te betalen belasting is erg belangrijk wat precies meetelt als het gaat over ‘loon’.
De Hoge Raad heeft hierover onlangs een uitspraak gedaan. Deze uitspraak heeft echter een veel ruimere werking dan alleen voor de regeling over excessieve vertrekvergoedingen. De uitspraak is ook relevant voor werkgevers die geen werknemers hebben die meer verdienen dan € 680.000 per jaar (toetsloon in 2025) en daarom nooit te maken hebben met excessieve vertrekvergoedingen.
Andere regelingen in loonheffingen
Ook bij veel andere regelingen in de loonheffingen komt het begrip ‘loon’ terug. Denk aan het vaststellen van het gebruikelijke loon bij een directeur-grootaandeelhouder of in bepalingen rondom pensioenregelingen. Bij de berekening van de hoogte van de heffingskortingen is het begrip ‘loon’ ook van belang.
Reparatiewetgeving?
De verwachting van AWVN is dat het ministerie van Financiën met reparatiewetgeving komt om de onbedoelde gevolgen als gevolg van de uitbreiding van het loonbegrip en de hierdoor ontstane onduidelijkheid weg te nemen.
Bron: AWVN.nl