
Onderzoek toont aan dat vacatures met een salarisrange beter presteren dan vacatures waarin dit niet vermeld staat. Het vermelden van salarisinformatie in een vacaturetekst is dus echt een aanrader.
Denk je dat het toevoegen van een salaris je minder sollicitaties oplevert? Het tegendeel is waar. Uit onderzoek blijkt dat het aantal sollicitaties juist aanzienlijk zal stijgen!
Bovendien bespaar je tijd en geld, doordat je (lange) processen voorkomt met kandidaten die uiteindelijk afvallen door bepaalde verwachtingen over het salaris. En niet onbelangrijk: het draagt ook nog eens bij aan een eerlijker en diverser wervingsproces en aan het versterken van jouw imago als werkgever.
Maar hoe pak je dit aan in een vacature voor een salarisadministrateur? Iemand die dagelijks werkt met cijfers, loonspecificaties en cao-afspraken is natuurlijk scherp als het gaat om salarisniveaus en -beleid. Een salarisadministrateur weet precies wat gangbaar is in de markt en ziet snel of een salarisaanbod realistisch is.
Tips
Hoe zorg je ervoor dat je als werkgever de juiste toon raakt bij iemand die op deze details let? Hier zijn een aantal tips:
1. Wees transparant, maar flexibel
Transparantie is tegenwoordig the key to success. Zeker bij salarisadministrateurs. Een salarisrange geeft je potentiële kandidaten direct duidelijkheid over de functie en de waardering die daarbij hoort. Het toevoegen ervan geeft ze meer zekerheid en voorkomt dat ze zich afvragen of ze wel een eerlijk bedrag krijgen. Wat weer de aantrekkelijkheid van je vacature vergroot en de juiste kandidaten over de streep trekt. Ook herkennen salarisadministrateurs een eerlijke beloning in één oogopslag. Als het salaris niet klopt met de functie-eisen, haken zij snel af. Kortom, openheid werkt in je voordeel – er is geen reden om hier geheimzinnig over te doen.
Tegelijkertijd is het slim om flexibel te blijven. Heb je een brede salarisrange? Geef dan zo duidelijk mogelijk aan dat de uiteindelijke beloning afhangt van ervaring, certificeringen of andere relevante kwalificaties. Bijvoorbeeld door kennis van specifieke software, zoals AFAS of Loket.nl of aanvullende certificeringen, zoals VPS of GPA.
En een extra tip: vermeld ook hoe iemand binnen de range kan groeien. Kan iemand doorstromen naar senior payroll advisor? Spelen prestaties en extra verantwoordelijkheden een rol? Dit maakt het salarisaanbod toekomstgericht en geeft je ruimte om het salaris af te stemmen op de juiste kandidaat.
2. Vermijd een té grote range
Maar daarbij komen we ook meteen aan bij punt 2. Een range geven is goed, maar voorkom dat het te breed wordt. Een voorbeeld van een te brede range is van €2.500 tot €6.000. Dit is verwarrend en zorgt ervoor dat sollicitanten zich afvragen bij welke rol het hoort en wat de zwaarte van de functie is.
Gaat het om een junior die de eerste stappen zet op de arbeidsmarkt of een senior met specialistische kennis van internationale payroll? In plaats van zekerheid zaai je dan juist twijfel, waardoor kandidaten afhaken.
Zorg daarom voor een realistische, afgebakende, marktconforme salarisrange die aansluit bij de functie. Kijk daarbij naar salarissen binnen je eigen organisatie, maar ook naar wat gangbaar is in de branche en regio. Een salarisadministrateur kent deze cijfers en vergelijkt ze moeiteloos met andere werkgevers.
Heeft de functie een specifieke focus, zoals payroll voor internationale teams of cao-specialisatie? Stem de salarisrange dan af op vergelijkbare rollen binnen dat nichegebied. Je zorgt zo voor een eerlijke beloning en voorkomt dat je onder- of overbiedt.
3. Communiceer ook intern open over salarissen
Salarisinformatie in een vacature heeft niet alleen invloed op sollicitanten, maar kan ook intern impact hebben. Je huidige medewerkers kunnen zich afvragen waarom een nieuwe collega meer (of minder) verdient dan zij. Duidelijke interne communicatie over je loonbeleid voorkomt onrust en ontevredenheid.
Voor salarisadministrateurs is het extra belangrijk dat ze zien dat het beleid zorgvuldig en correct wordt toegepast, aangezien ze scherp letten op consistentie en rechtvaardigheid in salarisverwerking.
Zorg dat medewerkers begrijpen hoe salarissen binnen het bedrijf worden bepaald en dat alles eerlijk gaat en uitlegbaar is. Dit draagt bij aan vertrouwen en tevredenheid binnen je team.
4. Benadruk bijkomende voordelen
Het salaris is maar één deel van het totale pakket. Voor mensen die gewend zijn om arbeidsvoorwaarden tot in detail te analyseren, is het extra belangrijk om het hele plaatje inzichtelijk te maken. Vergeet daarom niet om andere voordelen en arbeidsvoorwaarden te benoemen. Denk aan een reiskostenvergoeding, bonussen, vakantiegeld, een vergoeding voor opleidingskosten, winstuitkering of een pensioenregeling. Deze extra’s kunnen net het verschil maken voor kandidaten en ervoor zorgen dat zij extra geld verdienen of besparen op bijvoorbeeld vaste lasten.
Daarnaast zijn flexibele werkuren en thuiswerkmogelijkheden in deze functie vaak een groot pluspunt. Zeker tijdens drukke periodes, zoals de jaarrapportage of wetswijzigingen, kan de mogelijkheid om werk en privé goed te combineren doorslaggevend zijn. Extra verlofopties, zoals ouderschapsverlof of regelingen voor mantelzorg, kunnen een aantrekkelijke toevoeging zijn.
Denk verder na over het ‘voorrekenen’ van het totale pakket (inclusief alle voordelen). Zo creëer je zowel voor jezelf als voor de sollicitant een duidelijk beeld van de totale waarde van het aanbod.
Hulp nodig bij het bepalen van een salarisrange? Weet je niet zeker wat gangbaar is in jouw branche? Bespreek het met een wervingspartner zoals &Work. Recruiters en bemiddelaars kennen de markt en weten daardoor wat een realistisch salaris is.
Maar &Work doet meer dan alleen adviseren over salarisranges. Of je nu op zoek bent naar de perfecte match voor je team, een compleet nieuw team wil opbouwen, ondersteuning nodig hebt bij onderhandelingen, je vacatureteksten wil versterken, een grote talentpool wil benutten of een andere wens voor de werving van nieuw personeel hebt — we helpen je graag verder. Dit geldt niet alleen voor posities in de salarisadministratie, maar ook voor functies binnen IT, Marketing, Finance, Legal, Operations, Sales en Techniek.
Meer informatie over onze dienstverlening? Vraag een intake aan of stel je vraag via deze pagina.