De werkgever in de sector Overheid en Onderwijs is verantwoordelijk voor de re-integratie van de ex-werknemer. Sinds 16 oktober 2024 kunnen werkgevers en re-integratiebedrijven het UWV online laten weten als je vindt dat een ex-werknemer onvoldoende meewerkt aan diens re-integratie.
Formulier op werkgeversportaal
Je meldt verwijtbaar gedrag van een ex-werknemer met het formulier Melden verwijtbaar gedrag tijdens re-integratietraject. Hiervoor log je in op het werkgeversportaal met eHerkenning. Om het formulier in te kunnen vullen, heb je de dienst ‘Eigenrisicodragers WW re-integratie’ nodig. Heb je nog geen machtiging voor deze dienst, vraag deze dan aan bij de leverancier van eHerkenning.
Werkgever verantwoordelijk
Voor werknemers die in de WW komen na werk bij de overheid of in het onderwijs, is een aantal zaken anders geregeld. Zo ligt de verantwoordelijkheid voor de re-integratie bij de werkgever. Dit betekent dat die als eigenrisicodrager WW moet helpen bij het vinden van nieuw werk en niet UWV.
De werkgever bepaalt zelf wat nodig is om de ex-werknemer te helpen re-integreren, zoals het aanbieden van een opleiding of coachingstraject.
Vrijstelling sollicitatieplicht
Soms is het voor de re-integratie nodig dat de ex-werknemer vrijstelling van de sollicitatieplicht krijgt.
De beslissing over een vrijstelling ligt bij UWV. Maar UWV volgt meestal het advies van de werkgever.
Ex-werknemer werkt niet mee
De ex-werknemer is verplicht aan de re-integratie mee te werken. Als de werkgever vindt dat de ex-werknemer dit onvoldoende doet, laat die dit aan UWV weten met het formulier ‘Melden verwijtbaar gedrag tijdens re-integratietraject’.