Iedereen in Nederland die een Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®) of Vakopleiding Payroll Services (VPS®) heeft behaald, is vast bekend met de Associatie voor Examinering, onderdeel van Stichting eX:plain. Zij zijn de enige organisatie in Nederland die deze examens ontwikkelen en afnemen. Hier komt veel bij kijken, want de markt van salarisadministratie is constant in beweging. Dit vraagt om voortdurende vernieuwing en aanpassing van de examens om up-to-date te blijven.
In deze blog ga ik in gesprek met Isabel van Wijk, Adviseur Leren en Beoordelen en Saskia Bresser-Stein, Accountmanager bij de Associatie voor Examinering. Lees in dit gesprek meer over de nieuwste ontwikkelingen en toekomstvisies van deze stichting!
Twee weken geleden deelden we het eerste deel van ons interview, waarin Saskia Bresser en Isabel van Wijk uitlegden hoe de Associatie de zichtbaarheid in de markt van salarisadministrateurs vergroot. We bespraken hun aanpak voor het bouwen van een community en hun strategieën om de instroom van nieuwe salarisadministrateurs te bevorderen. Benieuwd naar dit verhaal? Lees het hier:
Een jaar geleden hebben jullie het VPS®-examen aangepast. Hier hebben jullie namelijk het onderwerp beroepscommunicatie aan toegevoegd. Kunnen jullie hier iets meer over vertellen?
De rol van salarisadministratie is enorm geëvolueerd. Het is niet langer alleen een administratieve functie; tegenwoordig is het veel meer een adviserende rol geworden. In het werkveld is het belangrijk om inhoudelijk mee te kunnen praten en het management te kunnen adviseren. Natuurlijk blijven de traditionele werkzaamheden van belang als fundament, en het is noodzakelijk om geautomatiseerde processen goed te begrijpen. Maar dankzij automatisering hoeft niet alles handmatig gedaan te worden. Dit bespaart tijd en biedt de mogelijkheid om je te richten op andere waardevolle taken en strategische bijdragen.
Communicatievaardigheden
Communicatie was al een onderdeel van het examen VPS®, maar we hebben het nu als een afzonderlijk examen naar voren gebracht omdat het steeds belangrijker wordt. We raden aan om eerst de inhoudelijke vakken zoals Arbeidsrecht en Loonheffingen te volgen, zodat je daarna de communicatievaardigheden kunt toepassen op basis van deze kennis.
Reactie in video
In ons nieuwe examen richten we ons op de vaardigheden informeren, overtuigen, adviseren en presenteren. Dit gebeurt door middel van filmpjes en geluidsfragmenten. Kandidaten worden geïnformeerd met een scenario in een filmpje of geluidsfragment, waarin ze moeten reageren als in een gesprek met een persoon die een probleem of vraagstuk heeft. De kandidaten dienen in een video hun reactie te geven, waarbij ze de persoon correct moeten informeren, overtuigen of adviseren.
Hoewel het in het begin misschien wennen is om tegen een scherm te praten, blijkt deze methode effectief te zijn. We hebben ook plannen om in de toekomst verder te ontwikkelen met behulp van AI of VR-technologieën, om de interactie nog dynamischer en realistischer te maken. Deze innovaties zijn nog in ontwikkeling, maar ze bieden veelbelovende mogelijkheden voor de toekomst.
Is dit dan ook het grootste verschil tussen een PDL® of VPS®?
Bij het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®) willen we het onderdeel beroepscommunicatie toevoegen. Het belangrijkste verschil tussen PDL® en VPS® is dat VPS® dieper ingaat op de wet- en regelgeving. Bij VPS® werk je intensief met wetboeken en richtlijnen, wat een grondige juridische basis biedt. Daarentegen werk je bij PDL® vooral met het Handboek Loonheffingen, wat een sterke praktische basis biedt. Hoewel PDL® al veel waardevolle kennis en vaardigheden aanreikt, biedt VPS® een diepere theoretische kennis die verder gaat dan de praktische richtlijnen van PDL®.
Zien jullie het behalen van het VPS®-examen als een waardevolle aanvulling?
Absoluut, wij zijn het daar helemaal mee eens. Hoewel je veel waardevolle ervaring opdoet in het werkveld, biedt een diploma een belangrijke aanvulling door die kennis officieel te bevestigen. Het is een manier om je expertise te onderbouwen en versterkt je personal branding. Hiermee kun je niet alleen makkelijker een baan vinden, maar ook beter onderhandelen over je salaris. Bovendien leer je binnen een bedrijf vaak één specifieke werkwijze kennen. Een opleiding geeft je de kans om werkzaamheden vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en je vaardigheden verder te ontwikkelen.
Veranderingen in de markt
Naast de ontwikkeling van beroepscommunicatie, blijven we continu inspelen op veranderingen in de markt. Onlangs hebben we het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®) ook in het Engels beschikbaar gesteld, in antwoord op de groeiende vraag naar internationale certificering. Dit biedt nieuwe kansen, vooral omdat het beroep van salarisadministrateur door het UWV als kansberoep wordt erkend. We hebben al positieve ervaringen opgedaan met het examineren van buitenlandse kandidaten uit India voor de Nederlandse markt.
We blijven ons aanpassen aan ontwikkelingen in de markt om relevant en toegankelijk te blijven voor een breed publiek.
Jullie gaven aan het examen PDL® te willen aanpassen om de nadruk op beroepscommunicatie te vergroten. Kunnen jullie daar meer over vertellen?
Absoluut, we zijn hier volop mee bezig. Het PDL®-examen bestaat uit de onderdelen Arbeidsrecht en Loonheffingen, maar we zien dat communicatie een steeds belangrijker aspect wordt. Daarom willen we het examen Personeel, Organisatie en Communicatie (POC) loskoppelen en uitbreiden. Dan krijg je dus twee aparte examens: één voor Personeel & Organisatie en één voor Communicatie.
Vernieuwd Communicatie-examen
In het vernieuwde Communicatie-examen zullen we gebruik maken van video’s om te beoordelen hoe kandidaten omgaan met actuele praktijkvraagstukken en problemen binnen een organisatie. Dit helpt om de communicatieve vaardigheden van de kandidaten in realistische situaties te testen en te versterken.
Bedankt beide voor het leuke gesprek. Ik ben benieuwd wat de komende jaren voor ontwikkelingen gaat brengen in de examens. Inhoudelijk, maar ook op het gebied van Artificial Intelligence en Virtual Reality. Jullie hebben in ieder geval genoeg mooie ideeën!
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.