• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Heeft werknemer tijdelijk contract onregelmatig opgezegd?

Heeft werknemer tijdelijk contract onregelmatig opgezegd?

Nieuws

Heeft de werknemer zijn tijdelijk arbeidscontract met de werkgever onregelmatig opgezegd en moet hij daarom een vergoeding betalen aan de werkgever?

17 mei 2023 door Salaris Vanmorgen

De werkgever zegt de verlenging van de tijdelijke arbeidsovereenkomst niet schriftelijk aan. De arbeidsovereenkomst is (stilzwijgend) voortgezet na het verstrijken van de bepaalde tijd. Daardoor is deze verlengd op dezelfde voorwaarden en voor dezelfde tijd. Na deze verlenging wordt een nieuwe arbeidsovereenkomst getekend met daarin een voor de werknemer verslechterde opzegbepaling: eenzijdige opzegging door werknemer is niet langer mogelijk.

De werkgever heeft over die verslechtering geen duidelijkheid aan de werknemer verschaft en uit verklaringen of gedragingen van de werknemer blijkt niet dat deze er welbewust mee heeft ingestemd. De oude opzegbepaling is daarom blijven gelden. De op basis daarvan door de werknemer gedane opzegging was regelmatig. De vordering van de werkgever tot betaling van een vergoeding ex artikel 7:677 lid 4 BW wordt op die grond afgewezen.

Wat speelt er in deze zaak?

Deze zaak gaat over de vraag of de werknemer zijn tijdelijk arbeidscontract met de werkgever onregelmatig heeft opgezegd en of hij om die reden een vergoeding (artikel 7:677 lid 4 BW) moet betalen aan de werkgever.

De kantonrechter heeft het verzoek om de werknemer te veroordelen tot betaling van die vergoeding (€ 16.163,41) en de daaraan gekoppelde nevenverzoeken afgewezen.

De bedoeling van het hoger beroep van de werkgever is dat het hof alsnog de gevraagde vergoeding toekent (met de daaraan gekoppelde nevenverzoeken) met dien verstande dat deze beperkt wordt tot € 7.695.

Het hof komt op enigszins andere gronden tot dezelfde conclusie als de kantonrechter: de verzoeken zijn niet toewijsbaar. Het hoger beroep wordt daarom verworpen.

De werkgever heeft vijf bezwaren aangevoerd tegen de beslissing van de kantonrechter.

Aanzegplicht

In artikel 7:668 lid 1 BW is bepaald dat een werkgever de werknemer uiterlijk een maand voor afloop van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd schriftelijk moet informeren over het al dan niet voortzetten van die overeenkomst en, bij voortzetting, over de voorwaarden waaronder hij deze wil voortzetten.

Partijen gaan er vanuit dat de eerste arbeidsovereenkomst afliep op 17 december 2021. De werkgever had de werknemer dus uiterlijk op 16 november 2021 schriftelijk moeten informeren. Niet in geschil is dat de werkgever verzuimd heeft dat te doen.

De kantonrechter heeft aan dat verzuim de conclusie verbonden dat de arbeidsovereenkomst daarom per 17 december 2021 voor dezelfde tijd en op dezelfde voorwaarden is voortgezet. Die conclusie heeft de kantonrechter gebaseerd op artikel 7:668 lid 4 aanhef en sub a BW. Daarin is bepaald:

De arbeidsovereenkomst wordt geacht voor dezelfde tijd, maar ten hoogste voor een jaar, op de vroegere voorwaarden te zijn voortgezet, indien:

a. de arbeidsovereenkomst, bedoeld in lid 1, na het verstrijken van de tijd, bedoeld in artikel 7:667 lid, wordt voortgezet en de werkgever de verplichting, bedoeld in lid 1, onderdeel a of b, niet is nagekomen (…)

Recht op aanzegvergoeding

Volgens de werkgever is het gevolg van dat verzuim niet meer dan dat de werknemer recht kreeg op een aanzegvergoeding zo hij daar binnen de vervaltermijn van artikel 7:686a lid 4 onder e BW aanspraak op had gemaakt, wat hij niet heeft gedaan. Bovendien heeft de werkgever, zo voert hij aan, de werknemer tijdig, zij het slechts mondeling geïnformeerd. Die informatie hield in dat de werkgever wilde verlengen met één jaar op basis van een gewijzigde opzegbepaling, namelijk uitsluitend nog “opzeggen” met wederzijds goedvinden.

Schriftelijk informeren

Indien juist is dat de werkgever de werknemer tijdig mondeling heeft laten weten dat hij wilde verlengen met één jaar op basis van een gewijzigde opzegbepaling geldt dat dit niet voldoende was. De wet bepaalt uitdrukkelijk dat de werkgever de werknemer schriftelijk moet informeren. Die bepaling beoogt de positie van de werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aldus te versterken dat hij door middel van een schriftelijke aanzegging tijdig duidelijkheid verkrijgt over het al dan niet voortzetten van zijn arbeidsovereenkomst en is van dwingend recht.

Voor dezelfde tijd en op dezelfde voorwaarden voortgezet

Als de werkgever de werknemer niet tijdig schriftelijk heeft geïnformeerd, kan de werknemer aanspraak maken op de aanzegvergoeding. Dat is echter niet het enige gevolg van het niet in acht nemen van die aanzegplicht. De kantonrechter heeft terecht gewezen op artikel 7:668 lid 4 aanhef en sub a BW waarin, voor de situatie van schending van de aanzegplicht en feitelijke (stilzwijgende) voortzetting van de arbeidsovereenkomst, is bepaald dat de arbeidsovereenkomst voor dezelfde tijd (met een maximum van een jaar) en op dezelfde voorwaarden wordt voortgezet.

De in dat artikel genoemde situatie deed zich voor: de aanzegplicht was door de werkgever niet in acht genomen en het dienstverband is na 17 december 2021 (stilzwijgend) voortgezet. Het gevolg was dus dat het dienstverband per 17 december 2021 voor dezelfde periode (27 weken) en op basis van dezelfde voorwaarden (opzegging door werknemer met een opzegtermijn van één maand) was voortgezet.

Nadere afspraken over arbeidsvoorwaarden

Anders dan de kantonrechter oordeelt het hof dat het partijen vrij stond vervolgens – dus: na 17 december 2021 – nadere afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden. Dat volgt uit de contractsvrijheid die partijen hebben. Bij het maken van die nadere afspraken hebben zij wel de bepalingen van het arbeidsrecht in acht te nemen, maar dat staat aan het maken daarvan niet in de weg.

Nieuwe (tweede) arbeidsovereenkomst

Toen de arbeidsovereenkomst was voortgezet hebben partijen in januari/februari 2022 met elkaar contact gehad. Dat heeft geleid tot de ondertekening van een nieuwe (de tweede) arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. In de oorspronkelijke overeenkomst stond dat de werknemer de arbeidsovereenkomst kon opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van één maand, in de tweede arbeidsovereenkomst staat dat “opzegging” nog slechts mogelijk is “met inachtneming van wederzijdse goedkeuring”.

Verslechtering arbeidsvoorwaarden

Het door de werknemer gevoerde verweer komt erop neer dat de nieuwe opzegbepaling een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor hem inhield. Hij kon immers niet meer tussentijds opzeggen, bijvoorbeeld omdat de arbeidsomstandigheden hem niet langer bevielen (wat de reden was voor zijn opzegging). de werkgever heeft haar belang bij deze wijziging benadrukt (veel werk in combinatie met een tekort aan werknemers maakte behoud van werknemers tot een wezenlijk bedrijfsbelang), maar niet weersproken dat, vanuit de positie van de werknemer bezien, de gewijzigde opzegbepaling een verslechtering van diens arbeidsvoorwaarden inhield.

Duidelijkheid over inhoud wijziging

De vraag of de wijziging van het opzegbeding is overeengekomen, moet worden beantwoord aan de hand van de algemene regels voor de totstandkoming van een (nadere) overeenkomst, zij het dat, gelet op de aard van de rechtsverhouding tussen werkgever en werknemer, de werkgever slechts erop mag vertrouwen dat een individuele werknemer heeft ingestemd met een wijziging van zijn arbeidsvoorwaarden die voor hem een verslechtering daarvan inhoudt, indien aan de werknemer duidelijkheid over de inhoud van die wijziging is verschaft en op grond van verklaringen of gedragingen van de werknemer mag worden aangenomen dat deze welbewust met die wijziging heeft ingestemd.

Niet gewezen op wijziging opzegbepaling

De werknemer voert aan dat hij, voorafgaand aan de ondertekening van de tweede arbeidsovereenkomst, niet is gewezen op wijziging van de opzegbepaling daarin.

Onvoldoende onderbouwd

De werkgever heeft bij de kantonrechter én in hoger beroep verklaard niet meer te weten of die wijziging door hem bij de ondertekening uitdrukkelijk is benoemd. In het verzoekschrift hoger beroep staat dat deze kwestie wel uitdrukkelijk is besproken direct voorafgaand aan de ondertekening, maar die stelling is onvoldoende onderbouwd in het licht van de verklaringen van (de directeur van) de werkgever zelf. Dat de noodzakelijke duidelijkheid toen, bij die ondertekening, is verschaft kan dan ook geen uitgangspunt bij de verdere beoordeling zijn.

Zonder tussentijdse opzegmogelijkheid

De werkgever heeft gesteld dat hij ruim een maand voor afloop van de eerste arbeidsovereenkomst aan de werknemer heeft laten weten bereid te zijn tot verlenging, maar dan wel zonder tussentijdse opzegmogelijkheid. Hij heeft daarvan ook bewijs aangeboden.

Als waar is wat de werkgever stelt geldt echter dat in november 2021 sprake was van een andere situatie. De eerste arbeidsovereenkomst moest nog verlengd worden (per 17 december 2021), maar dat moment heeft de werkgever geruisloos laten passeren. Per 17 december 2021 was de arbeidsovereenkomst dus voortgezet op dezelfde arbeidsvoorwaarden, inclusief de mogelijkheid van tussentijdse opzegging en ondanks de wens van de werkgever die mogelijkheid te schrappen.

Niet opnieuw ter sprake gebracht

De werkgever heeft niet gesteld dat in februari 2022 de wens om de tussentijdse opzegmogelijkheid te laten vervallen door hem opnieuw ter sprake is gebracht bij de werknemer. Het enkele feit dat de werkgever in november 2021 de wens tot aanpassing van de opzegbepaling had, bezien in combinatie met het gegeven dat hij toch is overgegaan tot voortzetting op de bestaande voorwaarden, is onvoldoende om te kunnen aannemen dat aan de werknemer in februari 2022 voldoende duidelijk was dat de werkgever slechts wilde verlengen indien de mogelijkheid van tussentijdse opzegging zou vervallen. Het bewijsaanbod wordt daarom als niet terzake dienend gepasseerd.

Tekst tweede arbeidsovereenkomst

Dan blijft over de tekst van artikel 12.2 van de tweede arbeidsovereenkomst: de mogelijkheid van tussentijdse opzegging was daarin vervangen door de bepaling dat slechts kon worden opgezegd met wederzijds goedvinden. De directeur van de werkgever heeft ter zitting van het hof aangegeven dat de tekst van artikel 12 lid 2 is aangeleverd door de franchiseorganisatie. Dat verklaart wellicht de niet terzake doende verwijzing naar de proeftijd die in het tweede contract niet voorkomt waarover de werknemer een opmerking heeft gemaakt. Dat de tekst van artikel 12.2 op het hier relevante punt onduidelijk was heeft de werknemer niet aangevoerd.

Zorgvuldige lezing vereist

De bedoeling van dit artikel is dat de overeenkomst nog slechts tussentijds beëindigd kan worden met wederzijds goedvinden, dus niet langer door opzegging door de werknemer. De redactie van de bepaling, waarin de mogelijkheid van opzegging van de overeenkomst voor de einddatum vooropstaat, vereist wel een zorgvuldige lezing van deze bepaling om die bedoeling te begrijpen.

Welbewust met wijziging ingestemd?

De vraag is dan vervolgens of uit een verklaring of gedraging van de werknemer blijkt dat hij welbewust met deze wijziging heeft ingestemd. de werknemer erkent de tweede arbeidsovereenkomst te hebben ondertekend. Dat is een aanwijzing dat hij met de inhoud ervan welbewust instemde. Daar staat echter tegenover dat hij er niet op bedacht hoefde te zijn dat de mogelijkheid van tussentijdse opzegging in het te ondertekenen stuk was vervallen omdat de werkgever hem daarop niet attent had gemaakt.

Alles hetzelfde gebleven?

Daarbij komt dat de werknemer bij de kantonrechter heeft verklaard en in zijn verweerschrift in hoger beroep heeft herhaald dat hij direct voorafgaand aan de ondertekening van de tweede arbeidsovereenkomst aan de werkgever heeft gevraagd of “alles hetzelfde was gebleven” en dat de werkgever daarop bevestigend heeft geantwoord. Die mededeling van de werknemer is niet weersproken door de werkgever.

Ondertekening = niet welbewuste instemming

Deze beide omstandigheden in onderling verband bezien maken dat uit de enkele ondertekening van de tweede arbeidsovereenkomst door de werknemer niet kan worden afgeleid dat hij welbewust instemde met de gewijzigde opzegbepaling. Daaraan doet niet af dat de werknemer, onweersproken, de gelegenheid heeft gekregen van de werkgever om de overeenkomst, voordat hij deze tekende, eerst nog mee naar huis te nemen om daar, met zijn echtgenote, te bestuderen en bespreken. Het geen gebruik maken van die mogelijkheid kan hem niet worden tegengeworpen omdat hij niet bedacht hoefde te zijn op een verslechtering van de opzegbepaling.

Vervallen tussentijdse opzegging niet afgesproken

De conclusie is dat niet is komen vast te staan dat partijen nader zijn overeengekomen om de mogelijkheid van tussentijdse opzegging te laten vervallen. De opzegging door de werknemer van de arbeidsovereenkomst op 25 april 2022 was dan ook rechtsgeldig. Voor toekenning van de door de werkgever verzochte vergoeding bestaat geen reden. De nevenverzoeken stranden daarop ook. Het hoger beroep wordt verworpen.

Uitspraak Hof Arnhem Leeuwarden, 2 mei 2023, ECLI:NL:GHARL:2023:3699

 

Categorie: Nieuws Tags: aanzegging, aanzegvergoeding, arbeidsovereenkomst, einde dienstverband

Tags: aanzegging, aanzegvergoeding, arbeidsovereenkomst, einde dienstverband

Gerelateerde artikelen

5 juni 2023

Recht op 30%-regeling ook bij bijbaan vlak na afronding studie

5 juni 2023

Geen tijdige opzegging contract maar onterecht ontslag op staande voet

2 juni 2023

Ontslag van werknemer via WhatsApp blijkt geen opzegging: recht op loon

1 juni 2023

Werkgever heeft te voortvarend opleiding beëindigd: geen ontslagreden

Hoofdsponsor

Flexibele krachten inzetten tijdens de drukke zomerperiode

Partners

KANS-klachten door beeldschermwerk voorkomen
Deadline-drama: hoe ga jij om met de maandelijkse aanleverdatum?
Vier salarissoftware trends voor 2023

CONTENT MARKETING VOOR DE FINANCIËLE SECTOR Maak je …  

Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Salarisadministrateur: wees alert op salarisfraude
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Verlies je niet in de verschillende WAZO-verlofvormen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023: vragen en antwoorden
  • Minimumloon stijgt per 1 juli 2023 met 3,13 procent
  • Wet toekomst pensioenen aangenomen door Eerste Kamer
  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Jubileumuitkering onbelast: hoe zit het precies?

NIRPA

Opleidingen

06
jun
Optimalisatietraining gebruikers GearSoft (rapportage en data-analyse)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
08
jun
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
08
jun
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
08
jun
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
08
jun
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
12
jun
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
12
jun
Update Arbeidsrecht voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
14
jun
Update Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
16
jun
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
20
jun
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jun
Basiskennis Loonadministratie (BKL®)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Basistraining Boekhouden voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jun
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
29
jun
Online cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
MOCuitgevers
29
jun
Casemanagement (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jun
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
03
jul
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep
05
jul
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
07
jul
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
17
jul
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
20
jul
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
24
jul
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jul
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
28
jul
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
31
aug
Summercourse Aantrekken, binden, boeien en behouden van accountants en adviseurs
MOCuitgevers
14
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
21
sep
Cursus Ontslag van A tot Z
MOCuitgevers
26
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
27
sep
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
03
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
04
okt
Online cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
10
okt
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
11
okt
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
01
nov
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
07
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
08
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
13
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
14
nov
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
20
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers

Vacatures

Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadviseur met HR vaardigheden of junior salarisadviseur
Financeplus
Salarisadministrateur
Flynth
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Medior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
(senior) Loonadviseur
Scab
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
(senior) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Salarisspecialist
Gemeente Coevorden
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Manager Salarisadministratie – Tentoo Amsterdam
Strictly People
Salarisadministrateur
Waterschap de Dommel
Salarisadministrateur
Ruigrok
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Senior Salarisspecialist
Infacto
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Salarisadministrateur – MCB Valkenswaard
Strictly People
HR adviseur (extern)
Scab
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Senior Payroll Officer
Mazars
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV