Vorige week werd er, gelukkig, ontzettend veel tijd besteed aan Internationale Vrouwendag op mijn LinkedIn-tijdlijn. Mensen maakten van deze dag gebruik om waardering uit te spreken naar hun vrouwelijke collega’s, of om de ongelijkheid op de arbeidsmarkt weer eens onder de loep te nemen. Als vrouw, en als feminist, werd ik hier erg enthousiast van.
En hoewel dit soort nationale dagen dus echt waardevol kunnen zijn, blijven er steeds nieuwe dagen bijkomen; de een meer veelzeggend dan de ander. Alleen al in deze maand hebben we namelijk ook: de dag van de cornflakes, Barbie dag, Internationale Dag van de Slaap en Nationale Pannenkoekdag. Misschien slaan we dus een beetje door.
Maar een van de nationale dagen die sinds het coronatijdperk aan onze kalender is toegevoegd vindt op donderdag 16 maart plaats: de Dag van de Thuiswerker. Georganiseerd door Webmastery, een bedrijf dat geheel afhankelijk is van thuiswerkende collega’s. Bedacht om mensen die vanuit huis werken in het zonnetje te zetten.
Ondanks dat veel mensen ontzettend opgelucht zijn dat corona achter ons lijkt te liggen, en (deels) op kantoor werken weer de norm is, zijn er mensen die door een bepaalde thuissituatie, behoefte aan flexibiliteit, fysieke of mentale aandoeningen, of andere persoonlijke redenen niet op locatie kunnen of willen werken.
Salarisadministratie kan vaak volledig remote worden uitgevoerd
Het vak van salarisadministratie kan in veel gevallen eigenlijk volledig remote worden uitgevoerd. Sparren met collega’s, of het beantwoorden van vragen van je klanten of medewerkers, kan ook telefonisch of via Teams, en met een goede thuiswerkplek kun je ook erg efficiënt de verloningen verwerken.
Natuurlijk staat hier los van dat veel mensen het ontzettend fijn vinden op kantoor te werken, en dat is natuurlijk prima. Voordelen als contact met collega’s, de verbinding, en ook de sociale voordelen zijn groot.
In deze periode van immense schaarste is de mogelijkheid om op afstand of vanuit huis te werken een belangrijke overweging die bedrijven in mijn ogen moéten maken. Wanneer de nood hoog is bij het vinden van een nieuwe salarisadministrateur, hoe belangrijk is het dan dat deze collega elke dag of zelfs elke week op kantoor is? Zeker als de kwaliteit en accuratesse blijven gewaarborgd.
Tijdens corona hebben we geleerd dat je thuis net zo hard, of misschien zelfs harder kunt werken. Dus als iemand hier nog steeds de voorkeur aan geeft, is het dan niet tijd om dit taboe los te laten? Sterker nog: je vergroot je kansen als werkgever enorm, omdat je nieuwe medewerkers ineens vanuit alle hoeken in Nederland, of breder gedacht, zelfs alle uithoeken van deze wereld, kan komen.
Ik ben ook benieuwd naar verhalen van salarisadministrateurs die hiervan de grote voordelen hebben ontdekt en dus (bijna) volledig vanuit huis of elders werken. Denk jij als salarisadministrateur dat de salarisadministratie hiervoor inderdaad zo geschikt is als ik hierboven schets? En is het dus tijd dat werkgevers de behoefte om die salarisadministrateur naar kantoor te laten komen nu eindelijk voor eens en altijd loslaten?
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.