• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Minister wil eind maart duidelijkheid voor thuiswerkende grensarbeider

Minister wil eind maart duidelijkheid voor thuiswerkende grensarbeider

Nieuws

Wie over de grens werkt, moet twee dagen per week (40%) thuis kunnen werken zonder dat dit gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de sociale zekerheid.

21 februari 2023 door Salaris Vanmorgen

Het kabinet probeert daar afspraken over te maken met andere EU-landen, aldus minister Van Gennip van Sociale Zaken. Zij hoopt daar eind maart meer over te kunnen zeggen.

In het Commissiedebat: Grenseffecten van fiscale regelingen, accijnzen en btw van 15 februari 2023 zei minister Van Gennip het volgende:

“De huidige situatie is er een van enige onzekerheid. Op dit moment is er de beroemde verordening 883, waarin staat dat als je meer dan 25% van de arbeidstijd thuiswerkt, je als werknemer niet meer in de werkstaat, maar in de woonstaat sociaal verzekerd bent. Dit betekent dat dit bij thuiswerken al snel omslaat. Ik ben ontzettend blij dat we een terugkeer naar de oude regels tot nu toe hebben kunnen voorkomen, maar meer nog dat we met elkaar in Europa aan het uitwerken zijn in een ad-hocwerkgroep hoe we dit voor de toekomst willen regelen.

Thuiswerken grenswerkers vereenvoudigen

Ik heb in de Kamerbrief van 8 juli 2022, dus inmiddels driekwart jaar geleden, onze inzet uiteengezet om het thuiswerken voor grenswerkers te vergemakkelijken. Daar zit een aspect in van sociale zekerheid en een aspect van fiscaliteit. Laat ik even beginnen met waar we staan vandaag sinds 8 juli, want er is nogal veel gebeurd.

België is nu de leider geworden van het ad-hocgroepje dat aan het uitwerken is hoe dat er voor de toekomst uit moet zien. In de tussentijd is de tijdelijke maatregel twee keer verlengd, eerst tot 1 januari en nu tot 1 juli.

Verordening 883

Uiteindelijk moet je waarschijnlijk in verordening 883 gaan landen, maar dat kost inderdaad jaren, nog afgezien van het feit dat er met verordening 883 niet zo veel vooruitgang wordt geboekt. Al sinds 2016 wordt geprobeerd om die te veranderen, maar er zijn onderdelen waar Nederland tegen is en er zijn onderdelen waar andere landen tegen zijn. Dat is dus niet de oplossing die hier op 1 juli voor gaat zorgen.

Multilaterale overeenkomst

Er moet dus een tijdelijke oplossing komen. Vandaar die ad-hocgroep. De inzet daarvan is om tot een multilaterale overeenkomst te komen: geen patchwork van allemaal bilaterale overeenkomsten, maar echt een multilaterale overeenkomst.

Er zijn drie landen waarmee we het sowieso gelijk zouden willen zien: Duitsland, België en Luxemburg.

Eind maart duidelijkheid

Die gesprekken zijn heel ver. Wij verwachten dat eind maart duidelijk wordt of het lukt en, zo ja, hoe. Dat zal ik uw Kamer natuurlijk laten weten. Ik kan u wel alvast vertellen dat de contouren daarvan erg lijken op de afspraak die al tussen Duitsland en Oostenrijk is gemaakt en dat is natuurlijk niet per ongeluk. Tot 1 juli kunnen wij dus gewoon verder met waar we staan qua sociale zaken.

De uitkomst kan zijn dat er 1 juli multilaterale afspraken gemaakt kunnen worden. Dan kan de afspraak zijn dat er eerst nog een implementatietermijn is en noem maar op.

De inzet van Nederland, maar ook van België, Duitsland en Oostenrijk op dit dossier is belangrijk. Dat zijn echt de spelers die dit samen voor elkaar proberen te krijgen. Ik zei al dat we hopen eind maart tot afspraken te komen, en dan hoort u dat. Dat betekent dus dat we nu geen bilaterale afspraken hebben met Duitsland en België.

Twee dagen thuiswerken

Dan naar de inhoud van wat je wilt. Welk percentage zou je mogen thuiswerken, als het kan en mag van de werkgever? Want alles moet natuurlijk in goed overleg. Mijn inzet zou eigenlijk boven de 40% zijn. Waarom? Omdat veel mensen vier dagen werken en die gun je ook dat ze twee dagen thuis kunnen werken, maar dan zit je dus op 50%. Als je heel veel hoger gaat, zullen de werkgevers dat denk ik niet zo prettig vinden. Dan is twee dagen thuiswerken dus een beetje de norm. We zijn nog aan het zoeken wat die norm precies moet zijn. Vandaar dat ik me nog niet helemaal wil vastpinnen op 40%, omdat daar een nadeel aan zit voor de mensen die vier dagen werken. Maar dit is wel een beetje het model: twee dagen kunnen thuiswerken in een vier- of vijfdaagse werkweek.

Tussenoplossing

Op welke termijn acht ik het realistisch dat de Europese verordening wordt aangepast? (…) Ik zei het net al even: dat kan echt nog jaren duren. Vandaar dat we nu een tussenoplossing hebben, met die multilaterale overeenkomst die hopelijk eind maart tot wasdom komt.

Voor de verlenging van de transitieperiode geldt eigenlijk hetzelfde als bij de bilaterale overeenkomsten. Op het moment dat we daarover gaan spreken, halen we de druk om tot multilaterale afspraken te komen weg.

Discoördinatie

Waar mogelijk zetten wij ons er natuurlijk voor in om discoördinatie, zoals dat dan heet, te voorkomen of te verkleinen. Dat is onderwerp van gesprek, zowel binnen de sociale zekerheid als binnen de fiscaliteit. Het zijn wel echt twee verschillende rechtsgebieden met verschillende uitgangspunten. Dus je kunt het niet altijd verenigen. Of je nou in een grensgebied werkt of niet, dat geldt ook voor mensen die gewoon hier in Den Haag werken. Alleen als je twee rechtsgebieden volledig op elkaar kunt afstemmen, kun je die discoördinatie volledig voorkomen. Dat is op dit moment niet haalbaar. Ik merk ook in contacten met andere landen dat het oplossen van discoördinatie daar minder prioriteit heeft dan hier in Nederland. Mijn inzet is er in ieder geval nu op gericht om ervoor te zorgen dat die grenswerkers ook gewoon twee dagen per week thuis kunnen werken.”

Fiscaliteit

Staatssecretaris Van Rij van Financiën zei hier het volgende over:

“Ik ga het hebben over de grenswerkers. Laten we beginnen met vast te stellen dat door COVID-19 het gedeeltelijk thuiswerken is ingeburgerd. Ik denk dat dat het uitgangspunt moet zijn. Daar is internationaal ook geen verschil van mening over. Alleen, er wordt verschillend gedacht over de weg daarnaartoe, over het regelen daarvan.

Geen verordening

Je kunt het via de OESO regelen. Daar zitten we als Nederland uiteraard bovenop. Maar dat is vaak een lange weg. Betekent het dan dat dat de enige weg is? Nee. Hoe kun je het verder regelen? Als het om de fiscaliteit gaat — dat is echt het verschil met de sociale zekerheid — hebben wij geen verordening. Als het gaat om het recht om direct belastingen te heffen, dan behoort dat echt tot de bevoegdheid van de lidstaten zelf. Dat is op zichzelf een onderwerp dat in de EU besproken kan worden. Maar anders dan wat de minister aangaf bij de sociale zekerheid, hebben we niet de voorgeschiedenis van een verordening. Dat is wellicht een iets minder lange weg dan de OESO, of net zo’n lange weg.

België

Doen we dan helemaal niks? Nee, natuurlijk doen we wat. Het moet in de eerste plaats bilateraal. Vorig jaar zijn we gesprekken gestart met België. We hebben er al drie keer over gesproken

Inzet 40%

Wij hebben als inzet diezelfde 40%. Of het dan definitief 40% wordt, weten we niet, maar dat zou een heel goede norm zijn. Dan is het vervolgens aan werkgevers of ze daar wel of niet gebruik van maken. Op dit moment zijn de problemen fiscaal gewoon te groot, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Ik heb hier wat cijfervoorbeelden. Dan zie je het volgende. Ook als je naar 40% thuiswerken gaat als je een inwoner bent van België en een werkgever hebt in Nederland, dan leidt dat er gewoon toe dat je netto €1.500 meer overhoudt als we dat goed regelen. De werkgever gaat daarentegen meer betalen. Dat heeft weer met de premies te maken.

Samenhang beter voor praktijk

De minister heeft al terecht uitgelegd dat het verschillende rechtsgebieden blijven. De sociale zekerheid is verder in EU-verband. Desalniettemin zou een samenhang veel beter zijn voor de praktijk, zowel vanuit de sociale zekerheid als vanuit de fiscaliteit. Voor wie? Er is dan duidelijkheid voor een werknemer over wat die uiteindelijk netto overhoudt en aan administratieve verplichtingen kwijt is. Hetzelfde geldt voor de werkgever. Daar speelt nog een heel specifiek punt dat wij met België proactief hebben aangekaart.

Vaste inrichting

Sommige werkgevers zijn bevreesd dat in geval van een x-percentage thuiswerk misschien gesteld kan worden dat — in het voorbeeld België-Nederland dat ik net gaf, waarin de werkgever in Nederland zit — die werkgever dan een vaste inrichting zou hebben in België. Dat moeten we al helemaal niet hebben, anders gaan we het extra compliceren. Hetzelfde doet zich overigens ook voor met Duitsland. Wij proberen dus met de Belgen a. om op dat punt van de vaste inrichting snel duidelijkheid te krijgen, en b. de Belgen ook te bewegen om een afspraak en een regeling te maken. Dat kan in een belastingverdrag bij aanvullend protocol.

Duitsland

Dan de Duitsers. As we speak zijn we daar ambtelijk mee in gesprek, dus ook de Duitsers zien dat. De Duitsers hebben natuurlijk met tien landen een grens, dus alles wat ze met ons zouden afspreken op het gebied van de fiscaliteit, werkt meteen door naar die andere negen landen.

Overeenstemming bij sociale zekerheid

De minister van Sociale Zaken heeft de strategie net uitgelegd. Als op het gebied van de sociale zekerheid — daarom is die rapportage van de minister in maart zo belangrijk — er multilateraal enige overeenstemming is, als dus een groepje landen het daarmee eens is, zonder dat dat geldt voor alle landen binnen de EU, dan kan dat helpen in het fiscale proces. We zitten daar dus echt bovenop.

Informatie over grensoverschrijdend werken

Het is zeer ingewikkeld en dat betekent ook dat de Belastingdienst goede informatie moet verstrekken, zowel aan werkgevers als aan werknemers. Dit gebeurt via grensinfopunten en het Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen van de Belastingdienst. Die bieden inzicht in de regels. Maar ik ga toch nog eens kijken of we dat niet moeten intensiveren, want ook tijdens het bezoek dat ik van de week aan Limburg bracht, bleek dat er toch nog veel onduidelijkheid over is. Ik denk dus dat we dat nog wat krachtiger moeten neerzetten.”

Commissiedebat: Grenseffecten van fiscale regelingen, accijnzen en btw

Geen gevolgen voor sociale zekerheid tot 1 juli 2023 bij thuiswerken in EU

Thuiswerkende grensarbeiders: Kamerbrief over voortgang en vervolgstappen

 


Kom naar de cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken op 13 maart 2023 (middag) met docent Hans Tabak.

Categorie: Nieuws Tags: grensarbeiders, grensoverschrijdend werken, hybride werken, sociale zekerheid, thuiswerk

Tags: grensarbeiders, grensoverschrijdend werken, hybride werken, sociale zekerheid, thuiswerk

Gerelateerde artikelen

23 maart 2023

Wijzigingen in Arbowetgeving: de belangrijke veranderingen op een rij

22 maart 2023

Thuiswerken blijft populair, werkgever ziet werknemers liefst op werkvloer

15 maart 2023

Leve de thuiswerker!

8 maart 2023

Werknemer fietst steeds vaker naar het werk

Hoofdsponsor

Optimaal gebruikmaken van de vrije ruimte doe je zo

Partners

Ontwikkelingen binnen de salarisadministratie: een uitdaging van alle tijden
Medewerkers helpen bij stoppen met roken: wat kan de werkgever doen?
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Werkgever moet flink betalen voor ernstige privacyschending werknemer
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Aanvullend geboorteverlof en werknemer uit dienst of ziek: hoe zit dat?
  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Persoonsgegevens werknemers, personeelsdossier en regels AVG
  • Jubileumuitkering onbelast: hoe zit het precies?
  • Ook recht op arbeidskorting bij WGA-uitkering ontvangen via UWV

NIRPA

Opleidingen

30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
31
mrt
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
03
apr
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
03
apr
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
03
apr
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
06
apr
Basiskennis Loonadministratie (BKL®)
Markus Verbeek Praehep
10
apr
Basistraining Boekhouden voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
12
apr
Casemanagement (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
apr
Optimalisatietraining gebruikers GearSoft (rapportage en data-analyse)
MOCuitgevers
14
apr
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
18
apr
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
21
apr
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
24
apr
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
26
apr
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
01
mei
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
08
mei
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
15
mei
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Ontslag van A tot Z
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
23
mei
Introductie in Power BI voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
01
jun
Cursus Dossieropbouw bij disfunctioneren en alles over de zieke werknemer
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
08
jun
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
jun
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
jun
Cursus Wijzigingen arbeidsvoorwaarden en bijzondere bedingen
MOCuitgevers
29
jun
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
29
jun
Online cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
MOCuitgevers
14
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
27
sep
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
03
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
okt
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
11
okt
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Salarisadministrateur – Wortell Lijnden (Amsterdam)
Strictly People
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur – Koskamp Den Ham
Strictly People
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Senior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Salarisadviseur met HR vaardigheden of junior salarisadviseur
Financeplus
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Salarisadministrateur – DNHK Den Haag
Strictly People
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Medior Salarisspecialist
Infacto
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur
Flynth
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur
Ruigrok
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur
Flynth
Payroll Professional
CROP
Salarisspecialist
Gemeente Coevorden
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
(senior) Loonadministrateur
Scab
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
HR adviseur (extern)
Scab
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Senior Payroll Officer
Mazars
(senior) Loonadviseur
Scab

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV