• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Tijdelijke urenuitbreiding leidt niet tot tweede arbeidsovereenkomst

Tijdelijke urenuitbreiding leidt niet tot tweede arbeidsovereenkomst

Nieuws

Uitbreiding op een bestaande arbeidsovereenkomst is niet altijd een tweede arbeidsovereenkomst. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep.

7 april 2021 door Salaris Vanmorgen

Een ZW-uitkering wordt geweigerd omdat bij een tijdelijke uitbreiding van uren bij een dienstverband voor onbepaalde tijd geen recht op ziekengeld ontstaat als de uitbreiding van uren tijdens ziekte eindigt.

Het gaat hier niet om twee naast elkaar bestaande dienstbetrekkingen bij een en dezelfde werkgever, maar om tijdelijke vervanging van een collega.

Wat is de situatie?

De werknemer is op 15 augustus 2012 voor 14,4 uur per week in dienst getreden bij de werkgever (een stichting) voor bepaalde tijd als assistent-begeleider. Deze arbeidsovereenkomst is daarna omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Vanaf 15 april 2016 heeft de werknemer in verband met het gedeeltelijk vervangen van een collega tijdens haar zwangerschaps- en bevallingsverlof extra werkzaamheden bij werkgeefster verricht. Dit is schriftelijk vastgelegd in een document met het opschrift ‘wijzigingsformulier’. In het wijzigingsformulier staat dat het deeltijdpercentage tijdelijk wordt gewijzigd van 40 procent naar 69,44 procent tot en met 14 september 2016.

Ziekmelding

De werknemer heeft zich op 30 augustus 2016 bij werkgeefster ziekgemeld. Vervolgens is betrokkene ziekgemeld bij UWV per 5 oktober 2016. De werkgever heeft op een formulier ‘Aanvullende informatie bij aanvraag Ziektewet-uitkering, bij einde dienstverband’ vermeld dat betrokkene geen arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd had, betrokkene in dienst blijft en zij geen melding van ziek uit dienst bij UWV heeft doorgegeven.

ZW-uitkering geweigerd

Bij besluit van 14 november 2016 heeft UWV geweigerd om aan betrokkene ziekengeld op grond van de Ziektewet (ZW) toe te kennen. UWV heeft aan dat besluit ten grondslag gelegd dat bij een tijdelijke uitbreiding van uren bij een dienstverband voor onbepaalde tijd geen recht op ziekengeld ontstaat als de uitbreiding van uren tijdens ziekte eindigt. Dan is geen sprake van beëindiging van een dienstbetrekking.

Geen afzonderlijk gesloten arbeidsovereenkomst

Bij besluit van 19 januari 2017 heeft UWV het bezwaar van betrokkene tegen dit besluit ongegrond verklaard. UWV heeft hieraan  ten grondslag gelegd dat van een afzonderlijk gesloten schriftelijke arbeidsovereenkomst geen sprake is. Het gaat om een tijdelijke wijziging van de bestaande arbeidsovereenkomst.

Wat oordeelt de rechtbank?

De rechtbank heeft het beroep van betrokkene tegen het bestreden besluit gegrond verklaard, dat besluit vernietigd en UWV opdracht gegeven om een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen met inachtneming van haar uitspraak.

Tweede dienstverband voor bepaalde tijd

De rechtbank heeft, onder verwijzing naar de uitspraak van 18 augustus 2016,  ECLI:NL:CRVB:2016:3109, overwogen dat in het geval van betrokkene voldoende aanknopingspunten zijn om bij de beoordeling van het recht op ziekengeld op grond van de ZW het bestaan van een tweede dienstverband voor bepaalde tijd aan te nemen.

Ten onrechte geen ziekengeld

In het wijzigingsformulier, dat tot stand is gekomen naast de bestaande arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, is de specifieke reden opgenomen waarom de urenuitbreiding is overeengekomen en er staan bepalingen over de arbeidsomvang en de maximumduur van de urenuitbreiding in. Daarmee onderscheidt de situatie van betrokkene zich niet van die in de uitspraak van 18 augustus 2016. De rechtbank heeft geoordeeld dat UWV aan betrokkene ten onrechte geen ziekengeld heeft toegekend.

UWV: geen tweede arbeidsovereenkomst

UWV heeft in hoger beroep aangevoerd dat de rechtbank ten onrechte niet tot de conclusie is gekomen dat de werkgeefster en betrokkene de al bestaande arbeidsovereenkomst hebben gewijzigd, en daarmee ten onrechte van recht op ziekengeld is uitgegaan. Volgens UWV maakt de tijdelijke urenuitbreiding niet dat sprake is van een tweede arbeidsovereenkomst.

Tijdelijke uitbreiding in aparte arbeidsovereenkomst

UWV leest de door de rechtbank aangehaalde uitspraak van de Raad zo dat uitgegaan moet worden van het bestaan van een tweede dienstbetrekking als partijen – ervan uitgaande dat de toepasselijke cao dat niet verbiedt – een tijdelijke uitbreiding van uren in een aparte arbeidsovereenkomst hebben vastgelegd, evenals de maximumduur, de arbeidsomvang en de redenen waarom deze afzonderlijke arbeidsovereenkomst is aangegaan. Dit geldt dan ook als dezelfde werkzaamheden worden verricht en de arbeidsvoorwaarden hetzelfde zijn.

Wezenlijk verschil inhoud werkzaamheden

Als geen sprake is van twee afzonderlijke arbeidsovereenkomsten, kan alleen sprake zijn van twee te onderscheiden dienstverbanden als inhoud van de werkzaamheden in de extra uren wezenlijk verschilt van het werk binnen de contractueel vastgelegde arbeidsduur en er verschillende arbeidsvoorwaarden gelden. Alleen een (tijdelijke) urenuitbreiding leidt dan niet tot een tweede dienstbetrekking.

Deels dezelfde werkzaamheden

Betrokkene heeft verzocht de aangevallen uitspraak te bevestigen. Hij heeft gesteld dat de urenuitbreiding betrekking had op werkzaamheden als begeleider, terwijl hij voor onbepaalde tijd werkzaam was als assistent-begeleider. Dat zijn deels dezelfde werkzaamheden, maar er zijn ook afwijkingen. Volgens betrokkene is wel sprake van een tweede arbeidsovereenkomst.

Wat oordeelt de Centrale Raad?

De Centrale Raad komt tot de volgende beoordeling.

Op grond van de Ziektewet (ZW) wordt aan de verzekerde van wie de dienstbetrekking binnen 104 weken eindigt, ziekengeld uitgekeerd vanaf de eerste dag van ongeschiktheid tot werken nadat de dienstbetrekking is geëindigd.

26 kalenderweken

In de Werkloosheidswet (WW) is bepaald dat voor de werknemer recht op uitkering ontstaat indien hij in 36 kalenderweken onmiddellijk voorafgaand aan de eerste dag van werkloosheid, in ten minste 26 kalenderweken ten minste één arbeidsuur per kalenderweek heeft.

In de WW is verder bepaald dat voor de vaststelling van het aantal van 26 kalenderweken, arbeidsuren in een kalenderweek slechts in aanmerking worden genomen, voor zover deze betrekking hebben op de dienstbetrekking waaruit de werknemer werkloos is geworden en op een of meer dienstbetrekkingen waarvoor eerstgenoemde dienstbetrekking in de plaats is gekomen, en voor zover deze niet al eerder hebben geleid tot het ontstaan van een recht op uitkering op grond van de WW of op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).

Uitleg begrip dienstbetrekking

UWV heeft ter zitting van de Raad benadrukt dat de uitleg van het begrip dienstbetrekking dus van belang is voor de toepassing van zowel de ZW als de WW.

Indien een tijdelijke uitbreiding van het aantal gewerkte uren, zoals in dit geval bij vervanging van een collega wegens zwangerschap, plaatsvindt in een afzonderlijk dienstverband, zal dat pas tot een recht op werkloosheidsuitkering kunnen leiden als deze vervanging tenminste 26 weken heeft geduurd.

Vinden deze werkzaamheden plaats binnen het al bestaande dienstverband, dan tellen alle in dat dienstverband gewerkte kalenderweken mee voor het voldoen aan de referte-eis. UWV ziet geen mogelijkheid het begrip dienstbetrekking in artikel 17a, tweede lid, van de WW anders toe te passen dan het begrip dienstbetrekking in artikel 29, tweede lid, derde volzin en onder c, van de ZW.

De door de rechtbank gegeven uitleg aan de uitspraak van de Raad van 18 augustus 2016 leidt volgens UWV dan ook per saldo tot een voor de werknemers nadelige (uitkerings)situatie, omdat het vaker voorkomt dat werknemers werkloos worden na het beëindigen van extra (vervangende) werkzaamheden, dan dat zij deze werkzaamheden beëindigen terwijl zij ziek zijn.

Geen grond voor splitsing

De Raad heeft in de uitspraken van 18 februari 2003, ECLI:NL:CRVB:2003:AF5806, en 18 januari 2012, ECLI:NL:CRVB:2012:BV1234, overwogen dat er geen grond is om een splitsing in twee dienstbetrekkingen tussen dezelfde werknemer en werkgever te maken als de werkzaamheden in de extra uren niet wezenlijk verschillen van het werk binnen de contractueel vastgelegde uren, en er ook overigens geen verschillende arbeidsvoorwaarden gelden. In zijn uitspraak van 18 augustus 2016 is de Raad tot een ander oordeel gekomen.

Te onderscheiden dienstbetrekkingen

Uit de uitspraak van 18 augustus 2016 vloeit voort dat als partijen via afzonderlijke arbeidsovereenkomsten duidelijk kenbaar hebben gemaakt dat zij aan te onderscheiden delen van hun arbeidsverhouding afzonderlijke, en in die arbeidsovereenkomsten uiteengezette, rechtsgevolgen hebben willen verbinden, moet worden gesproken van te onderscheiden dienstbetrekkingen, ook als de werkzaamheden in beide dienstverbanden niet van elkaar verschillen.

De Raad onderschrijft het door UWV gehanteerde uitgangspunt dat er buiten de specifieke situatie zoals omschreven in de genoemde uitspraak, niet van twee naast elkaar bestaande dienstbetrekkingen bij één en dezelfde werkgever moet worden uitgegaan als geen sprake is van wezenlijke verschillen in de afgesproken arbeid en er geen verschillende arbeidsvoorwaarden gelden.

Tijdelijke wijziging in bestaande overeenkomst

UWV kan verder worden gevolgd in zijn standpunt dat in het geval van betrokkene voor de extra uren die hij heeft gewerkt ter vervanging van zijn collega, niet kan worden gesproken van een afzonderlijke arbeidsovereenkomst, maar moet worden uitgegaan van een tijdelijke wijziging in de bestaande overeenkomst.

Betrokkene en werkgeefster hebben er geen blijk van gegeven dat zij aan te onderscheiden delen van hun arbeidsverhouding afzonderlijke rechtsgevolgen hebben willen verbinden. De titel van het  wijzigingsformulier en de inhoud ervan wijzen daarbij op een wijziging van de bestaande overeenkomst.

In het formulier is bovenaan vermeld: “betreft wijziging nr. 6 op de arbeidsovereenkomst d.d. 15 augustus 2012”. De arbeidsduur wordt tijdelijk gewijzigd in gemiddeld 108,67 uren per maand en het deeltijdpercentage van 40 procent wordt tijdelijk gewijzigd in 69,44 procent.

Ook is vermeld dat wanneer betrokkene binnen vier weken deze kopie niet ondertekent, de werkgever ervan uitgaat dat betrokkene stilzwijgend akkoord gaat met deze wijziging op zijn arbeidsovereenkomst.

Geen beëindiging dienstbetrekking

Daarmee is geen sprake van een situatie, vergelijkbaar met die in de uitspraak van 18 augustus 2016. De rechtbank heeft aan die uitspraak een te ruime uitleg gegeven.

Van als wezenlijk te beschouwen verschillen in arbeid of verschillende arbeidsvoorwaarden is in dit geval, ook volgens het wijzigingsformulier, evenmin sprake. Daarmee is geen sprake van een beëindiging van een dienstbetrekking, zodat UWV terecht heeft vastgesteld dat betrokkene geen recht heeft op ziekengeld op grond van de ZW.

Hieruit volgt dat het hoger beroep van UWV slaagt, zodat de aangevallen uitspraak moet worden vernietigd.

Uitspraak Centrale Raad van Beroep, 11 maart 2021, ECLI:NL:CRVB:2021:550

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsovereenkomst, einde dienstverband, Ziektewet (ZW)

Tags: arbeidsovereenkomst, einde dienstverband, Ziektewet (ZW)

Gerelateerde artikelen

2 februari 2023

Schriftelijk akkoord vaststellingsovereenkomst mag per mail of whatsapp

2 februari 2023

Geen recht op aanvullende bonus – niet voldaan aan voorwaarden

1 februari 2023

Hogere uitkeringslasten door forse stijging minimumloon

30 januari 2023

Loondoorbetaling zieke AOW-werknemer naar 6 weken vanaf 1 juli 2023

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Ben jij een junior of senior salarisadministrateur?
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Bezwaar en beroep instellen tegen NOW kan lonen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Ben jij een junior of senior salarisadministrateur?
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Bezwaar en beroep instellen tegen NOW kan lonen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen

NIRPA

Opleidingen

06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Ontslag van A tot Z
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
jun
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Payroll Professional
CROP
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
HR adviseur (extern)
Scab
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Senior Salarisspecialist
Infacto
Medior Salarisspecialist
Infacto
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
(senior) Loonadviseur
Scab
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Salarisadministrateur
Flynth
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Salarisadministrateur
Ruigrok
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salaris/HR adviseur
Bentecera
(senior) Loonadministrateur
Scab
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Salarisadministrateur
Flynth

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV