• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Wet werken waar je wilt: gevolgen voor werkgevers en werknemers

Wet werken waar je wilt: gevolgen voor werkgevers en werknemers

Nieuws

Het wetsvoorstel Werken waar je wilt is op 27 januari 2021 bij de Tweede Kamer ingediend. Hoe zit het met de gevolgen voor werkgevers en werknemers?

23 maart 2021 door Salaris Vanmorgen

Hoe dient de werknemer het verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats in, wat zijn de financiële effecten en in hoeverre is dit wetsvoorstel eigenlijk noodzakelijk?

Balans werklocatie en thuiswerk

Het initiatiefwetsvoorstel is bedoeld om ervoor te zorgen dat werknemers meer vrijheid krijgen in hoe zij de balans tussen het werken op werklocatie en het werken thuis willen organiseren. De wijziging in de Wet flexibel werken (Wfw) maakt het mogelijk dat een verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats op dezelfde manier wordt behandeld als een verzoek om aanpassing van de werktijd of arbeidsduur.

De initiatiefnemers hebben ervoor gekozen om de arbeidsplaatskeuze in dit wetsvoorstel te beperken tot het werken op een werklocatie van waaruit gebruikelijk werkzaamheden worden verricht voor de werkgever, zoals een ander filiaal van dezelfde onderneming, of het adres waar de werknemer woont mits deze in het grondgebied ligt van de Europese Unie.

Zwaarwegend belang

Het doel van deze wet is om de werknemer meer rechten te geven ten aanzien van de keuze van de arbeidsplaats. De werkgever moet afwijzing van het verzoek van de werknemer motiveren. Afwijzen kan alleen als sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Dit gaat over de dagen die de werknemer thuis mag werken, maar ook over de dagen die de werknemer op werklocatie mag werken. Ofwel: dit initiatiefvoorstel ziet zowel op het recht op thuiswerken als ook op het recht op werken op werklocatie.

Het wetsvoorstel geldt voor werknemers en werkgevers in organisaties waarin tien of meer werknemers werken.

Schriftelijk verzoek

Het verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats van de werknemer is in grote mate vormvrij. De werknemer moet de aanvraag schriftelijk indienen en daarin geeft hij in ieder geval aan op welk moment het verzoek in zou moeten gaan. Het verzoek moet ten minste twee maanden vóór de beoogde ingangsdatum zijn ingediend. Verder kan de werknemer er zelf voor kiezen dit bijvoorbeeld per brief of per e-mail te laten weten en heeft hij geen plicht tot motivering.

De werkgever moet een maand voor de gewenste ingangsdatum schriftelijk reageren. Ook die reactie is vormvrij. De werkgever is verder verplicht om hierover met de werknemer in overleg te treden.

Afwijken van wet

Afwijken van de wet kan als een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van toepassing is waarin een relevante bepaling over de arbeidsplaats is opgenomen. Daarmee is het een bepaling van driekwart dwingend recht.

Is geen cao van toepassing (of de cao op dit gebied bevat geen relevante bepaling) kan de werkgever met schriftelijke overeenstemming van de ondernemingsraad (of personeelsvertegenwoordiging) afwijken voor een periode van maximaal 5 jaar.

Impact werknemer

Het welzijn van de werknemer kan verbeteren door (meer) thuis te werken. Het ziekteverzuim daalt door thuiswerken. Daarnaast bespaart de werknemer veel tijd door niet (elke dag) te hoeven reizen naar de werklocatie. Ook biedt de mogelijkheid tot thuiswerken meer flexibiliteit en vrijheid voor de werknemer. Daarnaast heeft thuiswerken een positief effect op het werk van de werknemer: veel werknemer zijn thuis productiever.

Er zijn echter ook wat kanttekeningen te plaatsen. Ongeveer 60 tot 75 procent van de werknemers heeft goede thuiswerkfaciliteiten. Het niet hebben van goede thuiswerkfaciliteiten is niet alleen afhankelijk van hetgeen de werkgever aanbiedt, maar ook afhankelijk van de privésituatie van de werknemer, bijvoorbeeld voor studenten of bij grote gezinnen. Om die reden is het ook goed voor te stellen dat een werknemer juist een beroep wil doen op het recht om (deels) op werklocatie te werken.

Ook blijkt uit onderzoek dat de sociale interactie met collega’s het meest wordt gemist en dat werkgevers het behoud van de sociale cohesie als grootste uitdaging ervaren. Ook hieruit spreekt dat het belangrijk blijft een balans te zoeken tussen thuiswerken en werken op werklocatie.

Impact werkgever

Vooral thuiswerkers met een goede thuiswerkplek en ondersteuning lijken zich productiever te voelen thuis. Uit een onderzoek van PwC naar de gevolgen op de lange termijn blijkt daarentegen dat (te veel) thuiswerken kan leiden tot productiviteitsverlies vanwege ‘zachte’ effecten die moeilijker meetbaar zijn. Bij meer thuiswerken is bijvoorbeeld sprake van minder samenwerking en dit kan leiden tot minder innovatiekracht.

Meer thuiswerken leidt op termijn tot extra kosten werkgever

Goede sociale cohesie is zowel in het belang van de werknemer als van de werkgever.

Wanneer een juiste balans wordt gevonden tussen thuiswerken en werken op werklocatie, zoals dit initiatiefvoorstel beoogt, zullen de negatieve effecten (zoals de afname van sociale cohesie) naar verwachting minder sterk zijn.

Financiële effecten

Het recht op kiezen van de arbeidsplaats heeft volgens de initiatiefnemers gemiddeld genomen naar verwachting beperkte financiële effecten voor de werkgever, zo is te lezen in de (gewijzigde) memorie van toelichting bij het wetsvoorstel. Veel werkgevers voorzien nu al in een thuiswerkplek voor werknemers.

De werkgever moet zorgen voor de inrichting van een thuiswerkplek conform de  Arbeidsomstandighedenwet, maar deze kosten worden naar verwachting gemiddeld genomen gecompenseerd door de verminderde reiskostenvergoeding.

Er zijn ook werkgevers waarvan de werknemers geen reiskostenvergoeding ontvangen. Voor deze werkgevers kunnen de kosten van het inrichten van een thuiswerkplek de opbrengsten van de daling van reiskostenvergoedingen overstijgen. Op langere termijn kunnen echter ook deze werkgevers een kostenbesparing ervaren, omdat op lange termijn ook minder kantoorruimte nodig is, aldus de initiatiefnemers.

Thuiswerkvergoeding

Ook constateren de initiatiefnemers dat bij de meeste thuiswerkfaciliteiten sprake is van een eenmalige investering en dat veel werkgevers dit inmiddels al hebben gedaan vanwege de coronacrisis.

Meer thuiswerken (of werken op een andere locatie dan de werklocatie) kan leiden tot meer kosten voor de werknemer, zoals hogere kosten voor gas, water en elektriciteit of hogere kosten aan lunch, koffie of thee.

De initiatiefnemers beogen met dit wetsvoorstel het gesprek tussen werkgever en werknemer te structureren. Zij laten het aan de werkgever en de werknemer om afspraken te maken over een eventuele thuiswerkvergoeding en moedigen de sociale partners aan om daarover met elkaar in overleg te treden.

Administratieve lasten

De administratieve lasten voor dit wetsvoorstel zijn lastig in te schatten. De coronacrisis heeft thuiswerken in een hoog tempo genormaliseerd en de initiatiefnemers verwachten daarom dat een groot deel van de werknemers geen beroep hoeft te doen op het thuiswerkrecht, omdat het gesprek ook zonder deze wet al zou plaatsvinden.

Ook verwachten de initiatiefnemers dat enige mate van preventieve werking zal uitgaan van de wet. De werkgever zal meer genegen zijn om thuiswerken toe te staan vanwege deze wet. De initiatiefnemers verwachten daarom dat er slechts een kleine groep werknemers overblijft dat bij verschil van inzicht met de werkgever een beroep zal moeten doen op deze wet.

Voor de groep werkgevers die daarmee te maken krijgt, worden de administratieve lasten hoger omdat op de werkgever de bewijslast rust om aan te tonen dat sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen die ertoe leiden dat thuiswerken niet is toegestaan.

Aangezien het naar verwachting om een kleine groep werknemers gaat die een beroep doet op deze wet, zullen de administratieve lasten beperkt zijn.

Overbodig?

Volgens werkgeversorganisatie AWVN is het wetsvoorstel Wet werken waar je wil feitelijk overbodig. De initiatiefnemers willen met het wetsvoorstel het gesprek tussen werkgever en werknemer structureren. Maar tot nu toe is niet gebleken dat er in de praktijk behoefte is aan een dergelijke regulering. In de praktijk komen werkgever en werknemer er samen wel uit. Daarom is dit wetsvoorstel volgens AWVN niet nodig. Zoals de indieners zelf aangeven, is thuiswerken al onderdeel geworden van het nieuwe normaal, waarbij werkgever en werknemer zich bewust zijn van de mogelijke voor- en nadelen.

De Raad van State constateert ook dat er niet een zodanig probleem is dat de wetgever moet ingrijpen.

Wetsvoorstel werken waar je wilt

Recht op thuiswerken in spoedwetsvoorstel

Wet werken waar je wil – wetsvoorstel gepubliceerd

Categorie: Nieuws Tags: flexibel werken, thuiswerk

Tags: flexibel werken, thuiswerk

Gerelateerde artikelen

26 januari 2023

Handige toolbox hybride werken – zowel thuis als op kantoor werken

17 januari 2023

Telewerken grensarbeiders – stand van zaken voor sociale zekerheid

20 december 2022

De belangrijkste wijzigingen voor werkgevers voor 2023 op een rij

19 december 2022

Thuiswerken en sociale verzekering – overgangsperiode tot 1 juli 2023

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer

NIRPA

Opleidingen

02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Professional salarisadministrateur
Bentecera
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Medior Salarisspecialist
Infacto
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
(senior) Loonadviseur
Scab
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Senior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadministrateur
Flynth
(senior) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
HR adviseur (extern)
Scab
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Payroll Professional
CROP
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur
Flynth
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur
Ruigrok
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV