Een werkgever kan het moeilijk hebben in deze coronaperiode en zich genoodzaakt zien om werknemers te ontslaan.
Als de werkgever toestemming gaat vragen bij UWV voor ontslag, dan moet hij bij de ontslagaanvraag de bedrijfseconomische redenen kunnen onderbouwen. UWV toetst dat op de volgende punten:
- De werkgever moet aannemelijk maken dat er structureel arbeidsplaatsen vervallen door bedrijfsbeëindiging of door maatregelen die om bedrijfseconomische redenen nodig zijn voor een doelmatige bedrijfsvoering;
- De juiste volgorde voor ontslag is vastgesteld (afspiegelingsbeginsel);
- Geen mogelijkheden om de werknemer(s) binnen een redelijke termijn (al dan niet met scholing) te herplaatsen in een andere passende functie binnen de onderneming of groep.
Herplaatsing
Bij de ontslagaanvraag moet de werkgever onderbouwen dat er geen mogelijkheden zijn om de werknemer(s) – al dan niet met scholing – te herplaatsen in een andere passende functie binnen de onderneming of groep. In deze onderbouwing geeft de werkgever aan:
- wat hij gedaan heeft om de werknemer(s) te herplaatsen vanaf het moment dat het duidelijk was dat hij voor deze werknemer(s) een ontslagaanvraag zou indienen;
- wat hij tot het einde van de redelijke herplaatsingstermijn nog gaat doen om de werknemer(s) te herplaatsen.
Herplaatsingstermijn
De redelijke herplaatsingstermijn begint op het moment dat de werkgever toestemming krijgt voor het ontslag. Hoe langer de werknemer in dienst is, hoe langer de herplaatsingstermijn:
- Minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand herplaatsingstermijn.
- 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden herplaatsingstermijn.
- 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden herplaatsingstermijn.
- 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden herplaatsingstermijn.
Als de werknemer een arbeidshandicap heeft, dan geldt een redelijke herplaatsingstermijn van 26 weken.
Voor een werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt, is de herplaatsingstermijn 1 maand.
Passende functie
Een passende functie sluit aan bij de persoonlijke mogelijkheden (opleiding, ervaring en capaciteiten) van de werknemer. Bij de beoordeling of de werknemer herplaatst kan worden, zoekt de werkgever naar:
- passende functies waarvoor een vacature bestaat of binnen de redelijke termijn zal ontstaan;
- passende functies die worden ingevuld door uitzendkrachten, oproepkrachten, ingeleend personeel (payrollwerknemers uitgezonderd), werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt of zzp’ers;
- passende functies die binnen een redelijke herplaatsingstermijn vrijkomen door het aflopen van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.
Functies met tijdelijke werkzaamheden voor het opvangen van pieken in de productie of bij vervanging tijdens ziekte of vakantie tellen niet mee, behalve als de werkzaamheden langer dan 26 weken duren.
Handleiding ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen
Meld je nu aan voor de online sessie Reorganiseren kun je leren (ontslagaanvragen door de corona-crisis) op vrijdag 29 mei van 12.00 tot 13.00 uur met Kirsten Roskam, advocaat arbeidsrecht SPRAAQ advocaten.