De zorgverzekering is vaak een van de eerste rekeningen die mensen niet meer betalen. Als verzekerden zes maanden de zorgpremie niet betalen, komen zij in de wanbetalersregeling.
Als een werknemer zes maanden de zorgverzekeringspremie niet betaalt, dan neemt het CAK de premie-inning over van de zorgverzekeraar. De werkgever krijgt een brief van het CAK, waarin ze de werkgever vragen de bestuursrechtelijke premie voor de werknemer te betalen.
Bestuursrechtelijke premie
De werkgever heeft een inhoudingsplicht en moet de bestuursrechtelijke premie inhouden op het salaris van de werknemer. De bestuursrechtelijke premie is in 2020 € 141,50 per maand. De werkgever moet elke maand de hele maandpremie naar het CAK overmaken.
Hoe premie inhouden?
Je houdt de premie in op het netto-inkomen van de werknemer. Dit is direct ná alle bruto-verrekeningen, zoals loonheffing en sociale verzekeringspremies. Het ingehouden bedrag stort je door naar de rekening van het CAK.
In het document Bankinformatie voor werkgevers en uitkeringsinstanties staat hoe je de premie voor de regelingen wanbetalers en onverzekerden moet betalen.
Tijdig inhouden
Zorg dat je de premie voor een bepaalde maand ook in die maand inhoudt op het salaris. Doe je dat niet, dan kun je de premie achteraf niet meer verhalen op de werknemer of uitkeringsgerechtigde. Zodra hij bij het CAK is afgemeld, betaalt hij namelijk weer zelf zorgpremie aan zijn zorgverzekeraar. Als de werkgever tegelijkertijd ook nog de (hogere) premie op zijn inkomen inhoudt, wordt hij dubbel belast. De Zorgverzekeringswet verbiedt dat.
Verplichte afdracht
Als je geen premie inhoudt op het inkomen van de werknemer of uitkeringsgerechtigde, moet de werkgever de premie zelf betalen. De werkgever blijft verplicht de premie iedere maand aan het CAK af te dragen. Betaal je niet, dan ontvang je een herinnering en zo nodig een aanmaning. Uiteindelijk schakelt het CAK een deurwaarder in.
Betalingsregeling
Als de werknemer een betalingsregeling afspreekt met de zorgverzekeraar, geeft de zorgverzekeraar dit door aan het CAK. Het CAK stopt dan met de inhouding van de bestuursrechtelijke premie.
De werknemer betaalt dan weer de normale premie plus een bedrag voor de aflossing van de schuld aan de zorgverzekeraar. De werkgever mag stoppen met het inhouden van de premie, als hij van het CAK daarover een brief ontvangt. De werknemer kent deze regeling misschien niet. Attendeer hem hierop.
Al loonbeslag?
Als de werknemer al een loonbeslag heeft, dan meld je de deurwaarder dat de werkgever voor het CAK de ‘bestuursrechtelijke premie’ moet inhouden. De premie van het CAK is geen ‘beslag’ en heeft daarom voorrang op alle beslagen van derden. De deurwaarder zal de beslagvrije voet opnieuw berekenen, zodat de werknemer of uitkeringsgerechtigde genoeg geld overhoudt om van te leven.
Schuldsanering
Als de werknemer is toegelaten tot de wettelijke schuldsanering (WSNP), krijgt de werkgever van het CAK bericht dat je de inhouding moet stopzetten. Heeft de werkgever nog niet alle premiebedragen aan het CAK afgedragen, dan moet hij die alsnog aan het CAK betalen.
De werkgever is de maandpremie verschuldigd tot aan de ingangsdatum van de schuldsaneringsregeling. Werkte de werknemer op dat moment niet meer bij de werkgever, dan geldt de datum van uitdiensttreding.
Uit dienst
Als de werknemer uit dienst is gegaan of geen regelmatig (of minder) loon ontvangt, moet de werkgever direct contact met het CAK opnemen. Stuur zo snel mogelijk een brief.
Zet in de brief in ieder geval:
- naam en burgerservicenummer (BSN) van betrokkene;
- de datum van uitdiensttreding;
- de firmastempel (of briefpapier met bedrijfslogo);
- de handtekening.
Het adres is: CAK, Antwoordnummer 91036, 2509 VC Den Haag.
Wanneer stoppen?
De werkgever mag stoppen met premie inhouden, zodra hij daarover een brief van het CAK heeft ontvangen. Je stopt met inhouden vanaf de datum die het CAK in de brief noemt.
Let op: vergeet niet dat je de premie altijd achteraf betaalt, dus aan het einde van de maand. Dat betekent dat je de premie over de lopende maand nog moet inhouden en afdragen. Als de werkgever bijvoorbeeld op 1 februari stopt, moet je nog inhouden op het loon van januari. Je maakt die premie eind januari of begin februari aan het CAK over.
Failliet
Als het bedrijf niet meer bestaat, is de werknemer niet langer bij de werkgever in dienst. Je meldt dit per brief aan het CAK. Vermeld in de brief de volgende gegevens:
- naam van de curator van het faillissement;
- naam van de rechtsopvolger van het bedrijf;
- of andere reden voor de opheffing van het bedrijf.
Adres: CAK, Antwoordnummer 91036, 2509 VC Den Haag.
Regeling wanbetalers op hetcak.nl
Zie ook Betalingsachterstand bij zorgverzekering