In de factsheet WAB: premiedifferentiatie WW vind je een toelichting wat er er verandert ten opzichte van de huidige situatie en wat dit voor werkgevers en werknemers betekent.
De wijzigingen in het kort:
- Premiedifferentiatie voor de WW-premie naar de aard van de arbeidsovereenkomst in plaats van sectorpremies.
- Twee premiepercentages voor de WW: lage en hoge WW-premie.
- Bij een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die niet een oproepovereenkomst is geldt de lage WW-premie.
- Op de loonstrook vermeldt de werkgever welk type arbeidsovereenkomst de werknemer heeft.
De huidige premiedifferentiatie in de WW per sector verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt een premiedifferentiatie naar de aard van de arbeidsovereenkomst. Vanaf 1 januari 2020 geldt een lage WW-premie voor bepaalde vaste arbeidsovereenkomsten en een hoge WW-premie voor flexibele arbeidsovereenkomsten.
Het vaste verschil tussen de twee WW-premies is 5 procentpunt. De lage WW-premie is voorlopig vastgesteld op 2,94 procent en de hoge WW-premie op 7,94 procent.
Premiepercentages sociale verzekeringen 2020: hoge en lage WW-premie
Hoofdregel
De hoofdregel is dat de werkgever de lage WW-premie betaalt als de werknemer:
- een schriftelijke arbeidsovereenkomst heeft;
- voor onbepaalde tijd; en
- het geen oproepovereenkomst is.
Voor werknemers die niet aan deze drie voorwaarden voldoen betaalt de werkgever de hoge WW-premie.
Oproepovereenkomst
Bij een oproepovereenkomst is de omvang van de arbeid niet vastgelegd in een aantal uren per tijdseenheid van maximaal een maand.
Ook als de omvang van de arbeid niet is vastgelegd in een aantal uren per tijdvak van maximaal een jaar, waarbij het recht op loon gelijkmatig is verspreid over dat tijdvak is sprake van een oproepovereenkomst.
Als de werkgever de loondoorbetalingsverplichting heeft uitgesloten wanneer de werknemer de overeengekomen arbeid niet verricht, dan is dit ook een oproepovereenkomst.
Bijzondere situaties
De werkgever betaalt altijd de lage WW-premie in de volgende situaties:
- De werknemer is jonger dan 21 jaar en je verloont maximaal 48 uur per aangiftetijdvak van 4 weken of 52 uur per aangiftetijdvak van een kalendermaand.
- De werkgever sluit met een leerling die de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgt een praktijkovereenkomst en een arbeidsovereenkomst. Je neemt de praktijkovereenkomst met een dagtekening op in je administratie.
- Je betaalt een uitkering op grond van de werknemersverzekeringen (WW, ZW, WIA, WAO, WAZO) als werkgeversbetaling of als eigenrisicodrager.
Herzien lage WW-premie
Als de werkgever de lage WW-premie heeft betaald, terwijl dit achteraf toch de hoge WW-premie moet zijn, dan is de werkgever zelf verantwoordelijk voor het met terugwerkende kracht herzien van de lage WW-premie in de hoge WW-premie.
Wanneer lage WW-premie herzien?
- De werkgever heeft een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met de werknemer gesloten. Als deze arbeidsovereenkomst uiterlijk twee maanden na aanvang van de dienstbetrekking eindigt, dan moet de werkgever met terugwerkende kracht alsnog de hoge WW-premie betalen.
- De werkgever betaalt aan de werknemer meer uren uit dan in zijn arbeidsovereenkomst is opgenomen. Is dit verschil meer dan 30% dan moet de werkgever alsnog de hoge WW-premie toepassen.
Voorbeeld: de werknemer heeft een arbeidsovereenkomst voor 20 uur per week, maar je betaalt 30 uur per week uit.
Herzien lage WW-premie in loonaangifte
In de loonaangifte geef je voor de werknemer aan of sprake is van de lage of de hoge WW-premie. Als je de lage WW-premie hebt toegepast maar moet dit achteraf bezien de hoge WW-premie zijn, dan moet je dit wijzigen door een correctiebericht.
Wat wijzigt er voor werknemer?
De werknemer merkt niets van de WW-premie die de werkgever voor hem betaalt. Wat wel voor de werknemer verandert, is dat de werkgever vanaf 1 januari 2020 verplicht is om op de loonstrook te vermelden wat voor soort arbeidsovereenkomst de werknemer heeft. Ook kan de werknemer vanaf 2020 in het digitaal verzekeringsbericht via ‘Mijn UWV’ op www.uwv.nl zien wat voor soort arbeidsovereenkomst hij heeft.
Kom ook naar de cursus Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) – Actualiteiten en/of verdieping op woensdag 22 januari 2020.
Factsheet WAB: De premiedifferentiatie WW – informatie voor werknemers en werkgevers