• Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Hittegolf houdt nog even aan voor de salarisadviseur

Hittegolf houdt nog even aan voor de salarisadviseur

Blogs

In juli tikte de temperatuur op sommige plaatsen de 40 graden aan in Nederland. Voor de salarisadministrateur en de salarisadviseur houdt de hittegolf nog wel even aan, want de wetgever heeft zijn pijlen gericht op ons vakgebied.

30 juli 2019 door Fiscount Loonservice

De ene maatregel na de andere volgen elkaar op. Misschien denk je nu: dat valt toch wel mee? Lees dan mee en oordeel zelf.

WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) staat natuurlijk met stip bovenaan. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste wet met de meeste impact op de praktijk van de salarisadministrateur. En niet pas vanaf 2020; de WAB vraagt alle aandacht van de salarisadministrateur sinds de Eerste Kamer de wet heeft aangenomen.

Elke beslissing die nu genomen wordt op het gebied van contractverlenging of de vaststelling van de urenomvang kan namelijk zomaar zorgen voor een stijging van de loonkosten met 8%. Een stijging die de gemiddelde werkgever niet altijd zal kunnen opvangen. Even de tarieven met 8% indexeren zal zijn opdrachtgever immers niet zomaar accepteren.

Er spelen natuurlijk meer factoren een rol bij het vaststellen van de indexatie voor het volgende jaar, maar dat neemt niet weg dat alleen al deze kostenstijging reden is om de werkgever uitgebreid te informeren over de mogelijkheden en gevolgen bij iedere contractverlenging en bij iedere werknemer die in dienst komt zonder vaste urenomvang.

Checklist

Wat kun je als salarisadministrateur of -adviseur concreet doen om er voor te zorgen dat je klant tijdig geïnformeerd wordt over de gevolgen van de WAB? De gemiddelde werkgever is daar immers niet mee bezig, maar moet wel weten van de hoed en de rand. Maak daarom een checklist of stappenplan voor de aanpak van de gevolgen van de WAB. Breng de werkgevers in kaart die risico lopen op een hogere premie of het betalen van de transitievergoeding, zodat je hen tijdig kunt adviseren. Denk dan onder meer aan de volgende vragen.

  1. Zijn er werkgevers die werknemers voor bepaalde tijd in dienst hebben van wie het contract de komende maanden afloopt?
  2. Zijn er contracten die in het eerste halfjaar van 2020 aflopen? Informeer de werkgever dan over de verschuldigde transitievergoeding. Is een verlenging onzeker, dan kan dit van belang zijn, ook voor het maken van een begroting voor het volgende jaar.
  3. Breng in kaart bij welke werkgevers werknemers met een nul-urencontract in dienst zijn. Als zij in januari 2020 een jaar of langer in dienst zijn, zal de werkgever hen een aanbod moeten doen met vaste uren. Gaat de werknemer daar niet op in, dan brengt dit hogere loonkosten met zich mee. De werkgever wil wellicht daarom niet meer werken met oproepkrachten. Door hem hierover nu al te informeren, kan hij tijdig een keuze maken.
  4. Check of er werknemers zijn met veel extra uren of overuren. Een overschrijding van 30% ten opzichte van de contracturen, betekent een hogere premie vanaf 2020.
  5. Benader werkgevers die – als dit bekend is – veel met payrollmedewerkers of uitzendkrachten werken. Zij kunnen in 2020 ook geconfronteerd worden met hogere uurtarieven. Informeer hen hierover, zodat zij tijdig maatregelen nemen. Het kan interessanter zijn om payrollmedewerkers of uitzendkrachten weer in loondienst te nemen.

Transitievergoeding

Vanaf 2020 geldt een transitievergoeding voor elke werknemer van wie de overeenkomst eindigt op initiatief van de werkgever. Daarnaast wijzigen ook de voorwaarden voor de hoogte van de transitievergoeding. Bij dienstverbanden die langer dan 10 jaar geduurd hebben, wijzigt de hoogte van de transitievergoeding naar een derde maandsalaris per dienstjaar in plaats van een half maandsalaris per dienstjaar. En voor de 50-plussers met tenminste 10 dienstjaren eveneens een derde maandsalaris per dienstjaar vanaf het 10e dienstjaar in plaats van een half maandsalaris of één maandsalaris per dienstjaar voor grotere werkgevers. Uitstel van een eventueel ontslag tot na 1 januari 2020 kan de werkgever dus veel kosten besparen.

Compensatie transitievergoeding

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers een vergoeding aanvragen voor werknemers die een transitievergoeding hebben ontvangen bij ontslag na langdurige ziekte. Het is van belang om nu al in kaart te brengen bij welke werkgevers dit het geval is geweest in de periode vanaf 1 juli 2015. Start hiermee tijdig. Werkgevers hebben dan voldoende tijd om de eventuele ontbrekende bewijsstukken te verzamelen die zij nodig hebben voor de compensatie. In april 2020 hoeft de aanvraag dan alleen nog te worden ingediend.

Lage-inkomensvoordeel

Het tweede halfjaar is ook bij uitstek geschikt om in kaart te brengen welke werknemers net niet in aanmerking komen voor het Lage-inkomensvoordeel (LIV). Hoewel we inmiddels in het derde jaar van de LIV zitten, is er nog steeds extra subsidie op te halen. Er zijn daarvoor tools in de markt, maar het is niet voor iedere salarispraktijk rendabel daarvoor een aparte tool aan te schaffen. Door eenvoudig een aantal checks te doen, kun je snel in kaart brengen waar nog wat te halen is. Denk dan onder meer aan de volgende punten.

  1. Zijn er medewerkers van wie het uurloon net onder 100% van het Wettelijk minimumloon is uitgekomen door bijvoorbeeld pensioeninhoudingen of andere bruto premie-inhoudingen? Overleg in die gevallen met de werkgever om het loon zodanig te verhogen dat het uurloon op 100% uitkomt. Hierdoor wordt een LIV-voordeel gerealiseerd van maximaal € 2.000.
  2. Zijn er medewerkers die net boven 110% van het Wettelijk minimumloon uitkomen? Onderzoek in dat geval de mogelijkheden om loon te verlagen. Denk aan het uitruilen van bruto loon voor netto loon. Houd daarbij rekening met de wettelijke kaders die gelden voor cafetariaregelingen. Hiermee kan een voordeel van maximaal € 1.000 extra LIV gerealiseerd worden.
  3. En zijn er tenslotte werknemers van wie het netto loon boven 125% van het Wettelijk minimumloon is uitgekomen? In dat geval geldt hiervoor hetzelfde als bij punt 2.

De hittegolf houdt aan

Kortom, er is werk aan de winkel de komende maanden. De hittegolf houdt nog wel even aan voor de salarisadministrateur en -adviseur. Zelfs als je de wijzigingen die eraan komen al aardig op een rijtje hebt en je misschien ook al weet hoe je dit varkentje gaat wassen, dan nog is het een hele kluif om alle werkzaamheden tijdig uit te voeren; een uitdaging die de nodige zweetdruppels zal doen ontstaan. Laat je daarom tijdens de talloze informatiebijeenkomsten en trainingen die dit najaar over onder meer over de WAB worden gehouden, goed informeren over hoe je dit het beste aanpakt . Ik wens elke salarisadministrateur en salarisadviseur daarbij veel succes.

René Pater RPP is werkzaam bij Fiscount Loonservice

Meer weten? Volg de cursus Werken met Wet Arbeidsmarkt in Balans

Categorie: Blogs Tags: lage-inkomensvoordeel (LIV), transitievergoeding, Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Tags: lage-inkomensvoordeel (LIV), transitievergoeding, Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Gerelateerde artikelen

28 juni 2022

Invoering minimumuurloon per 2024 haalbaar voor Belastingdienst en UWV

28 juni 2022

Recht op transitievergoeding – gedrag werknemer niet ernstig verwijtbaar

17 juni 2022

Definitieve berekening Wtl vóór 1 augustus via Belastingdienst

15 juni 2022

Dossier Wet arbeidsmarkt in balans – praktische en verdiepende info over WAB

Hoofdsponsor

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Partners

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Betaald ouderschapsverlof per 2 augustus en andere verlofregelingen
  • Twee fulltime banen – boete voor overtreden nevenwerkzaamhedenbeding
  • Einde handhavingsmoratorium per 2025 – aanpak schijnzelfstandigheid
  • Schadevergoeding na ontslag is belastbaar loon uit dienstbetrekking

NIRPA

Opleidingen

04
jul
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Senior Salarisadministrateur- Gorinchem
acconavm
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Medior / Senior salarisadministrateur Software Gemak – Utrecht
a/s Works
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Payroll Specialist – Netcompany Delft
Strictly People
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Senior Salarisadministrateur – Veenendaal
acconavm
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Senior salarisadministrateur, Gorinchem
acconavm
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
International Payroll Specialist – Ultimaker (Remote)
Strictly People (Ultimaker)
Junior salarisadministrateur
acconavm
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Corporate International Payroll Controller – B&S Dordrecht
Strictly People B&S
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadministrateur bij de Caesar Groep
Caesar Groep
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Loonadviseur
Scab
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Payroll Professional
CROP
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV