• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
Home » Vaststellingsovereenkomst met tien keer transitievergoeding niet rechtsgeldig

Vaststellingsovereenkomst met tien keer transitievergoeding niet rechtsgeldig

Nieuws

De werknemer vordert nakoming van de vaststellingsovereenkomst (vso) waarin staat dat hij recht heeft op een bedrag van tien keer de transitievergoeding, maar de vso is niet rechtsgeldig tot stand gekomen.

21 mei 2025 door Salaris Vanmorgen

De werknemer vordert nakoming van een vaststellingsovereenkomst die hij stelt met zijn werkgever te hebben gesloten ter beëindiging van de arbeidsovereenkomst die met ingang van 1 april 2017 tussen partijen tot stand is gekomen. Op basis van de feiten en omstandigheden die de werkgever naar voren heeft gebracht, is niet voldoende aannemelijk geworden dat de vaststellingsovereenkomst rechtsgeldig tot stand is gekomen en de vordering tot nakoming ervan in een bodemprocedure toewijsbaar zal zijn. De vordering van de werknemer wijst de kantonrechter daarom af.

Nakoming vaststellingsovereenkomst

De werknemer vordert nakoming van de vaststellingsovereenkomst (vso) die hij met twee oud-leden van het bestuur van de werkgever heeft gesloten in januari 2025. De vso moet worden aangemerkt als een vaststellingsovereenkomst in de zin van artikel 7:900 BW.

Ter voorkoming van een geschil over hun arbeidsrelatie hebben de partijen bij de vso namelijk besloten die arbeidsrelatie te beëindigen onder de in de vso genoemde voorwaarden. De wet bepaalt dat zo’n vaststellingsovereenkomst tussen partijen bindend is.

Werkgever: geen spoedeisend belang

De werkgever heeft betwist dat de werknemer een spoedeisend belang heeft bij de ingestelde vordering. Inhoudelijk heeft de werkgever heeft in de pleitnota uitvoerig uiteen gezet dat in dit geval niet aan de vereisten voor totstandkoming van een rechtsgeldige overeenkomst is voldaan omdat de beide bestuursleden niet bevoegd waren de vso te sluiten. Hij beroept zich ook op de nietigheid van de overeenkomst wegens wilsgebreken.

De werkgever heeft daarnaast gewezen op het processuele belang dat hij heeft bij een bodemprocedure omdat hij getuigen wenst te horen en de beide bestuursleden die de vso hebben getekend in vrijwaring op wil roepen. Voor zover de werkgever aan de vso gebonden zou zijn, wil hij namelijk de schade die hij daardoor lijdt op de beide bestuursleden verhalen.

Wat de werkgever in deze procedure naar voren heeft gebracht, roept allerlei vragen op over de wijze waarop de vso tot stand is gekomen. Die vragen worden versterkt door de verklaring van de werknemer bij de mondelinge behandeling over de gang van zaken rond het sluiten van de vso.

Problemen in de samenwerking

De voorzieningenrechter begrijpt uit hetgeen partijen naar voren hebben gebracht namelijk het volgende:

De werknemer is in 2017 in dienst getreden als Chief Financial Officer, Manager Marketing en Teamleider Bedrijfsvoering op basis van een werkweek van 28 uur.

Zijn werk deed de werknemer gedurende het dienstverband inhoudelijk naar volle tevredenheid, maar er waren issues in de samenwerking met de medewerkers van bedrijfsvoering. Daar is de werknemer vanaf 2021 op aangesproken door directeur van de werkgever, persoon A. In het kader daarvan is de werknemer een coachingstraject aangeboden dat kennelijk niet van de grond is gekomen.

Medio 2024 is persoon B bestuurslid en voorzitter geworden van het landelijk bestuur van de werkgever. Die had volgens de werknemer snel gezien dat de werknemer als vrijwel enige van het 30 personen tellende bedrijfsbureau uitstekend functioneerde en dat persoon A niet goed functioneerde. Daarom is in het najaar van 2024 afscheid van persoon A genomen en is persoon C als directeur aangetrokken.

Persoon C kende de werknemer en diens functioneren, omdat hij voordat persoon A directeur werd van de werkgever zelf jarenlang die functie had bekleed.

Rol als Teamleider Bedrijfsvoering neerleggen

Persoon C is formeel in functie getreden per 1 januari 2025, maar was al in december betrokken bij werkoverleggen waarin naar voren is gekomen dat het bedrijfsbureau gereorganiseerd moest worden. Een voorstel (als kennelijk compromis vanwege de ontstane spanningen op de werkvloer) dat daarbij aan de orde kwam was dat de werknemer aan kon blijven als Chief Financial Officer en Manager Marketing, maar zijn rol als Teamleider Bedrijfsvoering zou moeten neerleggen.

Directeur kan mensen benoemen en ontslaan

De werknemer wilde zijn functie als Teamleider Bedrijfsvoering niet neerleggen en voorzag problemen in de arbeidsverhouding als persoon C in functie zou komen. In het directiestatuut is namelijk vastgelegd dat de bevoegdheid om mensen te benoemen en ontslaan, bij de directeur ligt. En de werknemer verwachtte dat persoon C daarin stappen zou ondernemen.

10 x transitievergoeding

Daarom heeft de werknemer zelf over een voorstel voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst nagedacht en voor zichzelf berekend welk bedrag hij nodig had om de jaren tot zijn pensioen goed te overbruggen. Hij is uitgekomen op een bedrag van € 150.000, namelijk een bedrag van 10 x de transitievergoeding die de werkgever zou zijn verschuldigd bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dit bedrag heeft hij besproken met persoon B met wie hij een hele goede verstandhouding had. Persoon B was akkoord met het bedrag van € 150.000. Persoon B heeft dit kennelijk besproken met persoon D, de penningmeester van het bestuur, met wie de werknemer ook een goede relatie onderhield.

Vso opgesteld en ondertekend

De werknemer heeft vervolgens zijn advocaat, die sinds 2021 – het moment dat de werknemer werd aangesproken op zijn, in de visie van de werkgever onvoldoende functioneren als teamleider – de werknemer bijstond en dus van de ins en outs van de problematiek op de hoogte was, gevraagd een vaststellingsovereenkomst op te stellen waarin de overeengekomen vergoeding is opgenomen.

De advocaat heeft daarop de vso opgesteld en ter ondertekening gestuurd naar persoon B, die de vso op 8 januari 2025 heeft ondertekend. Daarna hebben persoon B en persoon D samen met de werknemer de vso ondertekend op 15 januari 2025.

De advocaat heeft de inmiddels aangetreden directeur persoon C wel op de hoogte gesteld dat rechtstreeks gesproken werd met het bestuur over een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de werknemer, maar heeft persoon C niet de vso toegestuurd.

Niet geïnformeerd over 10 x transitievergoeding

Persoon B heeft de andere bestuursleden niet op de hoogte gesteld van de met de werknemer gemaakte afspraken. Noch de directeur, noch de overige bestuursleden waren er dus van op de hoogte dat met de werknemer een vergoeding was overeengekomen van 10 x de transitievergoeding.

Toen de inhoud van de vso bekend werd hebben twee van de drie andere bestuursleden (in totaal bestaat het bestuur uit vijf leden) bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de in hun ogen exorbitante en niet te rechtvaardigen vergoeding die was overeengekomen en niet in het belang is van de werkgever.

Persoon C heeft daarop tevergeefs geprobeerd bij persoon B en persoon D te achterhalen wat hen heeft bewogen akkoord te geven op een dergelijke hoge vergoeding en of daarover juridisch advies is ingewonnen en zo ja, bij wie en hoe dat advies luidde. Daarop is geen reactie gekomen.

De beide bestuursleden hebben zich bovendien van de ene op de andere dag in januari 2025 laten uitschrijven als bestuurslid en lijken sindsdien van de aardbodem verdwenen.

Waarom geen overleg met directeur?

De belangrijkste vraag die uit de hiervoor geschetste feiten naar voren komt is waarom de werknemer niet zoals te doen gebruikelijk met zijn leidinggevende, persoon C , die vanaf 1 januari 2025 als directeur de verantwoordelijkheid droeg voor het reilen en zeilen van de werkgever, in overleg is getreden over de problemen die zich in de arbeidsrelatie voordeden en met hem inhoudelijke afspraken heeft gemaakt.

Langslepende kwestie verwacht

Het antwoord daarop heeft de werknemer zelf tijdens de mondelinge behandeling gegeven: omdat hij dacht dat het dan niet goed voor hem uit zou pakken en omdat hij bang was dat het een langslepende kwestie zou worden. Dat biedt steun aan de stelling van de werkgever dat de werknemer wist dat de overeengekomen vergoeding niet werd gedragen door en in het belang was van de werkgever.

Dan is de voor de hand liggende volgende vraag wat maakt dat de voorzitter van het bestuur van de werkgever, die pas een half jaar in functie was, en de penningmeester zonder meer akkoord zijn gegaan met het voorstel van de werknemer. Die vraag kan vooralsnog niet worden beantwoord, aangezien beide bestuurders voor antwoorden over hun bestuurlijk gedrag onbereikbaar zijn.

Niet paar jaar lang onzekerheid

In het verlengde hiervan dringt zich de vraag op wat maakt dat de werknemer een vordering tot nakoming, gezien de hem bekende legitieme vragen die leven bij de werkgever, heeft ingesteld in een kortgedingprocedure, waarin het niet de bedoeling is dat aan uitgebreid feitenonderzoek wordt gedaan. Desgevraagd heeft de werknemer daarop geantwoord dat hij niet een paar jaar lang in onzekerheid wil zitten.

WW, dus geen financieel belang

Dat is echter geen spoedeisende reden om in een zaak als deze te kiezen voor een kort geding. Zeker niet als daardoor de processuele belangen van de werkgever zouden worden geschaad. Van een zwaarwegend financieel belang bij een oordeel in kort geding is evenmin gebleken. De werknemer ontvangt een WW-uitkering waarmee hij in zijn levensonderhoud kan voorzien.

Geen spoedeisend belang

De conclusie is dan ook dat de vordering van de werknemer moet worden afgewezen, omdat het spoedeisend belang ontbreekt en de zaak zoveel vragen oproept dat nog niet aannemelijk is dat de bodemrechter de vordering tot nakoming zal toewijzen.

Uitspraak Rechtbank Midden-Nederland, 16 mei 2025, ECLI:NL:RBMNE:2025:2401

Vso en WW

Een werknemer heeft meestal recht op WW als hij samen met de werkgever besluit dat het dienstverband stopt: ontslag met wederzijds goedvinden. In de overeenkomst die beide partijen tekenen, moet dan wel staan dat de werkgever het voorstel heeft gedaan voor het ontslag. En dat hij niet iets verkeerd heeft gedaan.

De werkgever en werknemer maken afspraken over ontslag en leggen deze vast in een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst (vso) genoemd. Hierin moet het volgende staan:

  • De werkgever stelt voor om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
  • De werknemer gaat akkoord met het ontslag.
  • Het ontslag heeft niets te maken met het gedrag van de werknemer.
  • De werkgever en de werknemer zijn het eens over wat er nog uitbetaald moet worden, bijvoorbeeld vakantiedagen.

Meer informatie op UWV.nl


Online cursus Ontslag van A tot Z, voorkom fouten en kosten

Categorie: Nieuws Tags: einde dienstverband, transitievergoeding

Tags: einde dienstverband, transitievergoeding

Gerelateerde artikelen

17 juni 2025

Onrechtmatig: valse handtekening werknemer plaatsen om zo arbeidscontract te eindigen

16 juni 2025

Vaststellingsovereenkomst terecht door bewindvoerder vernietigd, geen recht op salaris

10 juni 2025

Onveilige en ziekmakende werkomgeving: ernstig verwijtbaar handelen werkgever

10 juni 2025

Tijdelijk contract verlengd of geëindigd? Onherroepelijk aanbod gedaan

Hoofdsponsor

Loket.nl en Personio werken samen aan geïntegreerde HR- en payrolloplossing

Kennispartner

Fiscale voorjaarsstorm op komst, ben jij voorbereid?

Partners

Salarisadministratie in Nederland: knelpunten, verschillen en trends
De wet verandert en jij moet het uitleggen!
Doe jij ook mee aan het AV-padeltoernooi op 26 juni?
Wat is de impact van AI op HR en toekomst van werk?
Zaken voor elkaar
Werkgeverslasten berekenen: verzuimspecialist Sazas beantwoordt 5 vragen

Meest gelezen berichten

  • Werknemer mocht arbeidscontract opzeggen voordat hij bij werkgever was gestart 2.9k weergaven

  • Onbelaste kilometervergoeding bij carpoolen: vergoeding voor bestuurder en meerijders? 1k weergaven

  • Wijzigingen op salarisgebied per 1 juli 2025 en wat wijzigt er per 2026 en verder? 0.9k weergaven

  • Grootste uitdagingen binnen salarisadministratie: kennis wet- en regelgeving en mutaties 800 weergaven

  • Herinvoering vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers 600 weergaven

NIRPA

Opleidingen

17
jun
Module Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid VPS
Markus Verbeek Praehep
17
jun
Online cursus omtrent pensioenactualiteiten
MOCuitgevers
18
jun
Online cursus De positie van de zieke werknemer
MOCuitgevers
19
jun
Online Excel training voor de salarisadministrateur (specialisatie)
MOCuitgevers
20
jun
Module Loonheffingen PDL
Markus Verbeek Praehep
23
jun
Module Loonheffingen VPS
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Opfriscursus PDL (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Online cursus Wet bedrag ineens en de Regeling vervroegde uittreding
MOCuitgevers
30
jun
Opfriscursus VPS (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
02
jul
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
04
jul
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
08
jul
Prinsjesdagupdate Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
Module Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
17
jul
Training Salarisadministratie
Markus Verbeek Praehep
21
jul
Updatesessie Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jul
Updatesessie Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jul
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
25
aug
Summercourse Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
27
aug
Summercourse Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
28
aug
Summercourse Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
09
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
09
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
09
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
11
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
sep
Online cursus Disfunctionerende werknemer: wat nu?
MOCuitgevers
18
sep
Online cursus Auto, fiets en OV in de salarisadministratie
MOCuitgevers
23
sep
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
23
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
24
sep
Cursus Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Hoe voorkom je loonbeslag bij je werknemer?
MOCuitgevers
30
sep
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
02
okt
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
02
okt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
06
okt
Online cursus Groene arbeidsvoorwaarden en de gevolgen voor de loonheffingen
MOCuitgevers
07
okt
Samen Sterk: Efficiënte Samenwerking tussen HR en Salarisadministratie
MOCuitgevers
08
okt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
09
okt
Cursus Wwft en AI
MOCuitgevers
09
okt
Online cursus Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
27
okt
Online cursus Ontslag van A tot Z, voorkom fouten en kosten
MOCuitgevers
28
okt
Cafetariaregelingen/uitruilen arbeidsvoorwaarden
MOCuitgevers
30
okt
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
03
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
04
nov
Online cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst
MOCuitgevers
06
nov
Online cursus Werknemers duurzaam binden vanuit juridisch en fiscaal perspectief
MOCuitgevers
18
nov
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
25
nov
Online training Power Pivot (SUPER Draaitabel)
MOCuitgevers
27
nov
Cursus Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
02
dec
Cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst, incl. proeftijd, concurrentie- en relatiebeding
MOCuitgevers
03
dec
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisprofessional – Groningen
aaff
Salarisadministrateur
Visser & Visser
Salarisadviseur
PIA Group
Traineeship Salarisadministratie – Utrecht
VvAA
Salarisadministrateur
Practical accounting
Salarisadministrateur – Utrecht
VvAA
Consultant HR & Payroll – FITZ
Strictly People
Manager International Payroll
Forvis Mazars
Salarisadministrateur
DAS
Zelfstandig Salarisadministrateur
Baat accountants & adviseurs
Salarisadviseur – Naaldwijk
Transport People
Compensation & Benefits Officer
Vencomatic Group
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Salarisadministrateur – Humens Bussum
Strictly People
Salarisadministrateur – 28 uur per week – Deventer
JP van den Bent
Manager Loonadministratie en Personeelsadvies
Scab
(Senior) Salarisprofessional met expertise van AFAS
Scab
Traineeship loonadministratie en advies  
Scab
Salarisadviseur
PIA Group
Salarisadministrateur bij a·s WORKS
a•s WORKS
Manager Payroll Accounting
Forvis Mazars

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV