
Staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie informeert over de uitkomsten van het onderzoek naar de verkenning of een publiek eigenaarschap van het Schuldenknooppunt mogelijk is en wat daarvoor nodig is.
Schuldenknooppunt
Op dit moment lopen er te veel mensen met problematische schulden te lang rond met deze schulden. Schulden blijven hierdoor oplopen en voor deze mensen is er weinig perspectief op een schuldenvrije toekomst. Het is heel belangrijk dat mensen eerder en sneller worden geholpen en zij de weg naar hulp vinden.
Wanneer mensen hulp zoeken voor hun problemen duurt het soms wel zes maanden om zicht te krijgen op al hun schulden en dus op een toekomst zonder schulden. Het Schuldenknooppunt kan deze periode fors terugbrengen, aldus de staatssecretaris.
Gegevensuitwisseling volgens één standaard
De totstandkoming van een schuldregeling voor mensen met problematische schulden duurt vaak lang. Dit komt vaak doordat zij geen overzicht hebben van hun schulden. Schuldhulpverleners en schuldeisers moeten daarnaast verschillende communicatiemogelijkheden naast elkaar gebruiken om met elkaar te communiceren zoals per brief, email, en verschillende webportalen met eigen inlogprocedures.
Via het Schuldenknooppunt kunnen schuldhulpverleners en schuldeisers eenvoudig en snel berichten met elkaar uitwisselen. Zo kunnen schuldhulpverleners en schuldeisers op één standaardmanier en via één kanaal veilig met elkaar communiceren.
Publiek-private stichting
Het Schuldenknooppunt is ooit opgericht als een publiek-private stichting, waarbij de financiering verloopt via abonnementsgelden van schuldeisers en gemeenten. De stichting is daarnaast op dit moment voor een belangrijk deel afhankelijk van een rijkssubsidie en zal ook in de toekomst deels afhankelijk van een Rijksbijdrage blijven. De huidige vorm van financiering via subsidie is niet passend om tot een duurzame oplossing te komen.
Verkenning naar publiek eigenaarschap
Het Schuldenknooppunt biedt een goed werkende oplossing bij het voorkomen van oploop van schulden en biedt mensen sneller perspectief op een schuldenvrije toekomst. Daarom heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een verkenning laten uitvoeren of een publiek eigenaarschap van het Schuldenknooppunt mogelijk is en wat daarvoor nodig is.
Inlichtingenbureau (IB)
Uit deze verkenning blijkt dat het Inlichtingenbureau (IB) de meest aangewezen partij is. IB heeft aangegeven bereid te zijn te onderzoeken hoe het Schuldenknooppunt bij hen kan worden ondergebracht en welke juridische, financiële en technische implicaties dat heeft. De beoogde overgangsdatum is afhankelijk van de mogelijkheden die het Inlichtingenbureau ziet, maar het streven is om dit per 1 januari 2026 te realiseren.
Overgang naar IB
Het Schuldenknooppunt zal zoals het nu is (‘as is’) overgaan naar het IB, waarbij bestaande taken en verantwoordelijkheden worden meegenomen. Het kabinet kiest op deze manier voor continuïteit van de dienstverlening van het Schuldenknooppunt. De reden hiervoor is dat toegevoegde waarde van het platform breed wordt erkend.
Aansluiting op het Schuldenknooppunt is één van de elementen van de basisdienstverlening die gemeenten moeten bieden in het schuldendomein. Ook is het Schuldenknooppunt van belang voor de totstandkoming van het Integraal Schuldenoverzicht.
Kamerbrief Positionering Schuldenknooppunt vanaf januari 2026