
“We zien keer op keer dat er belangrijke onderdelen ontbreken die nodig zijn om een WW-uitkering te krijgen”, aldus Jan Pieter Smit, oprichter van MijnOntslagjurist. Samen met zijn collega’s controleert hij dagelijks de vaststellingsovereenkomsten die werknemers insturen.
Veelvoorkomende fouten
In het onderzoek, dat gebaseerd is op de meest recente 100 controles door MijnOntslagjurist, kwamen een aantal structurele tekortkomingen aan het licht. De meest voorkomende fout is de verkeerde of onvolledige formulering van het ontslagmotief.
Geen opzegverbod
“In 73% van de gevallen stond niet duidelijk in de overeenkomst dat er geen sprake is van een opzegverbod, zoals bedoeld in art. 7:670 BW”, legt Smit uit.
“Dat is één van de voorwaarden van het UWV om überhaupt een WW-uitkering toe te kennen. Staat het er niet in, dan kun je zomaar maanden zonder inkomen zitten.”
Juiste fictieve opzegtermijn
Ook de opzegtermijn wordt vaak verkeerd toegepast. In 13% van de gecontroleerde overeenkomsten was daar geen rekening mee gehouden.
“Zonder juiste fictieve opzegtermijn loop je het risico dat je WW-uitkering pas weken later ingaat. Dan sta je dus al die tijd met lege handen”, aldus Smit.
Transitievergoeding
Verder ontbrak in 4% van de gevallen de transitievergoeding. Maar let op: bij het afsluiten van een vaststellingsovereenkomst is het betalen van een transitievergoeding op zich niet verplicht.
“Hetzelfde geldt voor openstaande vakantiedagen. In 9% van de gevallen werden die niet uitgekeerd, en was er bovendien geen sprake van vrijstelling van werk. Dat zorgt voor verwarring over de laatste werkdag en het recht op loon.”
Geen kwade opzet, maar gebrek aan kennis
Volgens Smit is er meestal geen sprake van kwade opzet door werkgevers.
“Werkgevers gebruiken vaak standaardmodellen die ze van internet halen of ooit eerder hebben gebruikt. Maar elke situatie is anders, en kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben voor de werknemer.”
Smit roept werknemers op om nooit zomaar akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst zonder deze te laten checken.
Vaststellingsovereenkomst laten controleren (VSO) via mijnontslagjurist.nl