
Detacheert een werkgever uit de EU, EER of Zwitserland tijdelijk werknemers of uitzendkrachten naar Nederland? Dan is deze werkgever verplicht om de komst van deze personen vooraf te melden. Dat kan via het Nederlandse meldloket www.postedworkers.nl. Melden kan zowel in het Nederlands als in het Engels. Ook kun je meerdere werknemers in één keer melden.
Door de gedetacheerde werknemers te melden, kan de overheid controleren of zij onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden werken
Advies! Check van tevoren bij de opdrachtgever op welk mailadres hij de melding wil ontvangen en geef dit mailadres door bij het melden.
1 Melden
Meld je aan via het meldloket postedworkers.nl. Meld de opdracht en de betrokken (eigen) werknemers vóór jouw komst naar Nederland. Vragen betreffen onder meer het soort werk, duur van de opdracht, het werkadres en de identiteit van de werknemers.
2 Controleren
De opdrachtgever controleert de melding. De Nederlandse opdrachtgever krijgt op het doorgegeven mailadres een bericht dat hij de melding moet controleren in het meldloket. Als de melding klopt dan geeft de Nederlandse opdrachtgever aan dat de melding goed is. De melding is dan klaar. Je hoeft niets meer aan de melding te doen tenzij er nog veranderingen zijn.
Als de melding moet worden veranderd, bijvoorbeeld omdat de verkeerde start- en einddatum van de opdracht zijn ingevuld, geeft de opdrachtgever aan dat de melding niet goed is. Je ontvangt een e-mail met de vraag de melding aan te passen en opnieuw te versturen via het meldloket. Als de melding dan goed is doorgegeven, is de melding klaar.
Veranderingen doorgeven
Verandert er iets in de opdracht? Komt er bijvoorbeeld een nieuwe werknemer aan de opdracht werken of werken de werknemers langer in Nederland dan gepland? Dan moet je deze verandering doorgeven in het meldloket. De opdrachtgever keurt de aangepaste melding opnieuw goed.
Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in EU
De Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie geeft gedetacheerde werknemers recht op de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die Nederland biedt. Denk aan het recht op minimumloon, voldoende pauzes, een veilige werkplek, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en een minimumaantal vakantiedagen. Daarnaast hebben de buitenlandse werkgevers een aantal administratieve verplichtingen, waaronder het doen van de melding. In sommige sectoren geldt dit ook voor zelfstandigen. Door de melding kan de overheid makkelijker controleren of bedrijven zich aan de regels houden.
Niet melden, kans op boete
Wat gebeurt er als de melding niet of onjuist is gedaan? Melden is verplicht. Is de buitenlandse werknemer niet gemeld? Dan loop je het risico op een boete. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert hierop. Zorg dat de melding in orde is voordat de buitenlandse werknemers starten met de opdracht.
Welke andere plichten gelden er?
Naast de meldplicht, is de werkgever verplicht om op de werkplek verschillende documenten beschikbaar te hebben die te maken hebben met de werknemer. Denk aan een arbeidsovereenkomst, een loonstrook en een bewijs van betaling van sociale zekerheidspremies.
Wijs voor de Nederlandse Arbeidsinspectie een contactpersoon in Nederland aan. Geef de Inspectie, als zij daarom vragen, de informatie die zij nodig heeft om te controleren.
Eerste 12 maanden
De werknemer heeft recht op een harde kern van arbeidsvoorwaarden:
- minimumloon;
- werktijden en pauzes;
- vakantiedagen;
- arbeidsomstandigheden;
- gelijke behandeling van mannen en vrouwen.
Als sprake is van een algemeen verbindend verklaarde cao, heeft de werknemer recht op de harde kern van arbeidsvoorwaarden vanuit de cao. De periode waarin alleen de harde kern van arbeidsvoorwaarden geldt, kan soms verlengd worden tot 18 maanden.
Na 12 maanden gelden
De werknemer heeft recht op uitbreiding van de harde kern van arbeidsvoorwaarden: alle arbeidsvoorwaarden uit de Nederlandse arbeidswetten en algemeen verbindend verklaarde cao’s.
Met uitzondering van afspraken over: extra afspraken over bedrijfspensioen en het sluiten en opzeggen van het arbeidscontract.
Vergoedingen en toeslagen
Vergoedingen en toeslagen die je aan dewerknemers betaalt voor gemaakte kosten, denk aan reis-, maaltijd- en verblijfkosten, worden niet gezien als onderdeel van het loon waar werknemers recht op hebben. Je betaalt deze kosten volgens het Nederlandse recht en/of het contract tussen u en uw werknemers. Sommige toeslagen worden betaald voor kosten die met de detachering zijn gemaakt. Je maakt duidelijk welke dit zijn.

Tijdelijk in Nederland aan het werk? (Informatie voor werkgevers)