De werknemer verzoekt tot toekenning van een vergoeding voor de periode waarin de werkgever het privégebruik van de auto van de werkgever onmogelijk heeft gemaakt door het innemen van de auto als gevolg van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer.
In het Personeelshandboek staat dat de zieke werknemer de bedrijfsauto na uiterlijk twee maanden moet inleveren. Het handboek maakt onderdeel uit van de arbeidsovereenkomst. De werknemer heeft geen recht op een vergoeding voor het verlies van het privégebruik van de leaseauto vanwege het afstaan van de auto aan de werkgever. Dat oordeelt de kantonrechter.
Privégebruik leaseauto is loon
De werknemer vordert een maandelijkse vergoeding voor het sinds 21 december 2023 ontstane gemis van de personenauto van de werkgever voor privédoeleinden. Hij stelt dat hij die auto onder protest aan de werkgever heeft moeten afstaan.
Volgens de werknemer behoort het privégebruik van een leaseauto tot het loon als bedoeld in artikel 7:617 sub b BW. Hij verwijst daarvoor naar een uitspraak van de kantonrechter Utrecht van 25 juli 2018, ECLI:NL:RBMNE:2018:3624. De werknemer stelt dat het gebruik van de leaseauto een arbeidsvoorwaarde is die niet eenzijdig mag worden gewijzigd zonder compensatie.
Geen grond voor compensatie
De werkgever stelt zich op het standpunt dat er geen reden is om een compensatievergoeding te verstrekken voor het inleveren van de leaseauto. Na een bepaalde periode van ziekte is de werkgever op grond van de arbeidsovereenkomst en het bijbehorende personeelshandboek bevoegd de auto in te nemen. Deze bepalingen bieden geen grond voor compensatie of schadevergoeding.
Bedrijfsauto kan loon in natura zijn
De kantonrechter overweegt hierover het volgende.
Een bedrijfsauto die – zoals in dit geval – (ook) privé mag worden gebruikt, kan op grond van artikel 7:617 lid 1 sub b BW als ‘loon in natura’ worden aangemerkt. Artikel 7:629 BW geeft bij ziekte echter geen aanspraak op doorbetaling van andere loonvormen dan geld, zoals bedoeld in artikel 7:617 lid 1 BW. Zie r.o. 6.6 in het arrest van het Gerechtshof Den Haag van 13 juli 2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:1577. Dat de fiscus dit loon in natura waardeert op een fictief bedrag aan loon maakt dit niet anders.
Handboek is onderdeel arbeidsovereenkomst
Verder is in artikel 8.9 van het Handboek Personeel van de werkgever bepaald dat de zieke werknemer uiterlijk na twee maanden de betreffende leaseauto aan de werkgever afstaat. Dit handboek maakt onweersproken deel uit van de arbeidsovereenkomst. Gelet op deze omschrijving wanneer de werknemer de leaseauto moet inleveren, is de inname van de auto zonder financiële vergoeding geen eenzijdige wijziging van een arbeidsvoorwaarde.
Geen recht op vergoeding
De kantonrechter volgt de werknemer daarom niet in zijn standpunt dat hij recht heeft op een vergoeding voor het verlies van het privégebruik van de leaseauto als gevolg van het afstaan van de auto aan de werkgever. Het verzoek wordt daarom afgewezen.
Uitspraak Rechtbank Midden-Nederland, 1 februari 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:979