Gevraagd is tijdens de behandeling van het pakket Belastingplan 2024 in de Tweede Kamer of het mogelijk is om in de werkkostenregeling (WKR) de hoogte van de vrije ruimte per sector vast te stellen.
De vraagsteller heeft ook een amendement ingediend om de vrije ruimte in de werkkostenregeling voor 2024 te verruimen naar 5 procent. Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit heeft dit amendement ontraden.
Staatssecretaris Van Rij stuurt de Tweede Kamer de antwoorden op vragen over het pakket Belastingplan 2024. De vragen zijn gesteld tijdens het 2e wetgevingsoverleg (WGO II) op 23 oktober 2023.
Kosten onbelast vergoeden
De achtergrond van de WKR is werkgevers de mogelijkheid bieden om kosten die werknemers voor hun werk maken onbelast te kunnen vergoeden. De regeling is geïntroduceerd om de administratieve lasten van de werkgever en de uitvoeringslasten van de Belastingdienst te verlichten.
Meeruren- of voltijdsbonus
Behalve een beperkt aantal gerichte vrijstellingen kent de WKR een vrije ruimte die de werkgever ongetoetst kan benutten voor vergoedingen en verstrekkingen. Hoewel bedoeld voor verstrekkingen en vergoedingen voor in het kader van de dienstbetrekking gemaakte kosten kan die vrije ruimte onder voorwaarden ook worden gebruikt voor de meeruren- of voltijdsbonus.
Geen rechtvaardiging voor onderscheid
Gezien de achtergrond van de regeling is er geen rechtvaardiging voor een onderscheid in de hoogte van de vrije ruimte afhankelijk van de sector. Een sectorafhankelijke vrije ruimte maakt de WKR complexer en dat terwijl de regeling juist is geïntroduceerd om administratieve lasten en uitvoeringslasten te verlichten.
Aanzienlijke uitvoeringskosten
Een sectorafhankelijke vrije ruimte zal gelden voor alle werknemers van een werkgever in een bepaalde sector, ongeacht of deze werknemers een krapteberoep uitoefenen. Bovendien moet duidelijk zijn tot welke sector werkgevers behoren. Dat is waarschijnlijk niet altijd het geval en zal tot discussie leiden met de Belastingdienst. Hetgeen aanzienlijke uitvoeringskosten met zich zal meebrengen.
Geen gelijke behandeling
Een sectorafhankelijke vrije ruimte betekent dat werkgevers niet gelijk worden behandeld terwijl ze tegen de achtergrond van de WKR gelijke behandeling mogen verwachten. Dit levert strijd op met het gelijkheidsbeginsel. Bovendien acht het kabinet de kans groot dat een dergelijk onderscheid als onverenigbare staatssteun zal worden gezien door de Europese Commissie.
Aanpassing maakt WKR complexer
In de meest recente evaluatie van de WKR is aangegeven dat de regeling op dit moment door veel werkgevers al als ingewikkeld wordt ervaren. Deze aanpassing maakt de regeling complexer. Al met al is het kabinet geen voorstander van sectorafhankelijke vrije ruimtes.
Vrije invulling vrije ruimte
Daarnaast is niet zeker dat het doel van de vraagsteller (de heer Van Dijck) – meeruren- of voltijdsbonussen in de zorgsector realiseren – wordt bereikt. Het staat werkgevers namelijk vrij zelf te bepalen of en zo ja hoe zij de vrije ruimte gebruiken. De evaluatie van de WKR plaats. De hoogte van de vrije ruimte maakt onderdeel uit van deze evaluatie.
Amendement: vrije ruimte naar 5 procent
De heer Van Dijck heeft ook een amendement ingediend om de vrije ruimte in de werkkostenregeling voor 2024 te verruimen.
In het amendement staat het volgende:
“Dit amendement regelt dat de vrije ruimte in de werkkostenregeling voor het jaar 2024 wordt verruimd van 1,92% naar 5% van het loon tot een loonsom van € 400.000. Indiener beoogt het voor werkgevers en werknemers aantrekkelijker te maken om een meerurenwerk- en voltijdsbonus toe te kennen dan wel te ontvangen. Als werkgevers de bonus aanwijzen als eindheffingsloon hoeven zij geen loonheffingen af te dragen voor zover de bonus de vrije ruimte niet overschrijdt.”
Staatssecretaris Van Rij ontraadt dit amendement in de Amendementenbrief van 25 oktober 2023. Hij schrijft het volgende:
“De WKR kan onder voorwaarden al worden gebruikt om voltijdsbonussen of meerurenbonussen onbelast uit te keren. Ook met het percentage van 1,92%.”
De Tweede Kamer stemt op donderdag 26 oktober over het pakket Belastingplan 2024 en de ingediende amendementen en moties.
De plenaire behandeling van het pakket Belastingplan 2024 in de Eerste Kamer zijn voorzien voor 11 en 12 december 2023 en de stemmingen voor 19 december 2023.
Aanbiedingsbrief antwoorden Kamervragen over toezeggingen WGO II Belastingplan 2024