Denk bij een zakelijke maaltijd aan een maaltijd tijdens een studiedag of tijdens werktijden in de avonduren.
Als een werkgever een zakelijke maaltijd vergoedt, kan hij de werkelijke kosten onbelast vergoeden. Hij mag ook aansluiten bij het normbedrag voor maaltijden in bedrijfskantines van € 3,55.
Welke maaltijd is niet meer dan bijkomstig zakelijk en valt dus niet onder de gerichte vrijstelling voor maaltijden?
- Een werknemer werkt van 15.00 uur tot 20.00 uur. Om 18.00 uur krijgt hij van zijn werkgever een maaltijd in de kantine.
- Tijdens een teamuitje gaan werknemers ’s middags paintballen. Om 17.00 uur gaan ze uit eten. De werkgever betaalt de rekening.
- Een werknemer heeft in een restaurant een zakelijke bespreking met een klant. De werkgever vergoedt de lunchkosten.
- Een werknemer heeft een studiedag en koopt voor de lunch een broodje in een supermarkt. De werkgever vergoedt de kosten van het broodje.
Het 2e antwoord (teamuitje) is juist.
Consumptief karakter
De maaltijden tijdens het teamuitje zijn niet meer dan bijkomstig zakelijk. De gerichte vrijstelling voor maaltijden geldt hiervoor dus niet. De reden hiervoor is dat het teamuitje een consumptief karakter heeft.
Als de werkgever de maaltijden tijdens het teamuitje aanwijst als eindheffingsloon, komen deze ten laste van de vrije ruimte.
De andere maaltijden genoemd in de antwoorden zijn wel meer dan bijkomstig zakelijk. Hierop is de gerichte vrijstelling voor maaltijden van toepassing.
Bron: Forum Salaris