• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Einde aan slapend dienstverband en toekenning transitievergoeding

Einde aan slapend dienstverband en toekenning transitievergoeding

Nieuws

Is sprake van een slapend dienstverband? Moet de werkgever meewerken aan een beëindiging van de arbeidsovereenkomst onder toekenning van een transitievergoeding?

16 mei 2023 door Salaris Vanmorgen

In deze zaak gaat het over de vraag of sprake is van een slapend dienstverband, en zo ja of de werkgever gehouden is op grond van goed werkgeverschap mee te werken aan een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de werknemer onder toekenning van een transitievergoeding.

Definitie slapend dienstverband

Een slapend dienstverband is een dienstverband waarbij een werknemer langer dan twee jaar ziek is, geen loon meer ontvangt en de werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzegt, hoewel hij daartoe op grond van artikel 7:669 lid 3 sub b BW wel bevoegd is (Hoge Raad 8 november 2019, ECLI:NL:HR:2019:1734, ook wel bekend als de Xella-uitspraak).

Is er nog een arbeidsovereenkomst?

In de eerste plaats verschillen partijen van mening over het antwoord op de vraag of sprake is van een slapend dienstverband.

De werkgever betwist dat tussen partijen nog een arbeidsovereenkomst bestaat, omdat hij de arbeidsovereenkomst met de werknemer al op 1 augustus 2018 heeft beëindigd, dan wel moet de arbeidsovereenkomst per die datum als beëindigd worden beschouwd. Een slapend dienstverband is dan ook niet aan de orde.

Financiële afwikkeling per 31 juli 2018

Ter toelichting van dit verweer heeft de werkgever tijdens de mondelinge behandeling verklaard dat hij het dienstverband financieel heeft afgewikkeld per 31 juli 2018 door een eindafrekening naar de werknemer te sturen, dat de werknemer op 1 augustus 2018 een arbeidsovereenkomst met een andere werkgever is aangegaan, dat de werknemer tegen collega’s van de werkgever heeft gezegd dat hij bij de andere werkgever ging werken en hij daarnaast heeft gezegd dat hij als zelfstandig ondernemer verder wil gaan. Volgens de werkgever maken al deze feiten en omstandigheden (samen) dat er sinds 31 juli 2018 geen arbeidsovereenkomst meer met de werknemer bestaat.

Einde arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

De kantonrechter volgt de werkgever niet in dit verweer. De wet schrijft voor op welke manieren een arbeidsovereenkomst kan eindigen: een arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege, wanneer de tijd is verstreken bij overeenkomst of bij de wet is aangegeven (artikel 7:667 lid 1 BW). Vast staat dat in dit geval sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Kort gezegd eindigt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd door opzegging met instemming van de werknemer of het UWV (of bijvoorbeeld als sprake is van een ontslag op staande voet), door ontbinding bij de kantonrechter of een beëindiging met wederzijds goedvinden.

Ingestemd met opzegging door werkgever

De werkgever heeft niet specifiek aangevoerd welke situatie volgens hem hier specifiek aan de orde is, maar uit wat hij heeft aangevoerd maakt de kantonrechter op dat de werkgever zich op het standpunt stelt dat de werknemer de arbeidsovereenkomst met de werkgever op 31 juli 2018 heeft beëindigd, althans dat (uit de omstandigheden mocht worden afgeleid dat) de werknemer heeft ingestemd met de opzegging door de werkgever.

Schriftelijke instemming

Op basis van artikel 7:671 lid 1 BW is voor opzegging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever, schriftelijke instemming van de werknemer vereist. Vast staat dat de werknemer niet schriftelijk heeft ingestemd met de opzegging.

Werknemer heeft niet ingestemd met opzegging

Ook uit de door de werkgever tijdens de mondelinge behandeling gestelde feiten en omstandigheden kan niet worden afgeleid dat de werknemer op enig moment heeft ingestemd met de opzegging van de arbeidsovereenkomst. Als het al mogelijk zou zijn om die instemming uit feitelijke gedragingen en/of uitlatingen af te leiden, dient die instemming uitdrukkelijk te zijn gegeven. Daarvan is geen sprake.

Eindafrekening versturen = niet einde arbeidsovereenkomst

De kantonrechter merkt in dit verband nog op dat door het alleen versturen van een eindafrekening, voor zover het stuk waarnaar de werkgever in dit verband verwijst al als een eindafrekening kan worden beschouwd, een arbeidsovereenkomst niet eindigt. Hetzelfde geldt voor de omstandigheid dat de werknemer niet (meer) op de lijst staat vermeld met werknemers die in dienst zijn van de werkgever.

Verder is van belang dat de werknemer bij de nieuwe werkgever aan de slag is gegaan in het kader van zijn re-integratie en pas na afloop van het tweede ziektejaar bij de nieuwe werkgever in dienst is getreden.

Nieuwe arbeidsovereenkomst = niet einde oude arbeidsovereenkomst

Het aangaan van een andere arbeidsovereenkomst zorgt er niet automatisch voor dat een andere, eerder aangegane arbeidsovereenkomst eindigt, zeker niet in dit geval omdat de werknemer die (tijdelijke) arbeidsovereenkomst bij de nieuwe werkgever is aangegaan in het kader van (en na) zijn re-integratieverplichtingen bij de werkgever.

Arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig tot einde gekomen

Ook de omstandigheid dat de werknemer (zo nu en dan) werkzaamheden verricht in het kader van zijn eigen bedrijf (meubelmakerij), maakt niet dat de arbeidsovereenkomst bij de werkgever rechtsgeldig tot een einde is gekomen (de arbeidsdeskundige was overigens op de hoogte van zijn eigen onderneming).

Uit wat hiervoor is vermeld, volgt dus dat dit alles onvoldoende is om te komen tot een rechtsgeldig einde van de arbeidsovereenkomst op 31 juli 2018 zoals de werkgever heeft aangevoerd, en dus dat de arbeidsovereenkomst tussen partijen voortduurt.

Slapend dienstverband?

Vervolgens moet de vraag worden beantwoord of het tussen partijen nog bestaande dienstverband moet worden aangemerkt als een slapend dienstverband, en indien dat het geval is of de werkgever op basis van goed werkgeverschap gehouden is in te stemmen met beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de werknemer onder betaling van een transitievergoeding.

Voldaan aan definitie slapend dienstverband

De kantonrechter is om te beginnen van oordeel dat sprake is van een slapend dienstverband is, omdat aan de hiervoor bij de inleiding weergegeven definitie van een slapend dienstverband is voldaan. Vast staat immers dat de werknemer sinds 1 augustus 2016 ziek is, hij vanaf 30 juli 2018 geen loon meer ontvangt van de werkgever en de werkgever de arbeidsovereenkomst tussen partijen niet (rechtsgeldig) heeft opgezegd terwijl zij daartoe wel bevoegd was.

Verplicht instemmen met verzoek werknemer

De kantonrechter is verder van oordeel dat de werkgever (gelet op de heersende lijn in de jurisprudentie) verplicht was in te stemmen met het verzoek van de werknemer op 6 april 2021 om de arbeidsovereenkomst tussen partijen te beëindigen onder toekenning van een transitievergoeding (dit zal hierna nader worden toegelicht). Omdat de werkgever dat niet heeft gedaan, heeft hij in strijd gehandeld met goed werkgeverschap. Daarom wordt de werkgever hierna veroordeeld daartoe alsnog over te gaan. Aan deze veroordeling verbindt de kantonrechter, zoals gevorderd, een dwangsom omdat niet door de werkgever is aangevoerd dat hij vrijwillig aan het vonnis zal voldoen en een dwangsom daarom niet noodzakelijk is. Wel ziet de kantonrechter aanleiding om de door de werknemer gevorderde dwangsom te maximeren op € 10.000.

Bedongen arbeid niet meer te verrichten

Niet in geschil is dat de werknemer als gevolg van zijn arbeidsongeschiktheid niet (meer) in staat is de bedongen arbeid van betonpompmachinist bij de werkgever uit te voeren of andere passende werkzaamheden binnen de werkgever te verrichten. De werknemer kan door zijn lichamelijke beperkingen dus niet terugkeren bij de werkgever en hoeft zich ook niet beschikbaar te houden voor het uitvoeren van werkzaamheden aldaar. Dit alles blijkt duidelijk uit de rapportages van de arbeidsdeskundigen.

Tweede spoor

Daarnaast staat vast dat de werknemer de arbeidsovereenkomst bij de nieuwe werkgever alleen is aangegaan omdat hij daar in het kader van de re-integratieverplichtingen volgend uit het tweede spoor werkzaamheden daar heeft verricht en daar vervolgens (na afloop van de 104-weken ziekte) op basis van een tijdelijke arbeidsovereenkomst aan de slag kon. Hetgeen de werkgever over het eigen bedrijf van de werknemer heeft aangevoerd, acht de kantonrechter in dit kader niet relevant omdat de werknemer daarvoor nauwelijks werkzaamheden uitvoert en die werkzaamheden zijn meegenomen door de arbeidsdeskundigen in de rapportages.

Beroep op  compensatieregeling?

Voor zover de werkgever tijdens de mondelinge behandeling (onder verwijzing naar volgens de rechter relevante rechtspraak) heeft willen aanvoeren dat (nog) onzeker is of hij een beroep kan doen op de compensatieregeling (Wet compensatieregeling transitievergoeding), overweegt de kantonrechter dat hij het verweer op dit punt in het geheel niet heeft onderbouwd.

Daarnaast overweegt de kantonrechter dat de (overige) door de werkgever tijdens de mondelinge behandeling genoemde uitspraken geen (voldoende) vergelijkbare situaties bevatten, althans dat heeft de werkgever onvoldoende toegelicht. Ook het verweer dat “het geeft geen pas om op grond van goed werkgeverschap meer dan 2,5 jaar later een vergoeding ter hoogte van de transitievergoeding op te eisen” en dat hiermee ook aan het doel van de transitievergoeding voorbij wordt gegaan, wordt gepasseerd.

Niet gelijk aan verzoek tot ontbinding arbeidsovereenkomst

Verder overweegt de kantonrechter nog dat de door de werkgever aangevoerde situatie dat het door de werknemer gedane verzoek gelijk kan worden gesteld met een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst onder betaling van een transitievergoeding, en dat in dat geval de werknemer alleen recht zou hebben op de transitievergoeding indien de arbeidsovereenkomst als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever zou worden ontbonden, hier niet aan de orde is.

Goed werkgeverschap

De toets is immers of sprake is van een slapend dienstverband, en zo ja of de werkgever gehouden is op grond van goed werkgeverschap mee te werken aan een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de werknemer onder betaling van een vergoeding ter hoogte van de transitievergoeding. Het antwoord op beide vragen is bevestigend.

Transitievergoeding verschuldigd

Het voorgaande brengt mee dat de werkgever aan de werknemer een transitievergoeding is verschuldigd. De werknemer heeft de transitievergoeding berekend op € 19.946,48 bruto. De Xella-vergoeding is weliswaar gebaseerd op de transitievergoeding, maar is gemaximeerd op hetgeen aan transitievergoeding verschuldigd zou zijn geweest bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst waarop de werkgever deze voor het eerst op de b-grond kon beëindigen (en verder op basis van de anciënniteit van de werknemer tot en met de laatste dag van het dienstverband). In dit geval is de laatste dag van het tweede ziektejaar dus 31 juli 2018.

De werknemer heeft in lijn hiermee de transitievergoeding berekend en aangezien de werkgever hier geen afzonderlijk verweer tegen heeft gevoerd, wordt de hoogte van € 19.946,48 bruto voor juist gehouden.

De werkgever wordt veroordeeld tot betaling van dit bedrag binnen zeven dagen na betekening van dit vonnis zoals door de werknemer is gevorderd. De door de werknemer gevorderde wettelijke rente over de transitievergoeding acht de kantonrechter toewijsbaar zoals gevorderd (vanaf datum dagvaarding, 18 mei 2022). Daarnaast heeft de werknemer verzocht om een bruto-/netto specificatie te verstrekken. De kantonrechter wijst dit onderdeel van de vordering toe. Ook de hieraan verbonden dwangsom is toewijsbaar. Deze wordt gemaximeerd op € 2.500.

Uitspraak Rechtbank Oost-Brabant, 4 mei 2023, ECLI:NL:RBOBR:2023:2087

 

 

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsovereenkomst, einde dienstverband, slapend dienstverband

Tags: arbeidsovereenkomst, einde dienstverband, slapend dienstverband

Gerelateerde artikelen

22 september 2023

Proeftijd in laatste arbeidscontract mag vanwege andere verantwoordelijkheden

14 september 2023

Achterstallig salaris betalen en aanzegvergoeding

14 september 2023

Opzegging door werkgever – geen beëindiging met wederzijds goedvinden

12 september 2023

Arbeidscontract na wachttijd ziekte zonder transitievergoeding ontbonden

Hoofdsponsor

Een nieuwe medewerker zoeken, selecteren én behouden

Kennispartner

Fiscount Loonservice is nu Fiscaris

Partners

Checklist: Wet verbetering poortwachter
Technologische ontwikkelingen binnen de salarisadministratie
Veelvoorkomende frustraties in HR-vak en de oplossing in de software
Geen zelfreflectie werknemer en dossieropbouw bij verstoorde arbeidsrelatie

CONTENT MARKETING VOOR DE FINANCIËLE SECTOR Maak je …  

Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Valk Service Center structureert HR-administratie met Exact Online HR
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Terug naar het tijdperk van de VAR?
Prinsjesdagpodcast: ‘Regels versimpeld, maar gewoon betalen’

Meest gelezen berichten

  • Prinsjesdag 2023, Belastingplan 2024 en een demissionair kabinet 9.2k weergaven
  • Forse stijging wettelijk minimumloon vanaf 2024: 30% bij 40-urige werkweek 5.3k weergaven
  • Bijzondere verhoging minimumloon 2023-2025 – antwoorden op vragen 2.3k weergaven
  • Belastingplan 2024: overzicht belangrijkste maatregelen 1.8k weergaven
  • Netto maandsalaris werknemer met modaal inkomen stijgt zo’n 2,5 procent per 2024 1.4k weergaven

NIRPA

Opleidingen

25
sep
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
sep
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
26
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
27
sep
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
sep
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
29
sep
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
02
okt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
03
okt
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
03
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
04
okt
Online cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
04
okt
Arbeid en Recht (3)
Fiscount
05
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
06
okt
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
09
okt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
10
okt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
10
okt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
10
okt
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
11
okt
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
12
okt
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
12
okt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
12
okt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
16
okt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
18
okt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
okt
Update Arbeidsrecht voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
24
okt
Update Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
okt
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
30
okt
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
nov
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
06
nov
Kennismarathon Arbeidsrecht
Fiscount
06
nov
Kennismarathon Loonheffingen
Fiscount
07
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
08
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
13
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
13
nov
Arbeid en Recht (4)
Fiscount
14
nov
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
20
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
27
nov
Online training Power Pivot (SUPER Draaitabel)
MOCuitgevers
04
dec
Online cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
MOCuitgevers

Vacatures

Adviseur Werkgeversadvies
Vvaa
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – Zwolle
Flynth
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – Schagen
Flynth
Salarisadministrateur
Flynth
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – Breda
Flynth
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Medior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur (detachering) – Strictly People
Strictly People
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Vacature Salarisadministrateur INTERIM
WEA Deltaland
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Traineeship Salarisadministrateur voor zorgprofessionals
Vvaa
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – Lochem
Flynth
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Salarisadministrateur
Flynth
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur
Waterschap de Dommel
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur Veenendaal
Flynth
Senior Salarisadministrateur – House Of Talents. Utrecht
Strictly People
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Senior Salarisspecialist
Infacto
Medewerker personeel en salaris. (32-40 uur per week)- Schagen
Jongejan & Partners Accountants & Belastingadviseurs
Salarisadministrateur – Gorinchem
Flynth
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadministrateur voor Zorgprofessionals
VvAA
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Salarisadministrateur Abin accountants- Noordwijk e/o Voorburg
Abin
Salarisadministrateur
Ruigrok
Senior Salarisadministrateur / Functioneel Beheerder AFAS
Vvvaa
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV