• Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Adviezen SER over WKR en hybride werken – kabinetsreactie

Adviezen SER over WKR en hybride werken – kabinetsreactie

Nieuws

De SER geeft in het advies hybride werken een aantal adviezen die zien op de werkkostenregeling (WKR). Het kabinet geeft een reactie op deze adviezen.

21 juni 2022 door Salaris Vanmorgen

De SER adviseert te onderzoeken of een aantal vrijstellingen binnen de werkkostenregeling (WKR) kan worden verruimd om hybride werken beter te ondersteunen. De SER vraagt ook om een periodieke evaluatie van de WKR, het verbeteren van de communicatie over de WKR en het opstellen van een eenduidige richtlijn in controles door de Belastingdienst. De WKR wordt in 2023/2024 geëvalueerd. In de evaluatie neemt het kabinet een aantal adviezen van de SER mee, zoals het verruimen van de vrije ruimte naar 3 procent en de thuiswerkvrijstelling.

1 Onderzoek verruiming vrije ruimte WKR

De SER adviseert te onderzoeken om de eerste schijf van de vrije ruimte te verruimen tot 3 procent. Vanwege de coronapandemie is de vrije ruimte in 2020 en 2021 tijdelijk verruimd, zodat werkgevers hun werknemers extra tegemoet konden komen. Deze verruiming had een ander doel dan waar de SER in het advies nu aan refereert.

Om te kunnen bepalen of, en zo ja in welke mate, een verruiming van de vrije ruimte nodig zou zijn, moet inzichtelijk zijn welke kosten vanwege hybride werken worden gemaakt waar geen gerichte vrijstelling voor bestaat. Ook is van belang of bepaalde kosten vanwege hybride werken niet worden gemaakt of bruto worden vergoed. Er is geen informatie beschikbaar over de wijze van besteding van de vrije ruimte. In de aangifte loonheffingen hoeft hiervan geen opgave te worden gedaan en dit is ook niet via andere bronnen beschikbaar.

Het kabinet neemt dit advies mee in de evaluatie van de WKR die gepland staat voor 2023/2024.

2 Evalueer fiscale vrijstelling voor arbovoorzieningen

De SER adviseert de arbovrijstelling op basis van een onderzoek te verruimen. Het kabinet laat nader onderzoeken in welke mate er sprake is van arbovoorzieningen die nodig zijn omwille van het hybride werken en waarvoor momenteel nog geen vrijstelling bestaat binnen de werkkostenregeling. Dit wordt meegenomen in de genoemde evaluatie van de WKR.

Verplichte arbovoorzieningen

De arbovrijstelling is van toepassing op verplichte arbovoorzieningen. Dit zijn voorzieningen die direct samenhangen met de werkzaamheden omdat het verplichtingen van de werkgever zijn op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). De arbovrijstelling geldt voor reguliere arbovoorzieningen gerelateerd aan hybride werken zoals een bureaustoel of beeldschermbril.

Het kabinet benadrukt dat een vergoeding voor voorzieningen zoals sporten en fietsen primair een privéaangelegenheid is, ook al staat het werkgevers vrij om hiervoor een vergoeding aan te geven. Een dergelijke voorziening hangt niet of slechts in zeer beperkte mate samen met zakelijke kosten, waardoor een vergoeding of verstrekking hiervoor kwalificeert als belast loon. Het generiek vergoeden van gezondheidschecks en fitnessabonnementen valt hier dan ook niet onder. In bepaalde individuele situaties kan voor deze voorzieningen echter wel gebruik worden gemaakt van de arbovrijstelling.

Verder geldt een vrijstelling als sprake is van een fitnessruimte of gezondheidscheck op de werkplek. De kosten voor een fiets passen goed binnen de vrije ruimte omdat het bevoordelingskarakter overheerst. Daarnaast is een onbelaste reiskostenvergoeding voor zakelijke ritten mogelijk of kan een fiets ter beschikking worden gesteld met een bijtelling.

De sociale partners kunnen in cao’s nadere afspraken maken over dergelijke voorzieningen.

3 Evalueer thuiswerkvergoeding

De SER benoemt dat de kosten van thuiswerken flink zijn gestegen, onder andere omdat werknemers ook andere kosten maken zoals voor een snellere internetverbinding. De SER adviseert de thuiswerkvrijstelling te evalueren en daarbij vooral te kijken of de vrijstelling voldoende rekening houdt met de feitelijke praktijk van hybride werken.

Het is al mogelijk een noodzakelijke internetvergoeding naast de thuiswerkvergoeding onbelast te vergoeden of te verstrekken via de gerichte vrijstelling voor noodzakelijke ICT-middelen.

Het forfait van € 2 is gebaseerd op onderzoek van het Nibud naar daadwerkelijke kosten (augustus 2021). Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd aan de hand van de tabelcorrectiefactor, waarbij rekening wordt gehouden met de inflatie.

Bij de periodieke evaluatie van deze regeling wordt bekeken of het forfait nog strookt met de gemiddelde werkelijke kosten die werknemers in de praktijk maken.

Vorig jaar is toegezegd de uitvoerbaarheid van de thuiswerkvrijstelling zorgvuldig te monitoren. Het is te vroeg conclusies te trekken over de uitvoerbaarheid en administratieve lasten van de thuiswerkvrijstelling. Dit geldt ook voor de Belastingdienst wat betreft de uitvoerbaarheid.

Vervolggesprekken vinden plaats in het vierde kwartaal van 2022. Daarnaast wordt de evaluatie van de thuiswerkvrijstelling meegenomen in de evaluatie van de WKR.

4 Fiscale vrijstelling gebruik werkhubs

De SER stelt dat werkhubs meer ingebed kunnen worden door in de WKR een fiscale vrijstelling op te nemen voor kosten van het gebruik van werkhubs.

Werkhubs bieden werkenden de mogelijkheid in een deelkantoor een werkplek te huren om zo niet op bedrijfslocatie en de reguliere werkplek hun werk te doen.

Voor huurkosten van een werkhub is geen vrijstelling nodig in de WKR, deze kosten kwalificeren niet als loon. Dit geldt ook als een werknemer de huurkosten voorschiet voor diens werkgever.

In het Handboek Loonheffingen wordt een aanvulling opgenomen die de fiscale aspecten van een werkhub verduidelijkt.

5 Creëer meer flexibiliteit in mobiliteitsregelingen

De SER geeft aan dat een regeling met meer flexibiliteit nuttig is, zoals een mobiliteitsbudget waarvoor het niet of minder uitmaakt hoe een werknemer reist en waar een werknemer werkt.

De Wet op de loonbelasting 1964 biedt al de benodigde ‘bouwstenen’ op grond waarvan het voor een werkgever mogelijk is om een mobiliteitsbudget vorm te geven dat het meest geschikt is voor diens bedrijf en de betreffende (groep) werknemer(s).

Door verschillende vrijstellingen te combineren, kan een werkgever een onbelaste gecombineerde reis- en thuiswerkkostenvergoeding geven. Eventueel gecombineerd met vervoer vanwege de werkgever, zoals de leaseauto of -fiets. Daarnaast kan een werkgever nog steeds de door de werknemer betaalde kosten van overige zakelijke reizen, die minder voorspelbaar zijn en waarvan vooraf minder goed is in te schatten hoe hoog die uitvallen, onbelast vergoeden op declaratiebasis.

Het kabinet ziet daarom geen belemmering voor werkgevers om een mobiliteitsbudget vorm te geven.

6 Eenvoudigere regelingen, periodiek toetsing en heldere communicatie

De SER adviseert om de uitvoerbaarheid van de WKR te evalueren en te bezien of de WKR eenvoudiger in gebruik kan worden gemaakt.

Het kabinet laat de WKR in 2023/2024 evalueren. Ook de uitvoerbaarheid van de WKR en onderlinge samenhang van de verschillende regelingen vormen onderdeel hiervan.

Thuiwerkplek

De SER adviseert te bezien of de term ‘werkplek’ kan worden verruimd naar de thuiswerkplek. Zo kunnen verstrekkingen die op kantoor mogen worden gedaan ook gelden voor de werkplek thuis. De SER vindt dat dit beter aansluit bij hybride werken. Deze aanpassing ligt volgens het kabinet niet voor de hand.

Allereerst geeft de SER ook in haar advies aan dat het nu nog onduidelijk is welke voorzieningen er nodig zijn ten behoeve van het hybride werken waarvoor momenteel geen specifieke vrijstelling geldt. Zolang dit niet duidelijk is, wordt de WKR niet ongericht uitgebreid. Mogelijk dat de uitkomsten van de evaluatie van de WKR hier meer duidelijkheid over biedt.

Voor een groot deel van de thuiswerkgerelateerde voorzieningen die nodig lijken voor hybride werken geldt al een vrijstelling, zoals een voor het werk noodzakelijke computer, laptop, beeldscherm of mobiele telefoon. Of een bureaustoel, beeldschermbril, een thuiswerkvergoeding van € 2 per thuisgewerkte dag. Hierdoor is een ongerichte verruiming van het werkplekcriterium niet nodig.

Tot slot zou het uitbreiden van het begrip ‘werkplek’ naar de werkkamer thuis of het gehele huis in feite met zich meebrengen dat bijna elke voorziening voor de thuiswerkplek of in huis onbelast is voor de loonheffingen. Het faciliteren van een functionerend en aangekleed kantoorgebouw is verbonden aan de bedrijfsvoering van de werkgever en wordt naar algemene maatschappelijke opvattingen niet als loon ervaren, ook al kan sprake zijn van enig privévoordeel. Dat ligt anders bij de thuiswerkplek. Er geldt weliswaar een redelijkheidscriterium, maar dit zal in de praktijk ook tot meer onduidelijkheid leiden.

De grens welke voorziening al dan niet onbelast is, wordt nog lastiger als een thuiswerkplek meerdere functies heeft.

7 Ontwikkel een richtlijn voor eenduidige inspecties

De SER stelt dat de WKR complex is en ontvangt signalen dat inspecties rond de WKR niet altijd eenduidig worden uitgevoerd. De SER adviseert hiervoor een richtlijn te ontwikkelen. De Belastingdienst borgt via landelijke vaktechnische coördinatoren dat sprake is van eenheid van beleid en uitvoering ten aanzien van de WKR. Het signaal en advies van de SER worden binnen de Belastingdienst gedeeld.

Kamerbrief Agenda voor de toekomst van hybride werken

SER-advies over hybride werken: conclusies en fiscale aanbevelingen

Categorie: Nieuws Tags: arbovoorzieningen, hybride werken, thuiswerk, werkkostenregeling (WKR)

Tags: arbovoorzieningen, hybride werken, thuiswerk, werkkostenregeling (WKR)

Gerelateerde artikelen

30 juni 2022

Cafetariastelsel en magnetron inbouwen in vrachtauto

30 juni 2022

Gebruikelijkheidstoets – wanneer aanwijzen als eindheffingsloon? 

27 juni 2022

Werkgevers geven vaker thuiswerkvergoeding en aanschafvergoeding fiets

27 juni 2022

Coronabeleid grensoverschrijdend werken sociale zekerheid tot 2023

Hoofdsponsor

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Partners

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Twee fulltime banen – boete voor overtreden nevenwerkzaamhedenbeding
  • Minimumloon stijgt per 1 juli 2022 met 1,81 procent
  • Schadevergoeding na ontslag is belastbaar loon uit dienstbetrekking
  • Jubileumuitkering onbelast: hoe zit het precies?

NIRPA

Opleidingen

01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
11
okt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
Payroll Professional
CROP
Senior Salarisadministrateur- Gorinchem
acconavm
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Senior salarisadministrateur, Gorinchem
acconavm
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Salarisadministrateur bij de Caesar Groep
Caesar Groep
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Payroll Specialist – Netcompany Delft
Strictly People
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Senior Salarisadministrateur – Veenendaal
acconavm
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Corporate International Payroll Controller – B&S Dordrecht
Strictly People B&S
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Junior salarisadministrateur
acconavm
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Loonadviseur
Scab
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Medior / Senior salarisadministrateur Software Gemak – Utrecht
a/s Works

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV