Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen stuurt de 3e nota van wijziging van het wetsvoorstel tot wijziging van de Participatiewet en enkele andere wetten in verband met het verbeteren van de regeling voor loonkostensubsidie en enkele andere wijzigingen (uitvoeren breed offensief) naar de Tweede Kamer.
Deze nota van wijziging brengt enige technische wijzigingen aan in verband met het overhevelen van een aantal maatregelen van dit wetsvoorstel naar de Verzamelwet SZW 2022 en bevat een inhoudelijke wijziging ten aanzien van de verantwoordelijkheid van het College van burgemeester en wethouders bij de verlening van loonkostensubsidie als betrokkene verhuist naar een andere lidstaat van de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland.
Dit betreft allereerst de wijzigingen in de Participatiewet, de Ziektewet en de Wet arbeid en Zorg in verband met het wegnemen van administratieve knelpunten rond de no-riskpolis voor werkgevers. Deze wijzigingen zijn bij derde nota van wijziging op het wetsvoorstel Verzamelwet SZW 20221 in dat wetsvoorstel meegenomen en met ingang van 1 januari 2022 in werking getreden.
De tweede wijziging betreft de herziening van de studietoeslag. Deze herziening is bewerkstelligd door het amendement Maatoug en Gijs van Dijk op de Verzamelwet SZW 2022. Hiermee kunnen deze onderdelen in dit wetsvoorstel komen te vervallen.
Loonkostensubsidie bij verhuizing naar andere lidstaat of Zwitserland
Met deze wijziging van deze nota van wijziging, wordt geregeld dat artikel 10d, tiende lid, van de Participatiewet, zoals dat per 1 januari 2015 in werking is getreden, blijft bestaan voor diegene die werkt in een dienstbetrekking in Nederland waarbij loonkostensubsidie als bedoeld in artikel 10d wordt verleend, als diegene naar een andere EU-lidstaat, EER of Zwitserland verhuist en zijn dienstbetrekking in Nederland in stand blijft.
Breed offensief
Het breed offensief is een pakket maatregelen om meer mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen en aan het werk te houden. Het wetsvoorstel Uitvoeren breed offensief maakt het voor werkgevers eenvoudiger om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Het kabinet wil het wetsvoorstel graag per 1 januari 2023 invoeren. In het wetsvoorstel wordt ook de wijziging van de kostendelersnorm opgenomen. Bij de kostendelersnorm telt nu het aantal huisgenoten vanaf 21 jaar mee voor de hoogte van iemands bijstandsuitkering. Het kabinet wil dit wijzigen naar 27 jaar.
3e nota van wijziging wetsvoorstel uitvoeren breed offensief