Naast het managen van de werkdruk is een belangrijke rol voor werkgevers weggelegd in het mentaal ondersteunen van werknemers, aldus Robert Half.
De Nederlandse bedrijven die deelnamen aan het onderzoek zien een stijging in de werkdruk als voornaamste oorzaak van burn-outs. Nu er een tekort is aan gekwalificeerd personeel – het CBS rapporteerde recent nog dat er in het tweede kwartaal meer vacatures dan werklozen waren – zal de werkdruk zich opstapelen voor huidige werknemers. De helft van de werkgevers verwacht dan ook dat het aantal burn-outs in de tweede helft van 2021 zal toenemen.
Vicieuze cirkel
Een derde van de werkgevers geeft aan een hoger personeelsverloop te ervaren in vergelijking met de periode voor de pandemie. Voornaamste oorzaken hiervan zijn onder meer een verstoorde werk-privébalans, baanonzekerheid en een hoge werkdruk/burn-outs onder werknemers. Dit personeelsverloop, in combinatie met afwezigheid van werknemers door verlof of ziekte, kan tegelijkertijd leiden tot een hogere werkdruk en extra stress voor de rest van het personeel. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is het dus cruciaal dat er aandacht is voor mentale ondersteuning van het personeel, nu meer dan ooit.
Mentale gezondheid onder druk
“De mentale gezondheid van het personeel staat zwaar onder druk. Stress, angst en prikkelbaarheid zijn symptomen die de laatste maanden zijn toegenomen. Ga daarom als werkgever na of de workload van je medewerkers nog wel realistisch is, ondersteun de gezonde balans tussen werk en privé en geef erkenning voor het werk”, aldus Nitin Parbhudayal, Associate Business Director bij Robert Half.
Cruciale rol voor werkgevers
Om de toename in het aantal burn-outs te voorkomen geven werkgevers aan vooral in te zetten op meer en betere ondersteuning van werknemers met programma’s om de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren (41 procent). Op een tweede plaats staat het bieden van toegang tot gezondheidsvoorzieningen (29 procent). Een kwart biedt ook meer flexibiliteit in het plannen van werktijden.
Nitin Parbhudayal, Associate Business Director bij Robert Half, zegt: “De coronacrisis en het thuiswerken hebben werkgevers laten inzien dat angst en onzekerheid een duidelijke impact op de mentale gezondheid en productiviteit hebben. Het is voor managers daarom cruciaal om met teamleden in contact te blijven en de mentale gesteldheid bespreekbaar te maken.”