
Werkgevers in zowel de sector markt als overheid hebben afgesproken elk jaar extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking: de Banenafspraak.
Eind 2025 moet de teller op 125.000 extra banen staan; 100.000 banen erbij bij marktwerkgevers en 25.000 banen erbij bij overheidswerkgevers.
Uit de nieuwste cijfers blijkt dat markt- en overheidswerkgevers in 2020 voor het eerst gezamenlijk het afgesproken aantal banen niet hebben gehaald.
Van de 67.500 banen die er eind 2020 hadden moeten zijn, hebben werkgevers er 66.097 gerealiseerd. Hiervan hebben marktwerkgevers 53.799 banen gecreëerd. Zij moesten dit jaar 50.000 banen realiseren. De overheidswerkgevers hebben vorig jaar 12.298 banen van de afgesproken 17.500 banen gerealiseerd.
Minister Koolmees: “Dat het totaal aantal banen voor 2020 net niet is gehaald, is natuurlijk teleurstellend. Tegelijkertijd wil ik toch mijn trots uitspreken richting alle werkgevers die er in zijn geslaagd hún doelstelling in 2020 te behalen. En dat in een ongekend jaar door de coronacrisis. Met name de marktsector verdient een compliment. De overheidssector kan hier iets van leren. Dat de overheidssector de afgesproken jaarlijkse toename voor het eerst wel heeft gehaald, vind ik positief. Hoewel we nu iets achterliggen met het aantal banen, blijven ik samen met alle werkgevers streven naar de 125.000 banen in 2025.”
De minister heeft vanwege de coronacrisis eenmalig 36 miljoen euro gereserveerd binnen het aanvullend sociaal pakket. Hiermee kunnen mensen uit de doelgroep banenafspraak die hun baan (dreigen te) verliezen naar nieuw werk worden begeleid.
Vereenvoudiging banenafspraak
De huidige vormgeving van de banenafspraak en de ondersteuning die werkgevers krijgen, kan worden verbeterd. Het kabinet heeft daarom een aantal wetswijzigingen voorbereid die werkgevers moet helpen. Het wetsvoorstel Breed Offensief bevat voorstellen om de ondersteuning van werkgevers te verbeteren. Dit wetsvoorstel is door de Tweede Kamer controversieel verklaard.
Een voorgenomen wetswijziging tot vereenvoudiging van de banenafspraak vereenvoudigt de systematiek en neemt de administratieve belemmeringen die werkgevers nu ervaren in het meetellen
van banen weg.
Vanwege de demissionaire status van het kabinet vindt de minister het niet opportuun een
wetsvoorstel tot vereenvoudiging van de banenafspraak nog aan de Tweede Kamer aan te bieden. Deze voorgenomen wetswijziging bevat een alternatief systeem voor de quotumregeling en de opgeschorte quotumheffing. Daarin wordt ook voorzien in een verlenging van de periode waarin de huidige quotumheffing niet wordt uitgevoerd.
Uitstel quotumheffing
De minister zal de Belastingdienst en UWV toestemming geven om de quotumheffing niet uit te voeren tot in elk geval 1 januari 2024, en daarmee te anticiperen op een door het nieuwe kabinet te creëren wettelijke grondslag waarin de uitvoering van de quotumheffing verder wordt opgeschort.