• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Tijdelijk contract wegens corona opgezegd, maar dat mag niet

Tijdelijk contract wegens corona opgezegd, maar dat mag niet

Nieuws

De werkgever heeft een tijdelijk contract wegens corona per abuis onrechtmatig opgezegd. Hij mag het ontslag daarna niet eenzijdig intrekken.

11 november 2020 door Salaris Vanmorgen

De werkgever heeft er zelf voor gekozen een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd af te sluiten zonder tussentijds opzegbeding en zonder proeftijd.  Dat de werkgever door de coronacrisis nu wel het contract tussentijds wil beëindigen, is een omstandigheid die voor zijn rekening en risico blijft en niet op de werknemer is af te wentelen. Dat oordeelt de kantonrechter.

Wat is de situatie?

Een werknemer is sinds 9 maart 2020 in dienst bij de werkgever op basis van een contract voor bepaalde tijd tot en met 31 oktober 2020. De functie van de werknemer is Event Manager. De  arbeidsovereenkomst bevat geen proeftijdbeding en geen tussentijds opzegbeding.

De werkgever is een (seizoens-)bedrijf met activiteiten op het gebied van: beachclub horeca, watersport lessen, sport lessen, surf camps, evenementen voor bedrijven en groepen en productie evenementen.

De werkgever heeft op 16 maart 2020 op laste van de overheid de beachclub moeten sluiten en evenementen moeten aflassen als gevolg van de coronamaatregelen.

In een gesprek op 18 maart 2020 heeft de werkgever de werknemer laten weten zijn  arbeidsovereenkomst te beëindigen in verband met de gevolgen van COVID-19, waarbij is toegezegd het salaris tot 1 april 2020 uit te betalen.

De werknemer mailt op 19 maart naar aanleiding hiervan het volgende:

‘N.a.v. het gesprek van gisteren waarin jullie besloten dat ik vrijgesteld ben van mijn werkzaamheden zou ik graag nog dit ontslag op papier of via de mail (officiële manier) willen ontvangen lettend op de voorwaarden waaraan de ontslagbrief moet voldoen. (…)’

Op 20 maart mailt de werknemer onder meer:

‘Ik kan mij absoluut niet verenigen met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst en maak daar bij deze ernstig bezwaar tegen. Het is wettelijk gezien ook niet mogelijk om de arbeidsovereenkomst op deze wijze te beëindigen. Door dit ontslag handelt u derhalve onrechtmatig en in strijd met het arbeidsrecht. Ik maak daarom aanspraak op het overeengekomen salaris met overige vergoedingen zoals overeengekomen, derhalve tot 31 oktober 2020.’

De werkgever reageert op 30 maart als volgt:

‘Zoals je weet heeft de overheid ons bedrijf per direct doen sluiten, dit in verband met Corona. Dit houdt in dat we geen inkomsten meer hebben. (…) We hebben geen liquide om je salaris te kunnen betalen.’

In de daaropvolgende periode heeft minnelijk overleg tussen partijen plaatsgevonden. De werkgever is op 29 april 2020 teruggekomen op een eerder gedaan aanbod waarover in de visie van de werknemer op 27 april 2020 overeenstemming was bereikt.

Opzegging ingetrokken

Vervolgens heeft (de gemachtigde van) de werkgever de werknemer op 1 mei 2020 gemaild dat de eerder gegeven opzegging wordt ingetrokken:

‘Het dienstverband met uw cliënt loopt dus door en het salaris zal worden voldaan. Uw cliënt wordt daarbij eveneens opgeroepen om te werken.’

Weer gewerkt

Bij e-mails van 4 mei 2020 hebben werknemer en zijn gemachtigde laten weten dat de werknemer niet instemt met het ontslag, maar wel (ter veiligstelling van zijn salaris) op 6 mei 2020 op het werk zal verschijnen.

Op 6, 13 en 16 mei 2020 heeft de werknemer vervangende werkzaamheden (onderhoudswerk) verricht.

Vanaf mei 2020 is de werkgever overgegaan tot salaris(na-)betalingen.

Op 16 mei 2020 hebben de eigenaren van het bedrijf met werknemer gesproken en geprobeerd hem over te halen alsnog een regeling te treffen. Aan het eind van de deze dag heeft de werkgever een laatste bod bij de werknemer neergelegd.

De volgende dag heeft de werknemer zich ziekgemeld. Sindsdien heeft de werkgever 70 procent van het salaris betaald.

Op 9 juni 2020 heeft de bedrijfsarts geconcludeerd dat de werknemer arbeidsongeschikt is als gevolg van medische beperkingen en werk gerelateerde knelpunten.

Naar de rechter

De werknemer stapt naar de kantonrechter en verzoekt de opzegging van het dienstverband door de werkgever te vernietigen en het loon door te betalen. Daarnaast vraagt hij om een billijke vergoeding en een transitievergoeding.

Wat zegt de werknemer?

Volgens de werknemer is sprake van een onrechtmatige opzegging in strijd met artikel 7:671 BW. De arbeidsovereenkomst tussen partijen bevat immers geen tussentijdsopzegbeding en geen proeftijdbeding, waardoor een opzegging tijdens de looptijd van het contract niet mogelijk is.

Ook is geen sprake van een rechtsgeldig ontslag op staande voet, aangezien een dringende reden (en een onverwijlde mededeling daarvan) ontbreekt. De opzegging moet daarom worden vernietigd.

Nu de werkgever de voor een rechtsgeldig ontslag gegeven voorschriften niet heeft nageleefd, heeft hij ernstig verwijtbaar gehandeld jegens de werknemer. Daarom is een billijke vergoeding op zijn plaats, aldus de werknemer.

Wat zegt de werkgever?

De werkgever heeft abusievelijk opgezegd omdat hij er ten onrechte vanuit ging dat in de arbeidsovereenkomst een proeftijdbeding was opgenomen. Van een ontslag op staande voet is geen sprake geweest.

Toen de werkgever erachter kwam dat geen proeftijdbeding gold en dat geen minnelijke regeling kon worden getroffen, heeft hij de opzegging ingetrokken, de werknemer de kans gegeven het werk te hervatten, zijn salaris doorbetaald en loonstroken verstrekt.

Ten aanzien van de verzochte billijke vergoeding geldt dat deze gelet op de omstandigheden buitenproportioneel is. De werknemer heeft nog geen tien dagen gewerkt van zijn contract voor acht maanden. De werkgever heeft als gevolg van de coronamaatregelen te kampen met een enorm inkomstenverlies. Toch is aan de werknemer een redelijk bod gedaan voor een beëindiging met wederzijds goedvinden.

De werkgever betwist dat de werknemer onheus is bejegend of belast is met werkzaamheden anders dan zijn eigen werkzaamheden. Van ernstige verwijtbaarheid van de werkgever is daarom geen sprake; het betrof een overmachtssituatie.

Wat oordeelt de rechter?

Tussen partijen is niet in geschil dat de tussen hen gesloten arbeidsovereenkomst geen proeftijd- en/of tussentijds opzegbeding bevat en dat de werknemer niet op staande voet is ontslagen. Het gevolg hiervan is dat de werkgever het dienstverband met de werknemer niet rechtsgeldig tussentijds kon beëindigen (artikel 7:667 lid 3 BW).

De (tussentijdse) opzegging door de werkgever is daarmee onrechtmatig en onregelmatig. Dat de werkgever de opzegging op 1 mei 2020 heeft ingetrokken, maakt dit niet anders.

Zoals terecht door de werknemer opgemerkt, is een opzegging een eenzijdige rechtshandeling die niet eenzijdig, zonder instemming van de wederpartij, kan worden ingetrokken. Gelet op de expliciete mededeling van de werknemer dat hij niet met de intrekking instemt, is de opzegging niet rechtsgeldig ingetrokken en, dus, in stand gebleven.

Aangezien de werkgever de arbeidsovereenkomst onregelmatig heeft opgezegd, is hij op grond van artikel 7:677 lid 4 BW schadeplichtig.

De werkgever is in principe een vergoeding verschuldigd gelijk aan het bedrag van het in geld vastgestelde loon vermeerderd met vakantietoeslag over de termijn dat de arbeidsovereenkomst geduurd zou hebben indien deze van rechtswege zou zijn geëindigd: van 1 april 2020 tot en met 31 oktober 2020.

Vergoeding matigen?

Op grond van artikel 7:677 lid 5 BW kan de kantonrechter de vergoeding matigen, indien hem dit met het oog op de omstandigheden billijk voorkomt. De kantonrechter zal geen gehoor geven aan het matigingsverzoek van de werkgever.

Daarbij is van belang dat de werkgever er zelf voor heeft gekozen een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd af te sluiten zonder tussentijds opzegbeding en zonder proeftijd, kennelijk/mogelijk om de werknemer tijdens het zomerseizoen aan zich te binden.

Dat de werkgever door de gevolgen van Covid-19 nu wél tussentijds wil beëindigen, is een omstandigheid die voor zijn rekening en risico blijft en niet op de werknemer kan worden afgewenteld. Dit uitgangspunt is in lijn met andere arbeidsrechtelijke uitspraken die in verband met de coronacrisis zijn gedaan.

Transitievergoeding

Het verzoek om de werkgever te veroordelen tot betaling van een transitievergoeding wordt ook toegewezen. De werkgever moet een transitievergoeding betalen van €56,76 bruto.

Billijke vergoeding

De kantonrechter is van oordeel dat de ‘mate van verwijtbaarheid’ van de werkgever gering is, nu van kwade opzet bij de opzegging niet is gebleken. Door de werkgever is onbetwist gesteld dat hij – in de chaos en paniek door de gevolgen van Covid-19 – abusievelijk in de veronderstelling was dat een proeftijdbeding was afgesproken. Daar kan de kantonrechter zich een voorstelling bij maken, nu de werkgever financieel zeer zwaar is getroffen door de gevolgen van het coronavirus.

Ook is meegewogen dat het dienstverband tussen partijen slechts zeer kort heeft geduurd en dat de werknemer van de oorspronkelijke looptijd van acht maanden, slechts een aantal dagen heeft gewerkt.

De kantonrechter stelt daarom de billijke vergoeding vast op nihil.

Uitspraak Rechtbank Noord-Holland, 28 september 2020, ECLI:NL:RBNHO:2020:9243

 

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsovereenkomst, coronavirus, ontslag

Tags: arbeidsovereenkomst, coronavirus, ontslag

Gerelateerde artikelen

27 januari 2023

Nieuwe ziekteperiode na herstelmelding: recht op 100 procent loon

27 januari 2023

Arbeidsovereenkomst ontbonden-werkgever moet achterstallig loon betalen

20 januari 2023

Niet tussentijds opzegbaar arbeidscontract ontbonden – billijke vergoeding

18 januari 2023

Einddatum leer-arbeidsovereenkomst niet strijdig met cao dus niet nietig

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer

NIRPA

Opleidingen

02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
(senior) Loonadviseur
Scab
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Salarisadministrateur
Flynth
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadministrateur
Flynth
(senior) Loonadministrateur
Scab
Medior Salarisspecialist
Infacto
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Senior Salarisspecialist
Infacto
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
HR adviseur (extern)
Scab
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Payroll Professional
CROP
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur
Ruigrok
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV